افسردگی اختلالی است که با تجربه احساسها و هیجانهای منفی، احساس خستگی و بیحوصلگی، کاهش توانایی تفکر و تمرکز و افت عملکرد فرد در حوزههای مختلفی مانند کارکرد فردی، خانوادگی، شغلی، تحصیلی و …. همراه است. معمولا همه افراد گاهی علامتهای افسردگی را تجربه میکنند. اما برای جلوگیری از شدید و یا مزمن شدن این علایم و پیشگیری از افسردگی، توجه و بکارگیری نکات زیر از اهمیت ویژهای برخوردار است.
کمالگرایی را کنار بگذارید
افراد کمالگرا یا ایده آلگرا معمولا اهداف سطح بالایی برای خود تعیین میکنند که رسیدن به آنها خیلی دشوار و یا غیرممکن است. افراد کمالگرا معمولاً برای انجام کارها و رسیدن به اهدافشان، استانداردها و معیارهای سطح بالایی نیز تعریف میکنند که این امر رسیدن به اهدافشان را سخت و طاقت فرسا و پس از طی کردن مراحل دشوار و پراسترس مهیا میسازد. نرسیدن به اهداف میتواند برای افراد دارای کمالگرایی، ناکامی محسوب شود. ناکامی میتواند عاملی برای غمگینی و افسردگی باشد.
علاوه بر این، زمانی که افراد کمالگرا به اهداف خود نمیرسند، شروع به سرزنش کردن خود میکنند. رسیدن به اهداف نیز میتواند مستلزم تجربه و تحمل استرسهای فراوان برای آنها باشد. که خود این استرسها زمانی که تجمع پیدا میکنند، میتوانند زمینههای افسردگی را برای فرد فراهم نمایند. پس کمالگرایی در هر صورت (چه افراد به اهدافشان دست پیدا کنند و یا نکنند)، میتواند فرد را نسبت به افسردگی آسیبپذیر نماید. به همین علت یکی از راهکارهای کلیدی برای پیشگیری از افسردگی، رهاکردن کمالگرایی است.
یادتان باشد شما نمیتوانید در تمام حوزههای زندگیتان بسیار خوب و ایدهآل عمل کنید. پس اهداف و حوزههای مهم زندگیتان را اولویتبندی کنید و بر اساس آن عمل نمایید. همین الان دست به کار شوید، برگهایی را بردارید و تمام اهدافتان در زندگی را بنویسید. سعی کنید اهدافتان را اولویتبندی نمایید و بر اساس اولویتهایتان عمل نمایید.
سعی کنید مهارت مدیریت استرس را یاد بگیرید
استرسها جزء لاینفک زندگی ما هستند و حتی گفته میشود استرس در حد متوسط میتواند به عنوان نیروی محرکهای برای انگیزش افراد باشد. اما گاهی استرسهای ما خیلی زیاد و یا طولانی مدت هستند. افرادی که مدام در حال استرس هستند، نسبت به اختلال افسردگی مستعدتر از بقیه افراد هستند. بنابراین یکی را راههای مفید برای پیشگیری از افسردگی، یادگیری مدیریت استرس است.
رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980
مهارتهای اجتماعی و بین فردی خود را تقویت کنید
نشان داده شده است که افراد افسرده معمولاً از مهارتهای اجتماعی و ارتباط بین فردی خوبی برخوردار نیستند و به همین علت رابطه اجتماعی خوبی با بقیه ندارند. افراد افسرده، تقویتهای اجتماعی را دریافت نمیکنند و از فعالیتهای اجتماعی لذتبخش نیز معمولا کنارگیری میکنند. برای پیشگیری از افسردگی، سعی کنید مهارتهای ارتباط بین فردی و اجتماعی خود را بهبود ببخشید و یا اگر مشکلات اساسی در برقراری ارتباطات اجتماعی دارید، علت آن را جستجو کنید. برخی اوقات نداشتن مهارت اجتماعی به دلیل اختلالاتی مانند است.
سعی کنید خودکارآمدی و اعتماد به نفس خود را تقویت کنید
احساس خودکارآمدی به معنی اعتماد فرد به تواناییهای خود در زمینههای مختلف است. ممکن است فردی که در زمینههای مختلف توانمند است، از احساس خود کارآمدی پایینی برخوردار باشد. این احساس خودکارآمدی پایین، میتواند عاملی برای افسردگی فرد باشد. چرا که فرد به توانمندیهای خود اعتماد ندارد. معمولا افرادی که از خودکارآمدی بالایی برخوردارند، در فعالیتهای مختلف بیشتر شرکت میکنند و معمولا سعی میکنند برای تمام مشکلاتشان راهحلی پیدا کنند. این افراد سعی میکنند موانع را از سر راه خواستههایشان بردارند. و بطور کلی دیرتر ناامید و کمتر درمانده میشوند. خودکارآمدی در موفقیت افراد و پیشگیری از افسردگی، بسیار تاثیرگذار است.
مهارت حل مسأله را یاد بگیرید
یکی از ویژگیهای افراد افسرده این است که معمولا تصمیمات خوبی نمیگیرند و یا زمانی که تصمیم میگیرند، با تردید زیاد این کار را انجام میدهند. ما در زندگیمان با مسائل و مشکلات زیادی برخورد میکنیم که برخی از آنها راهحلی ندارند و ناچار باید آنها را بپذیریم. اما خیلی از مسائل و مشکلاتی که در زندگی جاری تجربه میکنیم، راهحل دارند و میتوانیم آنها را از سر راه برداریم و یا حداقل آسیبها و عوارض ناشی از آنها را کاهش دهیم. معمولا اگر مهارت حل مسأله خوبی داشته باشیم، میتوانیم برای مسائل مختلف راه حل های خوبی پیدا کنیم و آنها را از سر راهمان برداریم. اما افراد افسرده اغلب به خوبی از پس حل مشکلاتشان بر نمیآیند و این مسأله باعث احساس درماندگی در آنها میشود.