خشونت طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت به هر گونه تهدید یا تمایل یا اقدام به استفاده عمدی از نیروی فیزیکی یا قدرت، علیه خود یا دیگری، گروه یا جامعه که موجب بروز آسیب جسمانی، مرگ، آسیبروانی، ضعف رشد و یا انواع محرومیتها شود، اطلاق میگردد. خشونت زوجین یا همسرآزاری شامل خشونت یکی از همسران نسبت به دیگری است که باعث آسیب جسمی، عاطفی، روانی و جنسی در او شود. دورههای خاصی از زندگی که زنان در معرض خطر بیشتر همسرآزاری هستند شامل سال اول ازدواج، تنگناهای مالی، پس از تولد فرزندان، میانسالی و دوران بارداری میباشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا 7 عامل خشونت علیه زنان در ازدواج را بررسی کنیم.
انواع خشونت
خشونت انواع مختلفی دارد و طبقهبندیهای متنوعی نیز در مورد آن انجام شده است. اما به طور کلی انواع خشونت در 4 طبقه کلی قرار میگیرند.
-
خشونت جسمانی
خشونت جسمانی که ملموسترین نوع خشونت است شامل رفتارهایی مانند سیلی زدن، کتک کاری و… میشود.
-
خشونت روانی و کلامی
در این نوع از خشونت فرد مرتکب، رفتارهایی مانند توهین کردن، تحقیر کردن، ناسزا گفتن، قهر کردن، صحبت نکردن و رفتارهایی مانند این میشود.
-
خشونت اقتصادی
در این نوع از خشونت، مرتکب خشونت طوری رفتار میکند که یا از پرداخت پول و تامین مالی طرف مقابل سر باز میزند و یا با رفتارهای خود و نحوه برخوردش باعث از دستدادن شغل و درآمد در طرف مقابل میگردد.
-
خشونت جنسی
خشونت جنسی نیز شامل هر نوع رابطه جنسی با همسر که بدون رضایت او انجام شود و یا اقدام به عمل جنسی که با خشونت و روشهای غیر طبیعی باشد، است.
تا اینجا در مورد تعریف خشونت و انواع آن صحبت کردیم. اما در این قسمت در مورد عواملی که میتواند باعث خشونت شود نیز بحث خواهیم کرد.
عوامل ایجاد کننده خشونت علیه زنان در ازدواج
-
مصرف مواد یا الکل
یکی از عواملی که باعث خشونت علیه زنان در ازدواج میشود، مصرف مواد و اعتیاد است. پژوهشهای بسیاری نشان دادهند که ارتباط قوی میان مصرف الکل و مواد مخدر با بروز همسرآزاری وجود دارد.
-
تجربه خشونت در کودکی
افرادی که در کودکی خشونت را تجربه کردهاند و یا پدر و مادر خشنی داشتهاند، نسبت به انجام رفتارهای خشونتآمیز مستعدتر هستند. افرادی که در خانوادههایی رشد میکنند که والدینشان برای حل تعارض از خشونت استفاده میکنند، خشونت را به عنوان راهکاری برای حل تعارض میآموزند و در بزرگسالی نیز احتمال همسرآزاری در آنها بیشتر است.
-
داشتن سابقه بیماری روانی در زوجین
وجود و یا سابقه بیماری روانی در هر یک از زوجین میتواند ازدواج و زندگی زناشویی آنها را با خطر خشونت خانگی مواجه سازد. برخی بیماریهای روانی افراد را مستعد بروز همسرآزاری میکند. باید توجه داشته باشیم که اکثر بیماریهای روانی قابل درمان هستند. پس اگر حتی پس از ازدواج متوجه بیماری روانی در همسرتان شدید، میتوانید برای درمان آن پیگیری کنید
مقاله پیشنهادی «۵ کلید طلایی موفقیت در زندگی زناشویی»
-
قرار داشتن در سالهای ابتدایی زندگی زناشویی
نشان داده شده است که خشونت معمولا در سالهای ابتدایی زندگی زناشویی و بلافاصله پس از ازدواج اتفاق میافتد. یکی از دلایل این امر میتواند اختلافات و تنشهایی باشد که به علت تفاوتهای فردی زوجین و عدم مهارت آنها برای حل تعارضهایشان باشد. برای یادگیری حل تعارضهای زناشویی تلاش کنید، چرا که اگر این مهارت را نداشته باشید مشکلات شما مزمن و آزاردهندهتر میشوند و احتمال بروز همسرآزاری افزایش مییابد.
-
سابقه رفتار خشونتآمیز و بزهکارانه در نوجوانی
داشتن رفتارهای خشونتآمیز و بزهکارانه در نوجوانی میتواند تا حدی رفتارهای خشن فرد در ارتباط با همسر و در زندگی زناشویی را نیز نشان دهد. معمولا سبکهای ارتباط بین فردی در افراد یکسان است، طوری که کسی که به حقوق دیگران احترام نمیگذارد، تقریبا این سبک رفتاری را در تمام روابطش دارد.
-
ازدواج در سنین خیلی پایین
ازدواج در سنین پایین میتواند یکی از علل ایجاد کننده خشونت در ازدواج و زندگی زناشویی باشد. یکی از دلایل این امر میتواند میزان کم بلوغ و پختگی زوجین در هنگام ازدواج در سنین پایین و علت دیگر نداشتن است.
رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980
آیا میتوان خشونت را متوقف کرد؟
برای مدیریت خشونت و کنترل آن نیاز است به برخی نکات زیر توجه کنید:
- باید توجه داشته باشید که اغلب مواقع خشونت پس از تجربه برخی موقعیتها و محرکهای خاص ایجاد و یا تشدید میشود. سعی کنید موقعیتها یا محرکهای ایجاد کننده و یا تشدید کننده خشونت را بشناسید و تا حد امکان آنها را کنترل نمایید.
- سعی کنید مهارتهای ارتباطی زناشویی را فرا گیرید. چرا که بسیاری از خشونتها پس از یک ارتباط آغاز شده و اگر شما مهارتهای ارتباطی را یاد بگیرید، میتوانید از بسیاری از خشونتهای احتمالی پیشگیری کنید.
- سعی کنید مهارت ابراز وجود و رفتار قاطعانه را فرا گیرید.
- سعی کنید مهارت حل تعارض در زوجین را یاد بگیرید. برخی اوقات خشونتها به دنبال عدم توافق همسران بر سر مسائل مختلف و اعمال زور یکی از طرفین آغاز میشود. شما میتوانید مهارت حل تعارض در زوجین را یاد بگیرید و از این پس از بسیاری مشکلات احتمالی و منجر شدن آنها به رفتارهای خشن جلوگیری کنید.
- برای مدیریت و کنترل بهتر خشونت نیاز است که از یک روانشناس بالینی و متخصص در حوزه ازدواج و خانواده استفاده کنید. کمک گرفتن از یک روانشناس بالینی به شما کمک میکند که اختلالات احتمالی که باعث خشونت میشوند نیز شناسایی شوند.