افسردگی در زنان

افسردگی در زنان | مهم‌ترین علائم و راهکارهای درمانی آن

  •  اگرچه اختلال افسردگی همه گروه‌های سنی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و همه افراد تقریبا در طول عمر خود درجاتی از افسردگی را تجربه کرده‌اند، اما زنان به طور ویژه‌ای در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند. از جمله مهم‌ترین علائم افسردگی در زنان عبارت است از: کاهش لذت، بی‌انگیزگی، غمگینی و گریه فراوان و بیماری‌های جسمی همچون سر درد و یا مشکلات گوارشی.

     افسردگی چیست؟

    افسردگی یکی از اختلال‌های روحی شایع و جدی است که باعث ایجاد احساس غمگینی، ناامیدی و بی ارزشی می‌شود. اختلال افسردگی می‌تواند علائمی همچون بی‌تفاوتی، بی اشتهایی، مشکلاتی در خواب و عزت نفس پایین را ایجاد کند. اگرچه اختلال افسردگی همه گروه‌های سنی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و همه افراد تقریبا در طول عمر خود درجاتی از افسردگی را تجربه کرده‌اند، اما زنان به طور ویژه‌ای در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند.


    مقاله پیشنهادی «۵ راهکار برای پیشگیری از افسردگی»


    مهم‌ترین علائم افسردگی در زنان

     اختلال افسردگی معمولا یک سری علائم مشترک همچون غمگینی، بی لذتی و عصبانیت ایجاد می‌کند. اما علاوه بر این علائم مشترک اختلال افسردگی منجر به تغییرات خاصی در زنان می‌شود. این علائم عبارت‌اند از:

    • احساس غمگینی و اضطراب به مدت طولانی و احساس تهی بودن.
    • از دست دادن علائق و لذت نسبت به فعالیت‌های مورد علاقه به خصوص فعالیت‌های جنسی.
    • بی قراری، تحریک‌پذیری یا گریه‌های افراطی.
    • احساس گناه، بی ارزشی، ناامیدی و درماندگی.
    • افزایش یا کاهش خواب.
    • بیدار شدن زودتر از موعد. این حالت به بی‌خوابی صبحگاهی معروف است.
    • کاهش اشتها و از دست دادن مقدار زیادی وزن.
    • کاهش انرژی.
    • احساس خستگی دائمی.
    • افکار مرتبط با مرگ و خودکشی.
    • اشکال در تمرکز، حافظه و تردید در تصمیم‌گیری.
    • نشانه‌های جسمی که به درمان‌‌های دارویی و پزشکی جواب نمی‌دهد همچون سردرد، مشکلات گوارشی و درد مزمن.

    افسردگی در زنان

     دلایل افسردگی در زنان

    ابتلا به افسردگی قبل از سنین نوجوانی کم‌تر رایج است و در هر 2 گروه دختر و پسر به طور یکسانی اتفاق می‌افتد. اما از دوران بلوغ به بعد زنان 2 برابر بیش‌تر از مردان در معرض ابتلا به افسردگی قرار می‌گیرند. این موضوع دلایل متفاوتی دارد. از جمله مهم‌ترین این دلایل تغییرات هورمونی، سبک زندگی و شخصیتی می‌باشد.

    تغییرات هورمونی مرتبط با  افسردگی

    برخی از روانشناسان معتقد هستند که علت ابتلا بیشتر زنان به افسردگی می‌تواند به دلیل تغییرات هورمونی باشد که در زندگی زنان اتفاق می‌افتد. این تغییرات به طور مشخص در دوران بلوغ، بارداری و یائسگی صورت می‌گیرد. علاوه بر این هنگام زایمان و یا حتی در صورت بروز سقط جنین نیز زنان با تغییرات عمده در میزان هورمون‌های خود رو‌به‌رو هستند. علاوه بر این نوسانات هورمونی که هر ماه در چرخه قائدگی اتفاق می‌افتد می‌تواند با سندرم پیش از قاعدگی مرتبط باشد.

    سابقه خانوادگی و ابتلا به افسردگی

    یکی از عوامل مهم که وجود افسردگی  را در زنان پیش‌بینی می‌کند، داشتن سابقه ابتلا به افسردگی در نزدیکان به خصوص مادر، خواهر و خاله است. زنانی که سابقه خانوادگی ابتلا به افسردگی دارند بیش از دیگران در معرض ابتلا قرار دارند و باید نسبت به علائم افسردگی در خود بسیار حساس باشند.

    سایر عوامل موثر در افسردگی

    یک سری عوامل بین‌فردی همچون تعارضات زناشویی، نوع شخصیت و سبک زندگی زنان نیز در ابتلا به افسردگی بسیار تاثیرگذار هستند. زنانی که در محیط شغلی و خانوادگی با تعارضات زیادی رو‌به‌رو هستند و مهارت‌های ارتباط پایینی دارند بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار می‌گیرند. زنان سرپرست خانوار و زنانی که از حمایت‌های اجتماعی مطلوبی برخوردار نیستند نیز از جمله گروه‌های در معرض خطر به شمار می‌آیند.

    افسردگی در زنان و مردان چه تفاوت‌هایی دارد؟

    افسردگی در زنان معمولا در سنین پایین‌تری اتفاق می‌افتد. دوره‌های طولاتی‌تری دارد و احتمال بیشتری دارد که عود کند. افسردگی در زنان با حوادث استرس‌زای زندگی مرتبط است و زنان در مقایسه با مردان نسبت به تغییرات فصلی حساسیت بیشتری دارند. بنابراین بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی فصلی عاطفی قرار می‌گیرند.

    زنان نسبت به مردان بیشتر احساس گناه و افکار خودکشی را تجربه می‌کنند. گرچه کمتر از مردان اقدام به خودکشی می‌کنند. افسردگی در زنان با اختلال‌های اضطرابی به خصوص اختلال پانیک مرتبط است.

    مشاوره آنلاین افسردگی

    مهم‌ترین راهکارهای درمانی در افسردگی زنان

    دارو درمانی

    دارو درمانی یکی از گزینه‌های مهم در درمان افسردگی زنان است چرا که افسردگی از هر نوعی که باشد همواره پای تغییرات هورمونی درمیان است و دارو به خوبی می‌تواند سطح هورمون‌های زنانه را تنظیم کند.

    کنترل اضطراب و استرس

    همان‌طور که گفته شد اختلال‌های اضطرابی و استرس‌های روزمره نقش مهمی در ابتلا به افسردگی در زنان دارد. بنابراین درمان اختلال‌های اضطرابی و یادگیری تکنیک‌های کنترل استرس نقش مهمی در پیشگیری و درمان افسردگی دارد. برای آشنایی بیشتر با تکنیک‌های کنترل استرس می‌توانید مقاله‌های مرتبط با موضوع افسردگی را مطالعه کنید.

    آموزش مهارت‌های ارتباطی

    روابط اجتماعی خوب و با کیفیت نقش مهمی در سلامت روان زنان دارد. تعارض‌های زناشویی یکی از عوامل خطر ابتلا به افسردگی در زنان محسوب می‌شود. بنابراین افزایش مهارت‌های ارتباطی و یادگیری تکنیک‌‌های حال تعارض می‌تواند در کاهش افسردگی زنان موثر باشد.

    اهمیت دادن به خود

    با توجه به پیچیدگی‌های زندگی امروزی وظایف زنان نیز دو چندان شده است. گاهی برخی از زنان به دلیل مسائل شخصیتی همچون کمال‌طلبی، احساس گناه و … همه وقت خود را صرف خانواده می‌کنند و خود را کاملا فراموش می‌کنند. در صورتی که با اختصاص دادن کمی وقت به خود و انجام اموری مانند ورزش، تفریح مورد علاقه و حتی مطالعه کتاب، هم به افزایش نشاط و شادابی خود کمک کرده و هم با انرژی بیشتری به سایر امور می‌پردازند.

    در این مقاله سعی شد در مورد افسردگی زنان و درمان آن صحبت کردیم. می‌توانید برای ارزیابی شرایط خود و درمان استرس از مشاوره تخصصی دکتر مژگان لطفی استفاده نمایید.

    رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۶ رای

    به اشتراک گذاری:

    Facebook
    LinkedIn
    Telegram
    WhatsApp
    Email

    مقالات مرتبط

    #