آیا تا به حال با افرادی که حین صحبت هیچ گونه تماس چشمی برقرار نمیکنند، مواجه شدهاید؟ و یا خودتان جز آن دسته از افرادی بودهاید که نمیتوانند هر آنچه که در دلشان است را با دیگران به اشتراک بگذارند؟ آیا به دنبال راهکاری برای رفع خجالت خود بوده اید؟ آیا از اینکه سالها از پی یکدیگر بگذرند و شما به دلیل کمرویی نتوانید به اهداف خود دست یابید خسته شدهاید؟ ما در این مطلب به این سوالات پاسخ مفصل داده و به مقوله کم رویی میپردازیم.
کمرویی و خجالت چیست؟
کمرویی بر ابراز هیجان و رفتار افراد، در کنار دیگر انسانها تأثیر میگذارد. عدهای از اشخاص کمرویی و خجالت را با عنوانهایی همچون احساس ناراحتی، احساس خود کم بینی، عصبی بودن، ترس یا ناامنی بیان میکنند. گاهی اوقات احساس شرم با احساسات فیزیکی همچون سرخ شدن، لکنت زبان گرفتن، لرزش دستها و یا تنگی نفس همراه است. در واقع، باید گفت این احساسات باعث راحت نبودن شما در کنار دیگران میشود. هنگامی که اشخاص با احساس خجالت مواجه میشوند، در گفتن یا انجام دادن وظایف خود دچار تردید میگردند. علت آن را هم میتوان در راحت نبودن و مطمئن نبودن آنها از خود مشاهده کرد.
علل کمرویی چیست؟
کمرویی تحت تاثیر ابعاد فردی، اجتماعی و خانوادگی است و میتواند ساختار شخصیتی فرد را از سنین کودکی تا کهنسالی تحت تاثیر قرار دهد.
1- علل تربیتی: مراقبتهای شدید والدین از فرزند، ترس فرزند از تنبیه و سرزنش والدین، محرومیت فرزند از محبت والدین، عدم دریافت استقلال در نوجوانی از والدین، توقع والدین از فرزند برای اطاعت و تسلیمِ همیشگی.
2- علل روانی: استرس محیطی و عدم احساس امنیت، تحقیر شدنهای مداوم در برابر جمع، غم و اندوه شدید و همیشگی، عدم موفقیت در تحصیل
3- علل اجتماعی: فقدان مهارتهای اجتماعی، مهاجرت، فقر، طلاق والدین
4- علل فیزیولوژیک: عوامل ژنتیکی، نقص عضو، عدم رضایت فرد از چهره یا اندام خود، اختلال در عملکرد غدد فوق کلیوی، اختلال در تکلم
علت کم رویی در کودکان
در واقع، باید گفت حدود ۱۵ درصد از کودکان با این تمایل که کمرو باشند، متولد میشوند. براساس، تحقیقات انجام شده تفاوتهای بیولوژیکی زیادی در مغز افراد خجالتی وجود دارد. البته، معمولاً تمایل به کمرویی، تحت تأثیر تجربیات اجتماعی کودکان هم رخ میدهد. اعتقاد بر این است که اغلب کودکان خجالتی به دلیل نحوه تعامل خود با والدین دچار این مشکل میشوند. حقیقت این است که والدین مستبد یا محافظه کار میتوانند باعث خجالتی شدن فرزندان خود شوند. بد نیست بدانید کودکانی که به آنها اجازه تجربه کردن داده نمیشود در مهارت اجتماعی خود دچار مشکل میشوند. علت کم رو بودن و حس شرم بزرگسالان به عواملی همچون حس تحقیر عمومی، ژنتیک، وجود محیطهای حساس عمومی و یا تجارب منفی در گذشته باز میگردد. البته، علتهای دیگری نظیر رویکرد صمیمانه و دلسوزانهای که در کودکی برای تربیت کودکان به کار برده شده باعث میشوند آنها بتوانند در کنار دیگران راحت باشند.
دلیل خجالت کشیدن در بزرگسالی
همچنین، موقعیتهای جدید و ناآشنا در بزرگسالان میتواند باعث خلق احساساتی نظیر کم رویی در افراد شود. در ضمن، بد نیست بدانید هنگامی که مردم نمیدانند چگونه رفتار کنند و یا هیچ اطلاعی در رابطه با واکنش دیگران ندارند، بیشتر این احساس را تجربه میکنند. در حالی که اشخاص در موقعیتهای آشنا کمتر دچار احساس خجالت میشوند. در ضمن، این احساس همچون دیگر احساسات میتواند با توجه به فرد و موقعیت او خفیف، متوسط یا شدید باشد. کسی که معمولاً دچار حس شرم میشود احتمالاً خود را فردی شرمگین میداند. افرادی که دچار کم رویی میشوند ممکن است به زمان بیشتری برای تغییر نیاز داشته باشند. این افراد معمولاً ترجیح میدهند در موقعیتهای آشنا قرار گیرند و یا ترک این موقعیتها برایشان دشوار باشد.
مقاله پیشنهادی «افسردگی ملانکولیک یا مالیخولیایی چیست؟»
نشانههای فرد خجالتی
همانگونه که گفته شد، احساس شرم و خجالتی بودن میتواند ناشی از ژنتیک و یا تحت تأثیر رفتارهایی باشد که فرد آنها را در زندگی تجربه کرده است. از جمله نشانههای افراد خجالتی میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- اولین نشانه این اشخاص عدم تمایل به صحبت در جمع و سکوت است.
اغلب افراد کمرو معمولاً تمایلی به صحبت در جمعهای دوستانه و غیردوستانه ندارند. در حقیقت، اشخاص خجالتی حتی در مقابل حقی که از آنها خورده میشود سکوت کرده و هیچگونه اعتراضی از خود نشان نمیدهند.
- اغلب اشخاص خجالتی نظرات و ایدههای خود را بیان نمیکنند.
اکثرا این قبیل از افراد نظراتشان را برای خود نگه داشته و از بیان نظرات خود در مقابل اشخاص دیگر امتناع میورزند. علت آن هم این است که آنها شخصیت مستقلی نداشته و خواهان این هستند که دیگران برای آنها تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.
- اشخاص کمررو نمیتوانند تصمیمهای مناسب و درستی اتخاذ کنند.
این افراد به دلیل عدم وجود اعتماد به نفس در خود نمیتوانند تصمیم درستی با توجه به شرایطشان اتخاذ کنند. معمولاً این اشخاص مدام به اینکه دیگران در مورد آنها چه فکر میکنند، میاندیشند.
- استرس و اضطراب زیاد از دیگر نشانههای افراد کمرو است.
معمولاً اشخاصی که از احساس شرم و کم رویی برخوردار هستند، به سادگی دچار استرس و اضطراب میشوند. به همین علت، استرس و اضطراب زیاد میتواند به افزایش حس شرم اشخاص کمک زیادی کند.
اگر شما و یا نزدیکانتان از نشانههای فوق برخوردار هستید، احتمال اینکه شما یک فرد خجالتی باشید وجود دارد. به همین علت، توصیه میشود حتما برای درمان موارد ذکر شده به روانشناس و مشاور باتجربه مراجعه کنید.
درمان کمرویی
در صورتی که احساس شرم و خجالت درمان نشود میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در زندگی اشخاص شود. به همین علت، پیشنهاد میشود کمرویی شدید که میتواند باعث ضعف و مشکلاتی در عزت نفس باشد را درمان کنید. کمرویی میتواند باعث ایجاد مشکل در مدرسه و روابط افراد شود. از جمله درمان کمرویی میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
-
روان درمانی و تراپی
روان درمانی و تراپی میتواند به کودک و بزرگسال برای رفع کمرویی کمک کند. در واقع، با کمک روانشناس و ارائه مهارتهای مناسب، میتوان کودک و بزرگسال خجالتی را به کمک این روش درمانی درمان کرد. همچنین، با آموزش صحیح میتوان راهحلهایی برای رفع این مشکل پیدا کرد.
-
تکنیک تنفس عمیق
علاوه بر این، استفاده از تکنیکهای آرامش آموزی؛ همچون تنفس عمیق می تواند به کودک و بزرگسال برای رفع استرس، اضطراب و درمان فرد کم رو کمک کند. در ضمن، گروه درمانی میتواند نتیجه مثبتی برای کودکان و بزرگسالانی که کمرویی را تجربه میکنند، ارائه داد.
-
تکنیک نوشتن
تکنیک نوشتن استرس،اضطرابها و نگرانیها میتواند همچون درمان مؤثری باشد که به رفع مشکلات اشخاص کمک میکند. هنگامی که شخص کمرو مسائل و مشکلات خود را مینویسد بهتر میتواند به رفع مشکلاتش کمک کند.
-
یوگا و مدیتیشن
یوگا، مدیتشن و تنفس عمیق میتواند به کاهش اضطراب بزرگسالان و کودکان در انجام فعالیتهای روزانه کمک کند.
-
دارودرمانی
این در حالی است که نمیتوان اضطراب شدید را به تنهایی و به دور از کمک تراپیست درمان کرد. به همین علت، دارودرمانی و تراپی گاهی اوقات و در موارد اضطراب شدید میتواند به صورت موقت حس شرم و خجالت را در فرد کمرو درمان کند.
نتیجه گیری
شما در این مقاله با کم رویی آشنا شده، نشانههایش را شناخته و با روشهای موثر درمانی قابل استفاده در آن آشنایی یافتهاید. در آخر، پیشنهاد میشود حتماً نکات ذکر شده را در زندگی خود رعایت نموده و متناسب با این اطلاعات به رفع این مشکل و حس شرم بپردازید.
رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980