تله‌ی استحقاق

تله‌ی استحقاق چیست؟ علل و درمان طرحواره استحقاق + دانلود پرسشنامه

  • همگی ما در طول زندگی، دستاوردها و موفقیت‌هایی داشته‌ایم و به خود بالیده‌­ایم و از شنیدن تعریف و تمجید دیگران لذت برده‌ایم. خود را مستحق چیزهای خوب می‌دانیم و گاهی برای رسیدن به خواسته‌هایمان از کمک دیگران بهره برده‌­ایم. همگی این­ها تجربه‌های معمول و متداول انسانی هستند و تا زمانی که این رفتارها، افراطی و آسیب‌زا برای خودمان و دیگران نباشد، مشکلی به همراه ندارند. تله‌ی فکری استحقاق، یک طرحواره و باور عمیق ذهنی غلط است که فرد عمیقا باور دارد برتری خاصی نسبت به سایرین دارد و تافته جدابافته است. این افراد انتظار دارند بقیه خواسته‌ها و نیازهای آن­ها را در اولویت بگذارند. افرادی که تله‌ی استحقاق دارند، تحمل نه شنیدن و مخالفت با خواسته‌هایشان را ندارند. این افراد اصرار دارند همه چیز همان‌طوری باشد که دلخواه خودشان است و تمام تلاششان را می‌کنند همه چیز را کنترل کنند. برایشان مهم نیست رسیدن به خواسته‌هایشان چه هزینه‌ای برای دیگران دارد، مهم رسیدن به خواسته‌­هایشان است. این افراد به ندرت این عقیده را دارند که مشکلی وجود دارد و احساس نیاز برای درمان و مراجعه به درمانگر و متخصص به ندرت در این افراد دیده می‌­شود. در این مقاله با بررسی این تله‌ی فکری، علایم، علل و عوارض آن، سعی می‌کنیم به شناخت بهتری از این تله‌ی فکری برسیم.


    مقاله پیشنهادی «کنترل‌گری چیست؟ نشانه‌ها و ویژگی‌های شخصیت کنترل‌گر»


    تله‌ی استحقاق چیست؟

    تله‌ی استحقاق یک طرحواره و الگوی فکری است که فرد در آن احساس می‌کند، نسبت به دیگران، برتری و امتیاز ویژه‌ای دارد، در نتیجه انتظار دارد، همیشه همه چیز مطابق میل او باشد و دیگران نیز مطابق میل او و در راستای خواسته‌ها و نیازهای او رفتار کنند.

    ویژگی‌های  افرادی که تله‌ی فکری استحقاق را دارند:

    • حس برتری خاصی نسبت به دیگران دارند و فکر می‌کنند نسبت به دیگران، از امتیاز و ویژگی‌­های بیشتری برخوردارند.
    • مایل‌اند قوانین را به شکل خاصی که مد نظر خودشان است، تنظیم کنند.
    • تعهدی به رعایت اصول و قوانین اجتماعی ندارند، مگر اینکه منافع‌شان را تأمین کند.
    • اعتقادی به احترام متقابل ندارند و انتظار دارند دیگران به صورت یک طرفه به آنها احترام بگذارند.
    • رفتارهای سلطه‌جویانه دارند و دوست دارند برتری خود را اثبات کنند.
    • روحیه‌ی رقابت­‌جویی افراطی دارند و مدام خود را در حال رقابت با دیگران می‌بینند.
    • اصرار دارند همه چیز را کنترل کنند.
    • تحمل شنیدن جواب منفی و مخالفت با خواسته‌هایشان را ندارند.
    • زمانی که تصمیم به انجام کاری می‌گیرند، آن کار باید به هر قیمتی انجام شود.
    • انتظار دارند دیگران، خواسته‌های آن­ها را به هر قیمتی فراهم کنند.
    • همیشه طلبکار هستند و لطف دیگران به خود را وظیفه می‌دانند.

    تله‌ی استحقاق

    علل شکل‌گیری تله‌ی استحقاق

    معمولا علت اصلی شکل‌گیری بیشتر تله‌های فکری یا طرحواره‌ها، انواع خاصی از فرزندپروری در کودکی و یا داشتن والدینی است که خود نیز الگوهای فکری و رفتاری خاصی داشته­‌اند. توجه زیاد و افراطی به نیازها و خواسته‌های کودک، موافقت با تمامی خواسته‌های او، نداشتن قوانین و محدودیت در برآوردن نیازها و خواسته‌های کودک توسط والدین، یکی از علل عمده در شکل‌گیری تله‌ی استحقاق است. پدر و مادری که تمامی کارها و مسؤولیت‌ها را خودشان به عهده می‌گیرند، تمامی نیازهای کودک را برآورده می‌کنند و مسؤولیتی به عهده‌ی فرزندشان نمی‌گذارند، کودک را مستعد داشتن تله‌ی استحقاق می‌کنند.

    عوارض داشتن تله‌ی استحقاق

    علی‌رغم اینکه این افراد ممکن است به تمامی خواسته‌هایشان برسند و هرچیزی که می‌خواهند به همان شکلی که می‌خواهند فراهم ‌شود و دستاوردها و موفقیت‌های زیادی نیز داشته باشند؛ اما از درون احساس رضایت ندارند و لذتی نمی‌برند و لذتی که از رسیدن به خواسته‌هایشان می‌برند، سطحی و ناپایدار است. به همین دلیل ممکن است این افراد، دچار افسردگی ‌شوند و حتی ممکن است خودشان متوجه این موضوع نباشند. به دلیل خودخواهی و رفتار سلطه‌جویانه و عدم احترام به دیگران، این افراد روابط سالم و پایداری ندارند و دوستی‌های عمیقی را تجربه نمی‌کنند و در شرایط مختلف زندگی، تنها هستند و کسی را کنار خود ندارند و این موضوع نیز به افسردگی آن­ها دامن می‌زند.

    تله‌ی استحقاق

    درمان

    بهترین اقدام برای درمان، مراجعه به متخصص روانشناسی بالینی و دریافت مشاوره و روان‌درمانی است. در روان‌درمانی، درمانگر به فرد کمک می‌کند تا با به دست آوردن بینش صحیح، نسبت به رفتارها و هیجان‌هایش آگاه‌تر شود. همچنین با تقویت همدلی در این افراد، به آنها کمک می‌کند، احساسات و خواسته‌های دیگران را بفهمد و درک کند. این کار باعث می‌شود فرد بتواند روابط مؤثرتر و سالم‌تری با دیگران برقرار کند. از دیگر مواردی که توسط درمانگر به آن پرداخته می‌شود، بالا بردن تحمل و ظرفیت فرد در نه شنیدن و برآورده نشدن خواسته‌هایش است. درمانگر به فرد کمک می‌کند، برآورده نشدن فوری و آنی تمامی خواسته‌هایش را به عنوان امری عادی و طبیعی در روند زندگی بپذیرد. دارو درمانی می‌تواند با نظر متخصص، در برطرف کردن علایم افسردگی، کمک کننده باشد.

    پرسشنامه تله استحقاق

    نتیجه‌گیری

    الگوهای فکری و رفتاری ما، نقش مهم و اساسی در زندگی ما دارند و بسیاری از مسایلی که برایمان اتفاق می­افتند را رقم می­زنند. تغییر در این الگوها و طرحواره‌ها،کار دشوار و زمان­‌بری است. تله‌ی فکری استحقاق، از این جهت که مزایایی برای فرد دارد و او را به بسیاری از خواسته‌هایش می‌رساند، ممکن است به سختی تغییر کند. حتی زمانی که فرد با مشکلات و دشواری‌­هایی در روابط بین فردی خانوادگی و یا شغلی مواجه باشد، به ندرت به فکر تغییر می‌افتد؛ فرد در وهله‌ی اول دلیلی برای تغییر نمی‌بیند و همین تله و همین حس خود بزرگ‌بینی و برتری، مانع از این می‌شود که فرد بپذیرد، مشکلی وجود دارد و این مشکل از جانب اوست. با گذشت زمان و تکرار برخی مشکلات و مسائل، به ویژه در روابط نزدیک و یا بروز علایم افسردگی، ممکن است فرد احساس نیاز برای درمان و مراجعه به متخصص کند. رواندرمانی و مشاوره می­تواند در بهبود علایم و کاهش عوارض آزاردهنده تله استحقاق اثربخش باشد.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱۶ رای

    به اشتراک گذاری:

    Facebook
    LinkedIn
    Telegram
    WhatsApp
    Email

    مقالات مرتبط

    #

    از راه های زیر با من در ارتباط باشید

    📞 تماس تلفنی و ارسال پیامک

    📲ارسال پیام از طریق واتساپ

    📲ارسال پیام از طریق تلگرام