ازدواج، مرحلهای از زندگی است که با تغییرات و تحولات احساسی و عاطفی زیادی همراه است و برای زن و مرد هر دو چالشهای زیادی به همراه دارد. بسیاری از زوجین از این شکایت دارند که بعد از ازدواج، عشق و علاقه بینشان کمرنگ شده و مثل روزهای اول و یا قبل از ازدواج نیست. در این مقاله سعی داریم بفهمیم تغییر شخصیت بعد از ازدواج در زن و مرد چرا اتفاق میافتد و رابطهی زناشویی تحت تأثیر چه عواملی دچار تغییر میشود.
دلایل تغییر شخصیت بعد از ازدواج
دلایل مختلفی میتواند باعث شود تا افراد متفاوت از آنچه قبل از ازدواج بودند، رفتار و احساس کنند. در ادامه به چند مورد از این دلایل اشاره میکنیم:
شروع مرحلهی جدیدی از زندگی
هرچند که ازدواج یک اتفاق مثبت تلقی میشود و با احساسات خوشایند و مثبتی همراه است، اما همچنان یک استرسور است که با خود تغییرات زیادی به همراه دارد. بعد از ازدواج، مسئولیتها، اولویتها و برنامهریزیهای افراد تغییر میکند و افراد عملا وارد مرحلهی جدیدی از زندگی میشوند و همین موضوع، باعث میشود تا چالشهای جدیدی سر راه افراد قرار گیرد و موضعگیری و رفتارشان تغییر کند.
برجسته شدن تفاوتها
قبل از ازدواج، افراد برای برقراری روابط صمیمی و دوستانه، سعی در پیدا کردن شباهتها و نقاط مشترک خود دارند. بعد از ازدواج، رفته رفته با فروکش کردن احساسات و هیجانات اولیه، تفاوتهای دو طرف بیشتر خود را نشان میدهد و در صورت عدم درک و مدیریت صحیح این تفاوتها ممکن است باعث بروز اختلافات جدی بین زوجین شود.
انتظارات و عقاید غیر واقعبینانه
گاهی افراد قبل از ازدواج، از زندگی مشترک و طرف مقابلشان، تصوراتی دارند که چندان با واقعیت ماجرا همخوانی ندارد. این تفاوت بین آنچه افراد در ذهن خود نسبت به زندگی مشترک دارند و واقعیت زندگی مشترک، میتواند باعث دلسردی یا افسردگی شود. از جملهی این تصورات نادرست، میتوان به عدم توجه به تفاوت بین زن و مرد، تصور اینکه مشکلات در زندگی زناشویی کم به وجود میآید و در صورت به وجود آمدن خود به خود حل میشوند، نیازها و خواستههای ما همیشه باید توسط شریک زندگیمان مورد توجه قرار گیرد و …. اشاره کرد.
عدم داشتن آگاهی و مهارت کافی
زندگی مشترک و برقراری رابطه، نیازمند دانش و اطلاعات کافی و همچنین یکسری مهارت است. صرف برقراری رابطهی احساسی و عاطفی بین دو نفر، ارتباط سالم و پایداری به وجود نخواهد آمد، مگر اینکه مهارتها و اصول برقراری رابطهی سالم را بدانیم. مهارت مدیریت هیجانات، مدیریت استرس، مهارت خودآگاهی، مهارت حل مسأله،… ازجمله مهارتهایی هستند که نیاز است افراد قبل از ازدواج، آنها را یاد بگیرند و در این زمینه توسط متخصص آموزش داده شوند.
دلایل سرد شدن مردها
مشکلات اقتصادی
یکی از دلایل تأثیرگذار بر رضایت زناشویی، مسائل مالی است. بسیاری از مردان بعد از ازدواج، به دلیل مسئولیتهای جدید و عهدهدار شدن نیازهای مالی خانواده، دچار درگیری ذهنی میشوند و نگران این هستند که نتوانند از پس هزینههای زندگی مشترک بربیایند.
نادیده گرفتن نیازها و خواستهها
عموما مردها از به زبان آوردن نیازها و خواستههای خود به طور مستقیم، اجتناب میکنند. گاهی نیز نسبت به این که چه نیازها و خواستههایی دارند، آگاهی کامل ندارند و صرفا نقش خود را در زندگی مشترک، به عنوان کسی که باید نیازها و خواستههای طرف مقابل را برآورده کند، قبول کردهاند. این عدم ابراز و یا حتی عدم آگاهی، باعث میشود نیازها و خواستههای مرد طی زمان برآورده نشود و نسبت به همسر خود سرد شود.
ترس از تعهد
نقشها و مسئولیتهای جدید، تغییرات زیادی در روند زندگی معمول فرد ایجاد میکند و ممکن است استرس زیادی به فرد وارد کند. مردها ممکن است از این بترسند که در موقعیتهای مختلف زندگی زناشویی نتوانند عملکرد خوبی داشته باشند و همین باعث میشود که گاهی کنارهگیری کنند.
ناآگاهی در زمینه رابطه جنسی
رابطه جنسی موضوعی دو طرفه، بین زن و مرد است. ناآگاهی زن، نسبت به نیازهای همسرش و یا حتی ناآگاهی مرد نسبت به خواستهها و نیازهای جنسی میتواند باعث ایجاد سردی در رابطه زناشویی شود. گاهی نیز ممکن است مرد عملکرد جنسی خود را ضعیف ارزیابی کند و همین موضوع باعث شود نسبت به برقراری رابطهی جنسی بی میل شود.
مقاله پیشنهادی «کنترلگری چیست؟ نشانهها و ویژگیهای شخصیت کنترلگر»
دلایل سرد شدن در زنها
عدم برآورده شدن خواستهها و نیازهای عاطفی
بسیاری از زنان از این مسأله شکایت دارند که همسرشان قبل از ازدواج با هدیه، گل و یا محبت کلامی، علاقهی خود را ابراز میکردند ولی بعد از ازدواج چندان ابراز علاقه نمیکنند. زنان گاهی این تمایل را دارند که شدت ابراز علاقه بایستی مانند ابتدای آشنایی و ازدواج ادامه یابد. داشتن این تمایل گاهی باعث سرخوردگی در زنان خواهد شد.
ارتباط کلامی محدود
علی رغم تمایل زیاد خانمها برای برقراری رابطهی کلامی و صحبت کردن، بنظر میرسد که آقایان تمایل چندانی برای صحبت کردن ندارند و بیشتر أوقات از این موضوع طفره میروند و یا نسبت به صحبتهای همسرشان بیتوجه و بیمیل هستند.
بی توجهی به خواستهها و نیازهای جنسی
گاهی این موضوع از طرف خانمها مطرح میشود که همسرشان نسبت به خواستهها و نیازهای جنسی آنها کم توجه هستند و تنها زمانی رابطهی جنسی برقرار میکنند که خودشان تمایل داشته باشند و نسبت به تمایلات و خواستههای زن، اهمیت نمیدهند.
در مواجهه با تغییر شخصیت بعد از ازدواج چه باید کرد؟
بسیاری از مشکلات و چالشهای گفته شده با آموزش و آگاهی مناسب قابل مدیریت هستند. در ادامه به مواردی اشاره میکنیم که به هنگام مشاهدهی تغییرات خودمان یا شریک زندگیمان بعد از ازدواج کمک میکند:
پذیرای این تغییرات باشیم
باید این را بپذیریم که با تغییر شرایط زندگی، رفتار و احساس ما و طرف مقابلمان نیز عوض خواهد شد و این الزاما به ضرر ما و زندگی مشترکمان نخواهد بود و برخی تغییرات بعد از ازدواج طبیعی است.
دربارهی مشکلات، خواستهها و نیازهایمان صحبت کنیم
بسیاری از مشکلات و سو تفاهمها به دلیل عدم شناخت و آگاهی طرفین نسبت به هم به وجود میآید. با صحبت کردن، زوجین نسبت به خواستههای یکدیگر آگاهتر میشوند و یک قدم به حل مشکلاتشان نزدیکتر میشوند.
از قضاوت بپرهیزیم
از قضاوت و برچسب زدن به شریک زندگیمان خودداری کنیم و سعی کنیم تفاوتهای فردی خودمان و طرف مقابلمان را بپذیریم.
از مشاور و متخصص کمک بگیریم
همانطور که گفته شد ارتباط سالم و پایدار اصول خودش را دارد و برای داشتن روابط زناشویی پایدار و باکیفیت نیاز داریم از متخصصینی که در تغییر شخصیت بعد از ازدواج سواد، اطلاعات و تجربهی کافی دارند کمک بگیریم.
نتیجهگیری
تغییر شخصیت بعد از ازدواج، چه در مرد و چه در زن، اجتناب ناپذیر است. شرایط و اولویتهای بعد از ازدواج جدید و چالشبرانگیز هستند و به زوجین، استرس زیادی وارد میکند. با آگاهی داشتن نسبت به این چالشها و بالا بردن اطلاعات و مهارتهای بین فردی، میتوان این تغییرات را مدیریت کرد و از سردی و فاصله در زندگی زناشویی جلوگیری کرد.