حساسیت در روابط متقابل چیست؟

حساسیت در روابط متقابل چیست؟

  •  زنم سر کوچکترین مسایل، با من بحث می‌کند.

    همسرم، بسیار با محبت و با توجه است اما گاهی نسبت به تماس‌ها و رفت‌و‌آمدهای من با همکاران مردم واکنش بیش از حد نشان می‌دهد.

     همسرم پر انرژی و با‌نشاط است و من این ویژگی او را بسیار دوست دارم اما گاهی از من انتظار دارد همانند خود او باشم و درباره‌ی همه چیز صحبت کنم و این برای من سخت است.

    جملات گفته شده در بالا، مثال‌هایی از وجود حساسیت در روابط زناشویی است. روابط متقابل بین زوجین، در کنار صمیمیت و حس دوستی، با چالش‌هایی نیز همراه است. وجود حساسیت در روابط، یکی از چالش‌‌هایی است که می‌تواند تأثیر مخرب یا مفید، بر روی کیفیت رابطه‌ی زناشویی داشته باشد.

    انواع روابط متقابل چیست؟

    ارتباط، فرایند انتقال پیام از فرستنده به گیرنده است. ارتباطات می‌تواند کلامی یا غیر‌کلامی باشد و بین افراد یا اشیا شکل گیرد. از جمله انواع روابط می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • رابطه با اشیا
    • ارتباط با دیگران
    • رابطه با خانواده
    • رابطه با خویشتن
    • ارتباطات معنوی

    همگی موارد گفته شده از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار هستند و کیفیت هر کدام، بر روی کیفیت دیگری اثر دارد.

    یکی از مهم‌ترین روابط متقابل فرد با خانواده، رابطه با همسر است. روابط زناشویی است. زن و مرد به دلیل نیازها و گرایش‌های خاصی که نسبت به یکدیگر دارند، نوع خاصی از رابطه بین‌شان برقرار است که برقراری درست آن در سلامت جامعه بسیار مؤثر است.

    حساسیت در روابط زناشویی

    نشان‌دادن ناراحتی، خوشحالی یا عصبانیت به شریک زندگی، در میان گذاشتن اتفاقات روزمره با او، توجه و دقت به جزییات، تمایل به قضاوت زودهنگام حتی وقتی شواهد کافی وجود ندارد، نگرانی و اضطراب بیش از حد نسبت به مسایل جزیی، پاسخ بیش از حد به هر نوع محرکی، حساس بودن به تغییرات، همگی مثال‌هایی از وجود حساسیت در روابط زناشویی هستند. برخی افراد، سیستم عصبی متفاوت‌تری نسبت به جمعیت عمومی دارند و همین موضوع باعث می‌شود از نظر فیزیکی، عاطفی و اجتماعی افراد حساس‌تری باشند. این افراد به محرک‌های فیزیکی و روانی واکنش بیشتری نشان می‌دهند و این موضوع در روابط زناشویی با شریک زندگی‌شان تأثیرگذار است.

    این افراد دنیای ذهنی و درونی فعال و پیچیده‌ای دارند و به موضوعات مختلف واکنش بیشتری نشان می‌دهند و معمولا این موضوع برای خودشان و شریک زندگی‌شان چالش برانگیز است.

    رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980

    مشکلات ناشی از حساسیت در روابط زناشویی

    افرادی که حساس‌تر هستند معمولا نگرانی و درگیری ذهنی بیشتری را تجربه می‌کنند. این افراد معمولا انتظارات و ارزیابی‌های منفی از اتفاقات و افراد دارند و احساس می‌کنند که دوست داشتنی نیستند و همین نگرانی و احساس دوست‌داشتنی نبودن، باعث رفتارهایی می‌شود که اغلب برای شریک زندگی‌شان گیج‌کننده و آزاردهنده است، رفتارهایی مثل:

    • دایم از همسرشان می‌پرسند که آیا دوستش دارند یا نه.
    • اگر کوچکتری تغییری در رفتار همسرشان ببینند آن را به بدترین شکل تفسیر و قضاوت می‌کنند و نهایتا به این ختم می‌شود که همسرشان آن‌ها را دوست ندارد.
    • هرگونه ارتباط شریک زندگی‌شان با افراد جنس مخالف، آن‌ها را ناراحت و عصبانی می‌کند.
    • مدام رفتار و حرکات همسرشان را زیر نظر دارند و تماس‌ها و رفت‌و‌آمد‌های او را چک می‌کنند.

    رفتار‌های فوق، علاوه بر اینکه برای همسرشان اذیت کننده است؛ از خود فرد نیز انرژی زیادی می‌گیرد و در دراز‌مدت فرد را دچار فرسودگی می‌کند و نهایتا تأثیر مخربی روی روابط زناشویی دارد.

    حساسیت در روابط

    افرادی که حساس هستند، علاوه بر اینکه تمایل دارند اتفاقات روزمره را با تمام جزییات برای شریک زندگی‌شان تعریف کنند؛ مایل‌اند شریک زندگی‌شان نیز، تمام روزمرگی‌هایش را با جزییات برای او تعریف کنند و پذیرش اینکه همسرشان انرژی کافی برای صحبت کردن نداشته باشد و یا به هر دلیلی نتواند تمام اتفاقات و یا احساساتش را بازگو کند، برایشان سخت است و همین موضوع ممکن است باعث اختلاف نظر و بحث و مشاجره بین زن و شوهر شود.

    توجه زیاد به جزییاتی که ممکن است برای طرف مقابل چندان مهم نباشد، شخصی برداشت کردن مسایل مختلف، هراس از عدم پذیرش حتی در موقعیت‌های جزیی، داشتن انتظارات و احساسات منفی و قضاوت‌های زودهنگام از دیگر مواردی هستند که می‌تواند در رابطه‌ی زناشویی دردسرساز شود.


    مقاله پیشنهادی «منظور از بلوغ و پختگی در ازدواج چیست؟»


    آیا حساسیت همیشه بد است؟

    با وجود اینکه حساسیت، چالش‌هایی در روابط زناشویی ایجاد می‌کند، اما همیشه منفی و مخرب نیست. در واقع، زندگی مشترک بدون هرگونه حساسیتی، ماشینی، بی‌احساس و کسل‌کننده است. در ادامه به مواردی اشاره می‌کنیم که نشان می‌دهد وجود حساسیت در روابط زناشویی می‌تواند مثبت و سازنده باشد:

    • افرادی که حساس هستند، علاوه بر توجه به احساسات خودشان، به احساسات طرف مقابلشان نیز علاقه‌مند هستند و همین خصوصیت باعث می‌شود بتوانند به طور مؤثری به حرف‌های طرف مقابلشان گوش دهند و با او همدلی و همراهی کنند.
    • به اشتراک گذاشتن احساسات، خواسته‌ها و نیازهای طرفین، از به وجود آمدن ابهام و سوء‌تفاهم جلوگیری کرده و می‌تواند به بهبود روابط منجر شود.
    • حساسیت نسبت به لمس و تماس فیزیکی، می‌تواند در معاشقه و روابط جنسی کمک کننده باشد.
    • توجه و به خاطر داشتن برخی جزییات در مورد یکدیگر، علاقه و اهمیت را القا می‌کند.
    • افراد حساس همان اندازه که احساسات منفی را تجربه می‌‌کنند، ظرفیت تجربه‌ی احساسات مثبت را نیز دارند و نسبت به اتفاقات خوشایند، واکنش هیجانی مثبت و اشتیاق نشان می‌دهند.
    بلوغ عاطفی چیست؟

    نقش مشاور در حل مشکلات

    بسته به اینکه زوج، با چه شکایت اصلی به مشاور مراجعه کرده‌اند و اینکه شدت و مدت مشکلشان چقدر است؛ روشی که مشاور برای حل مشکل باید پیش بگیرد، متفاوت می‌شود. اما به طور کلی برای بهبود روابط زوجینی که با حساسیت در روابط زناشویی‌شان مواجه هستند، در نظر گرفتن موارد زیر توسط مشاور می‌تواند کمک کننده باشد:

    • شناسایی نقاط قوت و ضعف. اولین و مهم‌ترین قدم در جلوگیری از حساسیت زوجین و شروع مشاجره، دانستن این موضوع است که چه مسایلی حساسیت را ایجاد یا تشدید می‌کند. کمک به زوجین برای شناسایی نقاط قوت و ضعف و علایق خودشان و طرف مقابلشان، باعث می‌شود بهنر بتوانند اوضاع را مدیریت کنند. برای مثال؛ زمانی که زن نسبت به کم توجهی کلامی حساس است( نقطه ضعف).
    • پیدا کردن زبان مشترک. کمک به زوجین برای پیدا کردن زبان مشترک، به فهم یکدیگر و بهبود روابط زناشویی کمک می‌کند. دانستن اینکه خود شما و شریک زندگی شما چطور ابراز علاقه می‌کنید  با تماس فیزیکی، تعریف و تمجید، هدیه خریدن،…) باعث می‌شود بتوانید علاقه و محبت خود را به نحو مؤثری به یکدیگر نشان دهید.
    • کمک به زوجین برای اینکه بتوانند خود را جای یکدیگر بگذارند. درک دنیای ذهنی و درونی طرف مقابل، منجر به درک بهتر زوجین از یکدیگر و قضاوت‌های نابجای کمتری می‌شود. دانستن اینکه درون ذهن طرف مقابل، چه حجمی از افکار و سؤالات مختلف وجود دارد باعث می‌شود واکنش‌های هیجانی او کمتر آزاردهنده یه نظر برسد.
    • کمک به زوجین برای برقراری تعادل بین صمیمیت و نزدیکی، و فضای خصوصی و شخصی. یکی از کارهای اساسی که مشاور می‌تواند انجام دهد.

    خدمات آنلاین مشاوره ازدواج

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۷ رای
    #