یکی از تصمیم‌گیری‌های بسیار مهم در زندگی، انتخاب همسر و ازدواج است. اگر در این مرحله تصمیم مناسبی بگیریم، علاوه بر داشتن زندگی شاد، از بسیاری از عوارض همچون طلاق، جدایی عاطفی و خیانت مصون خواهیم بود.

مشاوره قبل ازدواج

یکی از مراحل بسیار مهم که همه افراد در زندگی با آن مواجه هستند، ازدواج و تشکیل یک زندگی مشترک است. تصمیم‌گیری برای ازدواج و انتخاب بهترین گزینه، تقریبا همیشه افراد را دچار تردید و دودلی می‌کند. و آن‌ها را با سوال‌های زیادی رو به رو می‌کند.

مشاوره قبل از ازدواج به تصمیم‌گیری صحیح، رهاشدن از تردیدها و مدیریت موثر چالش‌ها و مشکلات موجود در مسیر ازدواج کمک قابل توجهی می‌کند. مشاوره قبل ازدواج به افراد در تصمیم گیری و رها شدن از تردیدها کمک می‌کند. همچنین مشاوره قبل ازدواج می‌تواند به ما کمک کند مسائل و مشکلاتی را که ممکن است در آینده در یک ازدواج، پیش آیند، را تا حد زیادی پیش‌بینی کنیم. متاسفانه در چند دهه اخیر میزان طلاق، جدایی عاطفی و خیانت در خانواده‌ها افزایش پیدا کرده است، به همین علت و برای کاهش عوارض ازدواج، گرفتن مشاوره قبل از ازدواج می‌تواند اهمیت بسیاری داشته باشد.

دلایل مهم برای مشاوره قبل ازدواج

تصمیم‌گیری درست

یکی از دلایل مهم برای مشاوره ازدواج، تصمیم‌گیری درست و انتخاب یک فرد مناسب است.

ویژگی‌های شخصیتی زوجین عامل مهمی است که می‌تواند سرانجام یک ازدواج را پیش‌بینی کند. آنچه که می‌تواند در طولانی مدت، پیش آگهی یک ازدواج را پیش‌بینی کند، ویژگی‌های شخصیتی زوجین است. شناخت ویژگی‌های شخصیتی کار آسانی نیست و به همین دلیل، کمک گرفتن از مشاور ازدواج خوب که مسائل بالینی را بداند، بسیار کمک کننده است.

شخصیت مجموعه‌ای از ویژگی‌های رفتاری و شناختی است که از دوران کودکی و نوجوانی در فرد شکل می‌گیرند و تا آخر عمر فرد تقریبا ثابت می‌مانند، مگر در موارد استثناء، که به خواست فرد، رواندرمانی برای تغییر ویژگی‌های شخصیتی انجام می‌گیرد. به همین دلیل، شناخت ویژگی‌های شخصیتی فرد مقابل به طور اعم و شناخت ویژگی‌های شخصیتی مشکل‌ساز در ازدواج به طور خاص، می‌تواند کمک زیادی به افراد برای تصمیم‌گیری درست و اجتناب از ازدواج با افراد دارای مشکل شخصیتی داشته باشد.

اگر بخواهیم کمی در مورد ویژگی‌های شخصیتی صحبت کنیم، می‌توانیم به ویژگی‌هایی مانند مسئولیت‌پذیری، انعطاف‌پذیری، تعهد، نحوه برخورد با دیگران، تعداد دوستان و ارتباط‌های اجتماعی، آسیب پذیری به اضطراب و افسردگی، کم‌رویی و خجالتی بودن، تکانشی تصمیم گرفتن و عمل کردن، میزان هیجان‌ها و احساسات مثبت و منفی، میزان ریسک پذیر بودن، میزان تعصب نسبت به اندیشه ها، افکار و عقاید اشاره کرد.

مشاوره ازدواج

همانطور که در چند سطر بالا در مورد ویژگی‌های شخصیتی صحبت شد، می‌توان دریافت که ویژگی‌های شخصیتی، نقشی تعیین کننده در موفقیت یک ازدواج دارند. هرچه ویژگی‌های شخصیتی نرمال و سالم زوجین به هم شباهت بیشتری داشته باشد، افراد آرامش بیشتری را در کنار یکدیگر تجربه می‌کنند و هر چه زن و شوهر از نظر ویژگی‌های شخصیتی متفاوت باشند، به احتمال زیاد تنش و آشفتگی زیادی را در زندگی خود تجربه خواهند کرد.

علاوه براین موضوع، این ویژگی‌ها می توانند به صورت مشکل‌ساز نیز ظاهر شوند، به عنوان مثال، نظم و ترتیب، یک ویژگی خوب و پسندیده است که اغلب افراد، آن را به عنوان یک ویژگی مثبت می‌شناسند.

اما گاهی این نظم و ترتیب به قدری افزایش پیدا می‌کند که حالت آزاردهنده به خود می‌گیرد، به طوری که همه چیز فدای نظم و ترتیب می‌شود و فرد تا زمانی که اطرافش کاملا مرتب و همه چیز سر جای خودش نباشد، نمی‌تواند آرامش داشته باشد.

حال فرض کنید که نامزد شما این ویژگی شخصیتی را دارد؛ همسر یا نامزد شما به واسطه کوچکترین بی‌نظمی یا بهم‌ریختگی در مدیریت زمان یا نظم خانه، آشفته می‌شود و شما را به باد انتقاد و ایراد می‌گیرد که چرا پنچ دقیقه دیر آمدی؟ یا چرا هنوز ظرف‌ها نشسته در سینک ظرفشویی باقی مانده است؟

زندگی کردن با فردی که در طولانی‌مدت با کوچکترین بی‌نظمی، شما را مواخذه می‌کند، بسیار آزاردهنده است. به همین دلیل، شناخت ویژگی‌های شخصیتی و یا احتمالا ویژگی‌های شخصیتی مشکل دار در مشاوره ازدواج، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

بهبود و ارتقاء مهارت‌های زوجین برای آغاز زندگی مشترک

هدف از مشاوره ازدواج، نه تنها شناسایی ویژگی‌های مشکل‌دار در زوجین و اصلاح آن‌هاست، بلکه بهبود و ارتقاء مهارت‌های زوجین، برای آغاز یک ارتباط زناشویی، نیز از دلایل اهمیت مشاوره ازدواج است.

پژوهش‌های بسیاری نشان داده‌اند که میزان طلاق، جدایی عاطفی و خیانت در زوجینی که قبل از ازدواج، از خدمات مشاوره ازدواج استفاده کرده بودند، بسیار پایین‌تر از زوجینی است که از این خدمات استفاده نکرده بودند. شاید یکی از دلایل این امر، آموزش مهارت‌های زناشویی، در فرایند مشاوره پیش از ازدواج، به افراد کاندید برای ازدواج باشد. آموزش دادن مهارت‌های ارتباطی، مهارت‌های مقابله با خشم خود و همسر و آموزش مهارت حل تعارض می‌تواند بسیاری از مسایل مانند جدایی عاطفی و طلاق را کاهش دهد.

رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980

یادگیری نحوه صحبت کردن، نحوه ابراز و بیان نیازها، احساس‌ها و بیان شکایت‌ها و درخواست‌ها، می‌تواند تا حد زیادی از مشکلاتی را که در رابطه زوجین پیش می آید، بکاهد. زوجین قبل از اینکه وارد زندگی مشترک شوند، باید یاد بگیرند، اگر بر سر برخی مسائل با همسر خود توافق ندارند، چگونه این نارضایتی و سپس درخواست‌شان را مطرح کنند. پس یکی از دلایل مهم مشاوره پیش از ازدواج، توجه مشاور ازدواج به میزان مهارت‌های لازم در افراد کاندید برای ازدواج و آموزش آن‌هاست.

مزایای مشاوره قبل از ازدواج

پیشگیری از بروز جدایی عاطفی، طلاق، خیانت و … در آینده

یکی از مزایای مشاوره ازدواج، پیشگیری از بروز طلاق و مسائلی مانند جدایی عاطفی، خیانت و … می‌باشد.

هنگامی که دو نفر تصمیم می‌گیرند با هم ازدواج کنند، این تصمیم می‌تواند تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی و آرامش آنها در طولانی‌مدت داشته باشد. این تصمیم می‌تواند برای عده‌ای همراه با شادی، خوشحالی و احساس خوشبختی باشد و برای عده‌ای هم همراه با احساس شکست، ناکامی و ناامیدی. پژوهش‌های متفاوتی نشان داده‌اند که گرفتن مشاوره ازدواج قبل از اقدام به ازدواج، درصد طلاق را کاهش می‌دهد و میزان رضایت‌مندی و خرسندی از ازدواج را نیز افزایش می‌دهد.

پیش‌بینی مشکلات رابطه در آینده و پیشگیری از آن

یک مشاور خوب ازدواج با توجه به موضوعات مورد بررسی در روند مشاوره قبل از ازدواج می‌تواند به شما کمک کند که آینده رابطه خود را با فرد مورد نظر از قبل پیش‌بینی کنید.

مشاوره ازدواج با توجه به سن، سطح تحصیلات، ویژگی‌های ظاهری، شخصیتی و اخلاقی و تمام مواردی که بررسی می‌کند، به شما، در مورد مشکلات و مسائلی که در آینده در ارتباط با همسر و یا نامزد خود، با آنها مواجه خواهید بود، اطلاعاتی خواهد داد. علاوه براین، براساس مسایل و مشکلات، آموزش مهارت‌های مورد نیاز مانند مهارت‌های مدیریت احساس‌های منفی، مهارت‌های ارتباطی، مهارت‌های حل تعارض، مهارت مدیریت خشم، مهارت ابراز هیجان و عشق و یا هر مهارتی که به طور خاص به آن نیاز داشته باشید، را به شما آموزش خواهد داد.

پژوهش‌های متفاوت نشان داده‌اند که یکی از مهم‌ترین دلایل شکست در ازدواج، عدم انعطاف‌پذیری و نبود مهارت‌های کافی برای کنار آمدن با اختلاف‌ها و تفاوت‌ها با همسر، نداشتن مهارت برای خوب صحبت کردن و بیان درخواست‌ها و شکایت‌ها است. با آموزش مهارت‌های لازم می‌توان از بروز مشکلات در آینده پیشگیری کرد.

در مشاوره قبل از ازدواج، چه موضوعاتی بررسی می‌شود؟

در مشاوره قبل از ازدواج، موضوعاتی مانند سن، میزان تحصیلات، شغل، فرهنگ و محل زندگی، وضعیت اقتصادی، ویژگی‌های شخصیتی و اخلاقی، وجود یا عدم وجود ازدواج یا روابط عاطفی قبلی، وضعیت خانوادگی، اختلالات روانی و … بررسی می‌شوند.

در مورد ویژگی سن، مسایلی مانند سن طرفین، اختلاف سنی آنها باهم و میزان پختگی افراد بررسی می‌شود. میزان پختگی، عامل بسیار مهمی برای موفقیت در ازدواج است، چرا که اگر پختگی وجود نداشته باشد، به بسیاری از معیارها و ملاک‌هایی که افراد عنوان می‌کنند، نمی‌توان اعتماد کرد و ناپختگی افراد در ازدواج می‌تواند باعث مشکلات و آسیب‌هایی برای هر دو طرف باشد.

یکی دیگر از موارد مهم که در مشاوره قبل از ازدواج بررسی می‌شود، میزان تحصیلات طرفین است. تناسب افراد از نظر سطح تحصیلات مهم است. پژوهش‌های متعددی نشان داده‌اند که سطح تحصیلات زوجین، هرچه به هم نزدیک تر باشد، مشکلات کمتری را تجربه خواهند کرد.

اگرچه که تفاوت در میزان تحصیلات، در مشاوره قبل از ازدواج بررسی می‌شود، گاهی نیز با توجه به شرایط زوجین و با توجه به برخی مسایل مهم‌تر، قابل اغماض است. در مشاوره قبل از ازدواج، نیاز است وضعیت والدین و خانواده طرفین نیز از نظر تحصیلات بررسی شود.

مشاوره ازدواج

محل زندگی افراد کاندید ازدواج و بررسی فرهنگ محل زندگی خانواده آنها، در مشاوره ازدواج دارای اهمیت است. محل زندگی افراد تا حد زیادی می‌تواند در آشکار ساختن فرهنگ، مسایل قومی و مذهبی به ما کمک کند. در نظر داشته باشید تفاوت‌های فرهنگی، مذهبی و قومی در ازدواج بسیار اهمیت دارد.

هرچه تفاوت‌های فرهنگی، مذهبی و قومی بین زوجین کمتر باشد، بهتر است و می‌تواند در پیش‌بینی موفقیت یک ازدواج، کمک‌کننده باشد. صحبت کردن و تبادل نظر در مورد محل زندگی افراد پس از ازدواج، نیز از اهمیت خاصی برخوردار است و بایستی حتما در مشاوره قبل از ازدواج مطرح شود.

وجود اختلالات روانی و یا علائم آن‌ها، در افراد کاندید ازدواج، نیز از مسائلی است که در جلسات مشاوره قبل از ازدواج بررسی می‌شود. باید توجه داشت که گاهی ممکن است اختلالی وجود نداشته باشد، اما وجود برخی علائم، ممکن است هشداردهنده باشد. به همین دلیل، استفاده از خدمات مشاوره ازدواج از یک روانشناس، که بتواند به شما در آگاهی از وجود اختلالات روانی و نیز علایم روانی که ممکن است در آینده، تبدیل به اختلال شوند، کمک کند، بسیار مهم است.

شناخت ویژگی‌های شخصیتی و یا ویژگی‌های شخصیتی آسیب‌رسان نیز در روند مشاوره قبل از ازدواج، انجام می‌شود. روابط عاطفی قبلی افراد در مشاوره قبل از ازدواج مورد بررسی قرار می‌گیرد. اینکه افراد قبلا ازدواج کرده‌اند یا خیر، آیا از ازدواج قبلی خود، فرزند دارند یا نه و اینکه چه تعداد و با چه کسانی، روابط عاطفی قبلی را تجربه کرده‌اند، در مشاوره قبل از ازدواج مهم است.

نحوه انجام مشاوره قبل ازدواج چگونه است

مشاوره قبل از ازدواج، معمولا نوعی مشاوره کوتاه‌مدت است که در حالت معمول بین 2 تا 4 جلسه به طول می‌انجامد. اما گاهی با وجود مسایل و دشواری‌هایی مانند وجود اختلالات روانی و یا برخی ویژگی‌های شخصیتی که می‌توانند مشکل‌ساز باشند، طول مدت مشاوره افزایش می‌یابد.

بهترین نتیجه در مشاوره قبل از ازدواج، زمانی حاصل می‌شود که هر دو نفر، در مشاوره قبل از ازدواج شرکت کنند. اما به طور کلی روند مشاوره قبل از ازدواج، بسته به مرحله آشنایی، میزان مشکلات در رابطه و مسائل و مشکلات روانی و شخصیتی می‌تواند برای هر زوج، متفاوت باشد. معمولا جلسات، به صورت هفتگی برگزار می‌شود و در ابتدای مشاوره ازدواج، برای هر یک از افراد، یک جلسه به تنهایی ترتیب داده می‌شود.

ملاک‌های انتخاب یک مشاور ازدواج خوب

یکی از دغدغه‌هایی که افراد برای گرفتن مشاوره قبل از ازدواج دارند، انتخاب یک مشاور ازدواج خوب است. لازم است در انتخاب مشاور ازدواج، دقت کافی داشته باشید. به این علت که تصمیم و انتخاب فرد مناسب برای ازدواج، یکی از مهم‌ترین تصمیم‌های زندگی هر فرد است، که متعاقب آن یا همسری همدم، همراه و همسفر را برای شما به ارمغان می‌آورد و یا فردی را که تا آخر عمر، با او در جنگ و کشمکش هستید.

بنابراین سعی کنید در انتخاب خود، برای انتخاب مشاور ازدواج، دقت کافی به خرج دهید. از ملاک‌های انتخاب یک مشاور خوب، می‌توان به تحصیلات مرتبط و همچنین تجربه کافی اشاره کرد. داشتن تحصیلات از یک مرکز دانشگاهی معتبر می‌تواند نشانگر خوبی از یک فرد متخصص باشد. اگر بتوانید فردی را با تخصص روانشناسی بالینی بیابید، مطمئنا در شناسایی ویژگی‌های شخصیتی مشکل‌ساز و وجود اختلالات روانی نیز به شما، کمک شایانی خواهد شد.

داشتن تجربه حداقل چندین سال در حوزه خانواده و ازدواج، از دیگر ملاک‌های یک مشاور ازدواج خوب است. سعی کنید از افرادی که تازه کار هستند، استفاده نکنید، چرا که میخواهید برای حداقل چند دهه از زندگی‌تان تصمیم بگیرید و لازم است که بهترین متخصص را برای مشورت انتخاب کنید.

دکتر مژگان لطفی (عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران)

#