کودکان طلاق

کودکان طلاق چه مشکلاتی دارند؟ | تاثیرات طلاق بر زندگی کودکان

  • تجربه­ طلاق برای هر شخص، اعم از والدین و فرزندان دردناک است. اما شاید بیشترین درد و آسیب متوجه کودکان طلاق باشد.  والدینی که طلاق می­‌گیرند، معمولا احساس گناه می­‌کنند. این حس ناشی از آسیبی است که طلاق به فرزندشان تحمیل می­‌کند. معمولا والدین نگران اثرات طلاق در حال و آینده فرزندشان هستند. متاسفانه، حقیقت تلخ این است که طلاق والدین اثرات نامطلوبی بر کودکان دارد. آمار نشان می‌­دهد که طلاق والدین، اثرات نامطلوب زیادی مثل خطر ابتلا به افسردگی و مصرف مواد مخدر در کودکان، در طول طلاق و حتی سال­‌ها بعد را افزایش می­‌دهد. یک درمانگر ازدواج و خانواده می­‌گوید: «طلاق یک مسئله­ آسیب­زا در زندگی کودکان است. والدین می‌­توانند با آموزش دیدن، این آسیب را تا حدودی کاهش دهند.» عوامل مختلفی از جمله سن کودکان، شیوه تربیت والدین، رابطه­ کودک و والد و جزئیات طلاق در میزان آسیب طلاق بر کودکان موثر هستند. اگر شما نیز قصد جدایی از همسرتان را دارید و نگران فرزندانتان بعد از طلاق هستید، بهتر است در مورد آسیب­های کودکان طلاق بیشتر بدانید.

    مشکلات کودکان طلاق

    همانطور که اشاره کردیم، طلاق برای کلیه اعضای خانواده مشکل عاطفی به وجود می‌­آورد. اما برای کودکان بسیار گیج‌­کننده و ترسناک هست. کودکان خردسال در درک این مسئله که چرا خانه­ والدین آنها جدا است، اغلب دچار مشکل می­‌شوند. همچنین، آنها ممکن است نگران این باشند که شاید روزی والدینشان دیگر دوستشان نداشته باشند. بچه‌­های دبستانی ممکن است فکر کنند که طلاق تقصیر آنها هست و مدام نگران این مسئله باشند. ممکن است از این بترسند که کار اشتباهی انجام داده‌­اند و خود را مقصر بدانند. نوجوانان ممکن است در مواجهه با مسئله طلاق بسیار عصبانی شوند و یکی از والدین یا هر دو را مقصر جدایی بدانند و از او ناراحت شوند. البته باید توجه داشت که هر موقعیتی شرایط خاص خود را دارد. به عنوان مثال، ممکن است در شرایط بسیار حاد که کودک شاهد درگیری و مشاجرات والدین هست و دچار استرس شدید می‌شود با جدایی احساس آرامش کند. در ادامه به بررسی مشکلات کودکان طلاق می­‌پردازیم.


    مقاله پیشنهادی «ترس از مدرسه | راه‌هایی برای از بین بردن ترس و اضطراب کودکان در مدرسه»


    استرس ناشی از طلاق

    طلاق برای کودکان این معنی را دارد که احتمالا ارتباط روزانه خود را با یکی از والدین از دست می­دهند. این کاهش ارتباط بر پیوند عاطفی کودک و والد تاثیر می­‌گذارد. پژوهشگران به این نتیجه رسیده‌­اند که رابطه کودکان بعد از طلاق، با والدی که جدا از کودک زندگی می­‌کند، کمرنگ می­‌شود. عوامل استرس‌زا دیگری که بعد از طلاق ممکن است کودک را درگیر کنند، هم وجود دارند. مسائلی مثل عوض کردن مدرسه، رفتن به خانه جدید، زندگی با یک والد و مشکلات مالی نیز می­‌توانند برای کودک استرس‌­زا باشند.

    تغییرات در خانواده

    ممکن است والدین کودک پس از جدایی تصمیم به ازدواج دوباره بگیرند. ورود فرد جدید به خانواده یکی از مسائلی است که کودک با آن مواجه می­‌شود. همچنین، ممکن است خواهر یا برادر ناتنی همراه با همسر جدید به جمع خانواده اضافه شوند. تمامی این مسائل تغییرات بزرگی هستند که کودکان طلاق باید آنها را تحمل کنند.

    مشکلات روحی و روانی

    طلاق ممکن است خطر ابتلا به مشکلات روان را در کودکان و نوجوانان افزایش دهد. بدون در نظر گرفتن سن، جنسیت و فرهنگ کودکان طلاق مشکلات روانی بیشتری را نسبت به دیگر کودکان دیگر تجربه می­‌کنند. کودکان پس از جدایی والدین ممکن است مبتلا به اختلال سازگاری شوند. همچنین، محققان به این نتیجه رسیده‌­اند که میزان ابتلا به افسردگی و اضطراب در کودکانی که والدینشان طلاق گرفته­اند بیشتر است.

    مشکلات رفتاری

    کودکان طلاق ممکن است رفتارهای ناهنجار بیشتری مثل اختلال سلوک، بزهکاری و رفتارهای تکانشی نسبت به دیگران کودکان بروز دهند. علاوه بر این، کودکان ممکن است پس از طلاق والدین با همسالان خود درگیر شوند.

    افت تحصیلی

    فرزندان والدین مطلقه ممکن است معمولا عملکرد تحصیلی ضعیفی در مدرسه داشته باشند. مخصوصا اگر طلاق ناگهانی و غیرمنتظره باشد در مدرسه دچار مشکل خواهند شد.

    رفتارهای پرخطر

    فرزندانی که والدین آنها طلاق گرفته­‌اند بیشتر از دیگران درگیر رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد مخدر هستند. تحقیقات این نتیجه را نشان داده است که گاها این بچه­‌ها در سنین بسیار پایین درگیر مصرف مواد مخدر شده­ و در دام اعتیاد افتاده‌­اند.

    کودکان طلاق

    چگونه به کودکان طلاق کمک کنیم؟

    کسانی که در دوران کودکی خود شاهد طلاق والدین خود هستند، مشکلات بیشتری در روابط خود تجربه می­کنند. همچنین، میزان طلاق افرادی که والدینشان جدا شده‌اند، بیشتر است. والدین نقش بسیار مهمی در کاهش آسیب‌­های طلاق بر کودکان دارند. در ادامه چند راهکار را بررسی می­‌کنیم که می­توانند اثرات روانی طلاق را در کودکان کاهش دهند.

    همکاری والدین در ایجاد آرامش

    درگیری شدید بین والدین سبب اضطراب و افزایش ناراحتی در کودکان می­‌شود. دعوا و جر و بحث جلوی کودک، فریاد زدن و تهدید کردن باعث ایجاد مشکلات رفتاری در کودکان می­‌شوند. برای کاهش آسیب­‌های این موضوع و مدیریت مشکل خود از یک مشاور حرفه‌­ای کمک بگیرید.

    کودکان را درگیر دعوای خود نکنید!

    اینکه به کودکان بگویید که یکی از والدین خود را انتخاب کنند و آنها را بین خود قرار دهید به آنها آسیب وارد می­‌کند. کودکانی که خود را گرفتار دعوای والدین می‌بینند بیشتر دچار استرس و افسردگی می‌­شوند.

    ایجاد رابطه­ سالم

    رابطه مثبت، صمیمیت و تعارض کمتر والدین به کودکان طلاق کمک می­کند تا بهتر با جدایی کنار بیایند. همچنین، رابطه سالم کودک با والد خود پس از طلاق به عملکرد تحصیلی بهتر و عزت نفس بیشتر کودک کمک می‌­کند.

    قانونمندی و رعایت نظم

    گذاشتن قانون برای فرزند و داشتن انضباط در رعایت آن پس از طلاق والدین باعث بهبود شرایط تحصیل فرزند طلاق می‌شود. همچنین، تحقیقات نشان داده­ است که داشتن نظم و انضباط باعث کاهش احتمال بزهکاری در آینده می­‌شود.

    نظارت مداوم فرزندان

    زیر نظر داشتن فرزندان پس از طلاق و توجه به اینکه زمان خود را با چه کسانی صرف می­‌کنند، می­تواند در کاهش احتمال بروز مشکلات رفتاری موثر باشد. همچنین، این مسئله می­تواند خطر استفاده از مواد مخدر و افت تحصیلی را هم کاهش دهد.

    آموزش و توانمندسازی کودکان

    کودکان خردسال که خود را درمانده و قربانی می­دانند بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات سلامت روان هستند. به فرزندان خود آموزش دهید که اگرچه طلاق خیلی سخت است اما او نیز قوی است و این اطمینان را به او دهید که می­تواند با آن سختی‌ها مقابله کند.

    آموزش مهارت­های مقابله­‌ای به کودکان

    یادگیری مهارت­های مقابله­ای مثل مهارت حل مسئله توسط کودک می­تواند به او برای سازگاری بهتر با طلاق کمک کند. به کودک نحوه مدیریت صحیح افکار، احساسات و رفتارهایش را آموزش دهید.

    القای حس امنیت به کودکان

    ترس از رها شدن و نگرانی در مورد آینده در کودکان طلاق موجب ایجاد اضطراب زیادی می­شود. القای حس دوست داشتن و امنیت به کودک نه تنها وابستگی شدید کودک را کم می­کند بلکه باعث کاهش خطر ابتلا به مشکلات روان می­شود.

    آموزش دیدن والدین

    برنامه­ها و آموزش­های زیادی برای کمک به کاهش آسیب­های کودکان طلاق وجود دارد. آموزش مهارت­ها و استراتژی­‌ها به والدین می‌­تواند به آنها برای کاهش تاثیر طلاق بر فرزندان خود کمک کند.

    کمک گرفتن از مشاور و روانشناس

    برای کاهش تاثیر طلاق روی فرزندتان و یاد گرفتن برخورد صحیح با کودکتان پس از طلاق با روانشناس کودک مشورت کنید. همچنین، برای کاهش استرس، اضطراب و دیگر مشکلات کودکان در پروسه طلاق و بعد از آن می­توانید از یک مشاور یا روانشناس تقاضای کمک حرفه‌­ای کنید.

    رزرو نوبت مشاوره آنلاین

    جمع‌بندی

    طلاق برای کلیه اعضای خانواده یک مسئله دردناک است اما تاثیرات طلاق بر کودکان می‌­تواند بسیار جدی باشد. جدایی والدین می­تواند باعث ایجاد برخی مشکلات در کودکان شود. برخی از مشکلاتی که ممکن است کودکان طلاق تجربه کنند شامل استرس و اضطراب، افسردگی، بزهکاری، افت تحصیلی و اعتیاد به مواد مخدر است. برای کاهش میزان تاثیرات طلاق بر زندگی کودکان والدین می‌­توانند نقش بسیار زیادی داشته باشند. همکاری والدین در ایجاد رابطه سالم با یکدیگر و با فرزند، آموزش صحیح رفتار به کودکان طلاق، آموزش دادن والدین و گرفتن کمک حرفه‌­ای از مشاور خانواده، همگی در کاهش تاثیرات مخرب طلاق بر زندگی کودکان اهمیت ویژه‌­ای دارند.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۳۳ رای

    به اشتراک گذاری:

    Facebook
    LinkedIn
    Telegram
    WhatsApp
    Email

    مقالات مرتبط

    #