طلاق یکی از تصمیمات سخت در زندگی افراد بوده و میتواند موقعیت و شرایط زندگی آنها را کاملاً تغییر دهد. شما برای مراقبت از خود و فرزندانتان در مقابل آسیبهای طلاق باید مراقبت کردن از خود را بیاموزید. در این مقاله قصد داریم در مورد نقش والدین بعد از طلاق و راهکارهای کاهش این آسیبها صحبت کنیم. بنابراین، اگر میخواهید با راهکارهای عملی در این زمینه آشنا شوید این مقاله را دنبال کنید.
طلاق چیست و چگونه به سلامت از آن عبور کنیم؟
طلاق به معنای پایان زندگی مشترک است که به صورت یک توافق مشترک انجام میشود. پس از طلاق مرد و زن هیچ مسئولیت قانونی و زناشویی در قبال یکدیگر ندارند. برای پشت سر گذاشتن چالشهای این دوره باید کارهای مهمی انجام دهید. سعی کنید مدتی را استراحت کنید و بیشتر درباره آینده خود فکر کنید. علاوه بر این برای بهبود سلامت جسم و روان خود قدمی بردارید.
اهمیت سلامت روان والدین در بهبود وضعیت فرزندان بعد از طلاق
اضطراب و افسردگی والدین میتواند آسیبهای طلاق در فرزندان را افزایش دهد. سلامتی شما به عنوان یک پدر یا مادر به فرزندانتان روحیه میدهد. والدینی که صبور هستند و میتوانند مشکلات خود را کنترل کنند فرزندان سالمتری دارند. بنابراین، برای کمک به فرزند خود باید سلامت روانتان را در اولویت قرار دهید.
نشانههای مشکلات عاطفی فرزندان بعد از طلاق
کودک از چیزی که شما فکر میکنید بسیار باهوشتر و حساستر است و شما به عنوان یک والد باید توجه زیادی به تغییرات رفتاری او کنید. با توجه به این که فرزند شما در چه گروه سنی قرار دارد، واکنشی که در برابر مشکلات طلاق نشان میدهد متفاوت است.
خشم
مشاجرههای والدین یکی از مهمترین آسیبهای طلاق را در کودک ایجاد میکند. این موضوع باعث میشود تا کودک دچار خشم شدیدی شود. پس از طلاق فرزند شما خود را میان دریایی از استرس و ناامیدی میبیند. کودک برای رهایی از این موقعیت ناامن هر کاری میکند و وقتی والدین به او توجه نکنند، آخرین سلاح خود یعنی خشم را به کار میگیرد.
گوشه گیری
فرزندانی که شخصیت درونگرایی دارند یا احساسات خود را کمتر بروز میدهند، بعد از طلاق والدین منزوی و گوشهگیر میشوند. کودکی که تا چند ماه پیش در یک خانه و در کنار پدر و مادر خود بوده است حالا به طور ناگهانی باید جداگانه با هر یک از آنها زندگی کند. این موضوع باعث میشود تا کودک احساس غریبی پیدا کند و در ابراز احساسات دچار مشکل شود.
اضطراب
اضطراب یکی از آسیبهای جدایی والدین است که در بسیاری از کودکان قابل مشاهده است. فرزندانی که وابستگی بیشتری به والدین خود دارند، بعد از طلاق دچار اضطراب شدیدی میشوند زیرا نمیدانند چگونه باید بخشی از وظایف خود را به تنهایی انجام دهند. علاوه بر این در مدرسه دچار مشکلات جدی میشوند.
مقاله پیشنهادی: راهکارهای کنار آمدن با زندگی پس از طلاق
راهکارهایی برای محافظت از فرزندان در برابر آسیبهای طلاق
حال که با عوارض شدید طلاق بر روح و روان فرزندان آشنا شدهاید، باید راهی برای کمک به کودک خود پیدا کنید. شما به عنوان پدر و مادر نقش مهمی در رشد و سلامتی فرزند خود دارید. برای کاهش مشکلات عاطفی فرزند بعد از طلاق باید به نکات مهمی توجه کنید. در ادامه تعدادی از راههای مراقبت از فرزندان بعد از طلاق را بررسی میکنیم.
واسطه قرار ندادن کودکان در دعوا
بسیاری از والدین از فرزند خود به عنوان یک پیغامرسان برای بحث با همسر سابق استفاده میکنند. این رفتار آسیبهای طلاق را شدیدتر میکند زیرا کودک متوجه تنش و عصبانیت میان والدین میشود. بنابراین، هرگز فرزندان خود را درگیر بحثهای خود نکنید و راه دیگری برای صحبت با یکدیگر پیدا کنید.
برهم نزدن روتین زندگی فرزندان
سعی کنید برخی از فعالیتهای مشترک خود با فرزندتان را بعد از طلاق نیز ادامه دهید. اگرچه کودکان راحتتر از بزرگسالان میتوانند خود را با شرایط جدید وفق دهند اما تغییر سریع در روند زندگی میتواند موجب اضطراب آنها شود. بنابراین، تا جایی که امکان دارد به روتین گذشته خود پایبند باشید. به عنوان مثال اگر آخر هفته با کودک خود به پارک میرفتید، سعی کنید این روند را ادامه دهید.
آشنا کردن کودک با دوستان جدید
پیدا کردن دوستان جدید همیشه برای کودکان جالب و هیجانانگیز است. علاوه بر این نوجوانان نیز به یک دوست همراه و صمیمی نیاز دارند که با او درد و دل کنند. سعی کنید به روابط مستقل فرزند خود با دیگران احترام بگذارید و روابط دوستانه او را سختگیرانه کنترل نکنید.
حرف زدن با فرزند در مورد شرایط پیش آمده
صحبت کردن با کودک در مورد تغییراتی که در زندگی شما ایجاد شده، مفید و سازنده است. سعی کنید فضای مناسبی را برای صحبت با فرزند خود انتخاب کنید و مسائلی که برای او واضح نیست را توضیح دهید. علاوه بر این به فرزند خود فرصت ابراز احساساتش را دهید و از نصیحت و توجیه خودداری کنید. ابراز احساسات به کودک شما کمک میکند تا فشار روحی خود را از بین ببرد.
قرار ندادن فرزند در دوراهی انتخاب بین والدین
یکی از خودخواهانهترین کارهایی که والدین در هنگام طلاق انجام میدهند جدا کردن کامل فرزندان از یکدیگر است. این موضوع موجب سرخوردگی کودکان میشود و آسیبهای طلاق را بیشتر میکند. بنابراین، هرگز فرزند خود را از خواهر و برادرش جدا نکنید و از او نخواهید بین شما و همسرتان فقط یکی را برای زندگی انتخاب کند. فرزند شما برای داشتن یک زندگی سالم به حضور هر دو شما نیاز دارد.
نقش پدر در مراقبت از کودک بعد از طلاق
به عنوان پدر مسئولیت شما بعد از طلاق نه تنها کمتر نمیشود، بلکه بسیار پررنگتر هم میگردد. فرزند شما نیاز دارد تا رابطه سالمی با شما داشته باشد و بتواند در مورد مشکلات خود با شما صحبت کند. بسیاری از افراد فکر میکنند که فقط تامین نیاز مالی فرزندان بعد از طلاق کافی است و مسئولیت دیگری ندارند. سعی کنید در هفته زمان مناسبی را برای گذراندن با فرزندان خود اختصاص دهید.
اهمیت حضور مادر بعد از طلاق
نقش مادر در تربیت و پرورش فرزندان بسیار مهم است و فرزندان نزدیکترین رابطه عاطفی خود را با مادر تجربه میکنند. به عنوان مادری که به تازگی زندگی مشترک خود را به پایان رسانده است باید مهارتهای جدیدی بیاموزید. از جمله این مهارتها میتوان به برنامهریزی هدفمند، مدیریت استرس و خودآگاهی اشاره کرد. همچنین در ارتباط با فرزندان خود باید کاملاً صادق باشید و اگر قولی میدهید به آن پایبند باشید.
والدین پس از طلاق باید چه کارهایی انجام دهند؟
به یاد داشته باشید که روند زندگی شما بعد از طلاق تغییر خواهد کرد و شما باید زندگی جدید خود را مدیریت کنید. تجربه کردن احساسات متفاوت در این دوران کاملاً عادی است و ممکن است احساساتی مانند ترس، اضطراب و خشم به سراغ شما آیند. اقدامات مفیدی وجود دارند که انجام دادن آنها آسیبهای طلاق را کمتر میکنند.
استفاده از راهنماییهای مشاور
وقتی در مسیر طلاق قرار میگیرید ممکن است به دلیل فشارهای روحی تصمیمات اشتباهی بگیرید. در چنین موقعیتی استفاده از مشورتهای یک راهنمای متخصص به شما قوت قلب میدهد. مشاور به شما کمک میکند تا روابط دوستانه و کاری بعد از طلاق خود را بهبود بخشید. علاوه بر این برای بهبود روابط خود با فرزندان میتوانید از مشورتهای یک متخصص روانشناسی کمک بگیرید.
انجام مسئولیتهای خود به عنوان پدر و مادر
هیچ یک از والدین نباید بعد از طلاق به طور کامل از صحنه زندگی کودک محو شوند. والدین باید با یک برنامهریزی درست، زمانهای مشخصی را به کودک خود اختصاص دهند. وقتی کودک حس کند که میتواند پدر یا مادر را در کنار خود داشته باشد، احساس امنیت بیشتری میکند. بهتر است در مورد اینکه کودک ترجیح میدهد چه زمانهایی را با پدر یا مادرش سپری کند نظر او را هم بپرسید.
جمعبندی
در صورتی که قصد جدایی از همسر خود را دارید و نگران آسیبهای طلاق بر فرزندان هستید باید همه جوانب لازم را در نظر بگیرید. مهم نیست که فرزند شما چند سال دارد، در هر سنی که باشد آسیبهای اجتماعی و روانی مختلفی او را تهدید میکند. در این مطلب همه اطلاعات مهم در مورد نشانههای مشکلات عاطفی و راهکارهایی برای درمان آنها پس از طلاق گنجانده شده است که پیشنهاد میکنیم حتماً از آنها بهره بگیرید.
رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980