پایان یک رابطه عاطفی و شکست عشقی یکی از تجربیات دردناک و پر استرسی است که تقریبا همهی ما آن را تجربه کردهایم. دلایل جدایی هر چه که باشد، این یک اتفاق دردناک است و پشت سر گذاشتن آن ساده نیست. به دنبال جدایی، تقریبا تمامی ابعاد زندگی فرد دگرگون میشود و فرد وارد مرحلهی جدیدی از زندگیاش میشود که تا حد زیادی برایش ناشناخته است. در این مقاله قصد داریم به توضیح راهکارهایی برای بهتر عبور کردن از جدایی و شکست عشقی و برگشتن به زندگی عادی بپردازیم.
راهکارهایی برای عبور از یک رابطه بعد از پایان یک رابطه عاطفی
به خودتان فرصت و زمان بدهید
شاید احساس کنید که غصه خوردن و یا ناراحت بودن برای رابطهی از دست رفته بیهوده است و یا فکر کنید که ارزشش را ندارد؛ اما واقعیت این است که حتی اگر رابطهای که از آن بیرون آمدهاید، رابطهی مخربی بوده باشد از دست دادن آن فشار و استرس زیادی به شما وارد میکند و یک اتفاق تلخ و ناراحت کننده است. بپذیرید که برای مدتی حس خوبی ندارید و عملکرد خوبی نخواهید داشت. پس از شکست عشقی، به جای عجله و فشار آوردن به خودتان برای هرچه زودتر برگشتن به زندگی عادی، سعی کنید شرایط فعلی خود را درک کنید.
برای رابطهی از دست رفتهتان سوگواری کنید
سوگ واکنش طبیعی ذهن و روان شما به یک از دست دادن یا فقدان است. به جای تلاش برای نپذیرفتن این موضوع، سعی کنید احساسات خود را بپذیرید و آنها را ابراز کنید. سوگواری و ناراحتی برای آنچه از دست رفته طبیعی و ضروری است. این غم و اندوه پس از شکست عشقی همان چیزی است که به مرور به شما کمک میکند بتوانید واقعیت را بپذیرید و به زندگی عادی برگردید.
از فعالیتهای لذت بخش غافل نشوید
علی رغم اینکه ممکن است تمایل به انجام فعالیت و مخصوصا فعالیتهای لذتبخش نداشته باشید مهم است که خلق و انرژی خود را در سطح بهینهای نگه دارید. انجام فعالیتهای مفرح و لذت بخش با بالا بردن سطح هورمون شادی و کاهش استرس، خلق شما را تنظیم میکند و برای انجام کارهای روزمره به شما انرژی میدهد. گوش دادن به موسیقی مورد علاقه، تماشای یک فیلم، خواندن کتاب و گوش کردن فایل های صوتی یا کتابهای مفید میتوانند گزینههای مناسبی باشند.
از خودتان مراقبت کنید
مراقبت از خودتان میتواند شکلهای مختلفی داشته باشد. داشتن تغذیه خوب، خواب کافی و تحرک فیزیکی از جمله مهمترین کارهایی هستند که برای مراقبت از خود باید انجام دهید. سعی کنید ساعاتی از روز را بیرون از منزل و در هوای آزاد سپری کنید. از مدیتیشن و یوگا کمک بگیرید تا ذهن و جسم شما را آرام کند.
از رابطهای که داشتید درس بگیرید و به رشد خود کمک کنید
ممکن است برای شما سخت باشد که بخواهید به تجربهی دردناک شکست عشقی که داشتید به چشم یک درس نگاه کنید و از آن یاد بگیرید. در حالی که سراسر غم و اندوه هستید و در سوگ رابطهی از دست رفته به سر میبرید چنین امری بسیار دشوار به نظر میرسد. این نکته را در نظر داشته باشید که شرایط فعلی و احساسات شما هر چه که هست تا ابد دوام نخواهد داشت و به زودی شرایط تغییر میکند و شما احساس بهتری خواهید داشت. این بهترین زمانی است که میتوانید به رابطهی گذشتهی خود و شکست عشقی به شکل منطقیتری فکر کنید و نقش خود را بهتر بشناسید. این نکته را به خاطر داشته باشید که برای گذر کامل از یک رابطه لازم است تا شما بتوانید اشتباهات خود را به طور کامل بشناسید و از آنها درس بگیرید.
از دیگران کمک بگیرید
در فرایند بهبود و گذر از شکست عشقی، سعی کنید با اطرافیان مورد اعتماد خود ارتباط برقرار کنید و از کمک و حمایت آنها بهرهمند شوید. احساسات ناراحتکننده خود را با دیگران در میان بگذارید. اجازه دهید دیگران از حال شما با خبر باشند تا بهتر بتوانند شرایطتان را درک کنند. هرچند که ممکن است به تنهایی نیاز داشته باشید و یا دلتان بخواهد مدتی را به دور از هیاهو باشید اما سعی کنید تعادلی بین تنهایی و روابط اجتماعیتان برقرار کنید و زمانی را نیز به فعالیتهای اجتماعی و ارتباط با دیگران اختصاص دهید.
از یک متخصص کمک بگیرید
جدایی و شکست عشقی و از دست دادن یک رابطه، اتفاقی است که اگر نتوانید به درستی از آن عبور کنید، نه تنها به زندگی عادی خود برنمیگردید، بلکه زمینه ساز انواع اختلالات جسمی و روانی نیز میشود. اضطراب و افسردگی از جمله شایعترین علایم بعد از یک شکست عشقی هستند. سعی کنید با مراجعه به یک متخصص سلامت روان راهنمایی و کمک تخصصی دریافت کنید. کمک گرفتن از مشاور یا روانشناس به بهبودی سریع و آسیب کمتر منجر میشود.
مقاله پیشنهادی: سوگ عاطفی چیست؟ و چگونه آن را سپری کنیم؟
انواع روشهای تراپی موثر در درمان سوگ عاطفی
اگر با راهکارهای گفته شده نتوانستید به بهبودی برسید، بهتر است از تکنیکهای رواندرمانی که توسط تراپیستها ارایه میشوند کمک بگیرید. بطور کلی، روشها و رویکردهای درمانی متنوعی برای کمک به افرادی که با شکست عشقی و سوگ عاطفی مواجه شدهاند، وجود دارد. این روشها شامل روشهای مختلف درمانی است که توسط رواندرمانگران متخصص در زمینه روابط عاطفی ارائه میشوند، از جمله:
- آموزش تنظیم هیجانی برای مدیریت احساسات منفی
- رواندرمانی شناختی – رفتاری (CBT)
- رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT)
- درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)
- مدیتیشن و مراقبه شخصی
- تمرینات ذهنآگاهی
- تغییر سبک زندگی
علاوه بر روشهای فوق که بصورت انفرادی ارایه میشوند، شرکت در گروههای حمایتی نیز میتواند برای افرادی که با شکست عشقی روبرو شدهاند، بسیار مفید باشد. در این گروهها، افراد میتوانند تجربیات و احساسات خود را با افرادی دیگری که درگیر موقعیتهای مشابه بودهاند، به اشتراک بگذارند و از حمایت آنها بهرهمند شوند.
رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980
نتیجهگیری
چه شما پایان دهنده رابطه بوده باشید و چه از طرف پارتنرتان با درخواست جدایی غافلگیر شده باشید، مهم این است که گذشته را پشت سر بگذارید و رو به جلو حرکت کنید. اینکه دقیقاً چگونه این کار را انجام دهید کاملاً به خود شما بستگی دارد. نکته اصلی این است که شما یک تلاش مداوم برای ادامهی زندگی و فراموش کردن طرف مقابل داشته باشید.
البته این بدان معنا نیست که شما هر روز میتوانید کاملاً از پس احساساتتان بر بیایید، اما تا زمانی که برای انتخاب آگاهانه گزینه های سالم در زندگی خود مصمم باشید، به زودی احساس بهتری خواهید داشت و قلب شکسته شما ترمیم می شود و از فرایند شکست عشقی به سلامت گذر میکنید.
سوالات متداول
۱- معمولاً چقدر طول میکشد تا از دست آشفتگی ناشی از پایان یک رابطه عاطفی یا شکست عشقی خلاص شوم؟
به این سوال نمیتوان بطور قطعی پاسخ داد. چرا که طول مدت آشفتگی ناشی از جدایی یا شکست عشقی به عوامل مختلفی چون مدت زمان آشنایی، میزان در کنار هم بودن، دلیل جدایی، وجود مسایل شخصیتی مثل شخصیت وابسته و غیره مربوط است. مدت زمان مورد نیاز برای رهایی از آشفتگی ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. اما برای رهایی از آشفتگی آزارنده به حداقل ۶ ماه زمان نیاز است. در برخی موارد تداعی خاطرات گذشته و احساس دلتنگی ممکن است ۲ سال هم طول بکشد.
۲– برای اینکه مجدداً وارد رابطه اشتباه نشوم چه کاری باید انجام دهم؟
همواره یکی از دغدغههای افرادی که جدایی را تجربه کرده یا دچار شکست عشقی شدهاند، این است که چه کاری انجام دهم که مجددا وارد رابطه اشتباه نشوم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که شکست عشقی هم به عوامل فردی و هم به عوامل بین فردی مربوط میشود. گرفتن مشاوره و صحبت کردن با فردی که در زمینه شناخت شخصیت و روابط عاطفی اطلاعات کافی دارد به شما کمک میکند تا در مسیر درستی حرکت کنید. چنین مشاورههایی علاوه بر اینکه دانش شما را در زمینه آسیبپذیری شخصیتیتان افزایش میدهد، به شما کمک میکند تا با بررسی فرایند رابطه و مشکلات پیش آمده بتوانید تا حدود زیادی آینده رابطه را نیز پیشبینی کنید. بدین ترتیب میتوانید با اطمینان بیشتری رابطه را پیش ببرید.