عشق یک هیجان قوی و احساس مثبت در وجود انسان است. عشق معمولاً عاملی موثر و تعالیبخش در زندگی است، و اما صورتی که همراه با وصال نباشد طوفانی از احساسات منفی را ایجاد میکند. شاید شما هم به مانند بسیاری از انسانها، احساسات قوی و عاشقانهای نسبت به کسی داشتهاید که با شکست مواجه شده است و یا به اصطلاح عشق نافرجامی را تجربه کردهاید. همانظور که میدانید احساسات ناشی از “عشق یک طرفه“ یا “عشق نافرجام“ بسیار دردناک و آشفته کننده است. در این مقاله سعی داریم به “12 راهکار موثر برای غلبه بر احساسات ناشی از عشق یکطرفه یا نافرجام“ بپردازیم. پس برای اینکه با چند راهکار کاربردی و موثر برای غلبه بر هیجانات منفی ناشی از عشق یک طرفه یا عشق نافرجام آشنا شوید، با ما همراه باشید.
تعریف عشق نافرجام
عشق نافرجام فقط مختص کتابها و فیلمهای عاشقانه نیست. این واقعیتی است که بسیاری از مردم آن را تجربه میکنند. وقتی شما حس عاشقانهای را نسبت به فردی دارید که او آن را احساس نمیکند، این عشق بینتیجه است. گاهی اوقات طرف مقابل حتی متوجه نمیشود که شما عاشق وی شدهاید. حتی اگر شما با شور و شوق فراوان اقداماتی را انجام دهید، باز هم تاثیری نداشته و این عشق همچنان یک طرفه باقی خواهد ماند. اگر فردی احساسات شما را متقابلاً پاسخ نمیدهد، تلاش برای برقراری رابطه هیچ فایدهای نخواهد داشت. با این کار فقط به خودتان آسیب میزنید. چرا که عایدی نهایی چنین عشقی فقط طرد شدن است.
نشانههای عشق نافرجام
تشخیص عشق یک طرفه واقعاً سختتر از آن چیزی است که به نظر میآید. این کاملا طبیعی است فرد تمایلی به پذیرش یک طرفه بودن عشقش نداشته باشد و مدام آن را توجیه کند. عشق یک طرفه یا نافرجام میتواند شما را دچار سوگیری ذهنی در مورد رابطه و فردی که عاشق او هستید، کند. ممکن است آنقدر درگیر افکار عاشقانه نسبت به این شخص شده باشید که به سختی متوجه شوید که او چنین احساسی را ندارد. علائم معمول عشق یک طرفه یا نافرجام عبارتند از:
- وجود احساسات کاملاً یک طرفه
- اشتغال ذهنی شدید و آشفتگی در زمان فکر کردن به طرف مقابل
- داشتن دیدگاه غیرواقعی نسبت به فردی که عاشق او هستید
- تماسهای متعدد یک طرفه (تلفنی، پیامک و رسانههای اجتماعی)
- فداکاری مداوم و شدید بدون دریافت نتیجه
انواع عشق یک طرفه یا نافرجام
اگرچه عشق یک طرفه واکنشهای نسبتاً مشابهی را در افراد ایجاد میکند، اما میتواند ناشی از شرایط و دلایل متفاوتی باشد. بطور کلی پنج نوع عشق نافرجام وجود دارد:
- احساس علاقه به فردی دست نیافتنی
- وابستگی شدید به فردی از افراد نزدیک
- دنبال یک هدف عشقی خاص گشتن
- حسرت عشق را گذشته خوردن
- رابطه عشقی یک طرفه و نابرابر
یک مطالعه نشان داد که همه انواع عشقهای نافرجام از نظر هیجانی و عاطفی دارای شدت کمتری نسبت به “عشق متقابل و واقعی” هستند! این امر ممکن است ناشی از پردازش ناخودآگاه ذهن انسان باشد. چرا که معمولاً منطق فرد آینده چنین رابطهای را پیشبینی میکند، اما فرد به دلایل مختلف و توجیهات فراوان سعی در ادامه آن دارد. اما نکته اینجاست که علیرغم تلاش به ظاهر فراوان، ذهن سرمایهگذاری عاطفی نسبتاً کمی برای این ارتباط دارد. این موضوع میتواند مسیر رهایی از احساسات ناشی از عشق نافرجام را هموارتر کند.
چه چیزی باعث عشق نافرجام میشود؟
عشق یک طرفه معمولاً همانند عشق متقابل و واقعی شروع میشود. تنها تفاوت این است که در آن احساس عشق فقط از یک سمت بوده و طرف مقابل چنین احساسی را ندارد. بطور کلی میتوان چندین علت را برای عشق یک طرفه یا نافرجام مطرح کرد:
- بروز احساسات عاشقانه برای یک دوست قدیمی. معمولاً دوستیهای قدیمی که در طول سالها دوام میآورند، فرصتی برای ابراز احساسات صمیمانه هستند. برخی افراد بر این باورند که دوستی خوب پایه و اساس روابط عاشقانه است. در چنین مواردی افراد دوستان خود را به مرور به عنوان معشوق در نظر میگیرند.
- علاقمندی به فردی که دست یافتن به او بسیار سخت است. در بین مراجعین افراد زیادی هستند که عاشق چهرههای مشهور و افراد سرشناس میشوند. این امر اگرچه ممکن است عجیب به نظر برسد، اما احساس رضایت ناخودآگاه خاصی برای آنان ایجاد میکند.
- ابراز عشق نسبت به کسانی که شما را طرد کردهاند. گاهی اوقات ممکن است نسبت به کسی که شما را طرد کرده احساس علاقه شدیدی پیدا کنید. در چنین مواردی بسیار دشوار است تا از عشق نسبت به کسی که قبلاً شما را طرد کرده، دست بردارید. در واقع، این امر نوعی تلاش برای رهایی از عدم تایید است.
- ابتلا به اختلال شخصیت مرزی یا وابسته. رنج بردن از برخی اختلالات شخصیت مثل اختلال شخصیت مرزی، اختلال شخصیت وابسته یا اختلال شخصیت خودشیفته ممکن است شما را مستعد گیر افتادن در عشقی نافرجام کند.
- عزت نفس آسیب دیده. مطالعات متعدد نشان دادهاند که داشتن عزت نفس پایین یکی از دلایل مهم وابستگی و ماندن در رابطهای است که هیچ آینده مشخصی برای فرد ندارد.
- سبک دلبستگی ناایمن. بر اساس نظریه دلبستگی، در فرایند رشد یکی از سه سبک دلبستگی ایمن، مضطرب یا اجتنابی در فرد شکل میگیرد. افرادی که دارای سبک دلبستگی مضطرب یا اجتنابی هستند، نسبت به سایرین حساسیت بیشتری نسبت به روابط بینفردی و طرد شدن دارند. به دلیل اینکه این افراد بصورت افراطی برای دستیابی به عشق تلاش میکنند، ممکن است به سوی عشق نافرجام کشیده شوند.
مقاله پیشنهادی: شخصیت مرزی یا بوردرلاین چیست؟ چرا آگاهی از آن در یک رابطه عاطفی ضروری است؟
از کجا بفهمم عشق من یک طرفه است؟
اگر درگیر یک رابطه عاشقانه شدهاید و در مورد ماهیت واقعی آن تردید دارید، بهتر است به وجود رفتارهایی که نشاندهنده عشق یک طرفه هستند توجه کنید. برخی از این رفتارها تا حد زیادی میتوانند در تشخیص واقعی یا نافرجام بودن عشق به شما کمک کنند:
- همیشه شما آغازگر هر نوع تماسی هستید و طرف مقابل معمولاً تماسی با شما نمیگیرد.
- اغلب در رابطه نادیده گرفته میشوید و به نیازهای شما توجه نمیشود.
- طرف مقابل علاقه و تمایلی به رفع نیازهای عاطفی شما ندارد.
- برای ادامه و بهبود رابطه هیچ تلاشی از سوی طرف مقابل دیده نمیشود.
- در رابطه برخوردهای بسیار متناقض و مبهمی دریافت میکنید، طوری که نمیتوانید واقعیت رابطه را بفهمید.
- هر وقت به طرف مقابل فکر میکنید دلشوره میگیرید، فرقی نمیکند با هم باشید یا تنها.
چگونه بر احساسات ناشی از عشق نافرجام غلبه کنم؟
همانگونه که گفته شد، عشق یک طرفه یا نافرجام احساس رضایتبخش یا سالمی نیست. لذا، بهتر است برای رهایی از آن اقداماتی را انجام دهید. توجه داشته باشید رهایی از چنین احساساتی زمانبر بوده طی شدن آن برای افراد ممکن است متفاوت باشد. اقداماتی که در زیر پیشنهاد شدهاند به هیچوجه یک دستورالعمل قطعی نیستند، اما ممکن است روند تغییر را تسریع کنند.
- احساسات منفی خود را بپذیرید
طرد شدن همیشه دردناک است. پس باید برای مدتی احساس غمگینی یا تنهایی کنید. به عنوان یک اصل، اولین قدم در درمان احساسات ناشی از عشق یک طرفه، تایید و پذیرش احساسات منفی است. اگر با خشم، رنجش، احساس گناه یا دلشکستگی روبرو هستید، به خودتان اجازه دهید تا زمانی که نیاز دارید غم و اندوه از دست دادن رابطه خود را داشته باشید. مواجه شدن با احساسات، سریعترین راه برای غلبه بر بحرانهای احساسی است.
به یاد داشته باشید که سرکوب احساسات میتواند باعث بدتر شدن شرایط شما شود. پس سعی کنید از روشهای سالمتر مثل ثبت احساسات و افکار، صحبت با دوستان و اعضای خانواده و غیره برای مقابله با احساسات منفی خود استفاده کنید.
- واقعیت آنچه اتفاق افتاده است را بپذیرید
به جای اینکه وانمود کنید این رابطه دو طرفه بوده، بپذیرید که عشق شما یک طرفه بوده است. ممکن است این موضوع در ابتدا دردناک باشد، اما پذیرفتن موقعیت به شکلی که هست میتواند به شما کمک کند تا راحتتر بر آن غلبه کنید. به یاد داشته باشید، عشق نافرجام یک تجربه جهانشمول است و طرد شدن توسط میتواند کاملاً طبیعی باشد.
- دنبال دلایلی باشید که نشان میدهد طرف مقابل مناسب شما نیست
حتی اگر هنوز طرف مقابل را دوست دارید، به یاد داشته باشید که این رابطه برایتان راضی کننده نیست. ایرادی ندارد که برای مدتی احساس عشق را داشته باشید، اما دنبال دلایلی باشید که نشان میدهد این فرد مناسب شما نبوده است. افرادی که عشق نافرجام را تجربه میکنند، معمولاً به جنبههای مثبت و منفی طرف مقابل بسیار فکر میکنند. بنابراین میتوانید به ویژگیهایی از وی تمرکز کنید که واقعا آنها را دوست نداشتید. تأمل در خاطرات دردناک مرتبط با رابطه میتواند برای غلبه بر احساس عشق یک طرفه موثر باشد.
- ارتباط خود را با طرف مقابل قطع کنید
قطع ارتباط با طرف مقابل میتواند کمک شایانی به بهبودی شما کمک کند. برخی این باور نادرست را دارند که “شاید طرف مقابل احساس عشقی را به آنها ندهد، اما میتوانند دوستان خوبی برای هم باشند!”. این باور اگرچه منطقی به نظر میرسد اما در فرایند عشق یک طرفه فقط توجیهی بیش نیست. چرا که در ارتباط بودن به هر بهانهای میتواند موجب تجربه هیجانات منفی شود. اگر قطع یکباره ارتباط برایتان سخت است، سعی کنید بر اساس یک زمان بندی معین ارتباطات خود را خاتمه دهید. به عنوان مثال تعیین کنید که در یک بازه زمانی مشخص درصدد قطع ملاقات حضوری، کم کردن تماس تلفنی و غیره خواهید بود. قطع رابطه اگرچه سخت است، اما میتواند تضمینی برای سلامت روان شما باشد.
- مراقبت از خود را از سر بگیرید
عشق نافرجام قطعاً کیفیت زندگی شما را پایین میآورد، اما مراقبت از خود میتواند به بهبودی روحیه شما کمک کند. برای غلبه بر احساسات ناشی از یک رابطه نافرجام، با مهربانی با خود رفتار کنید و کارهای خوشایند را انجام دهید. مراقبت از خود میتواند شامل هر چیزی باشد که سلامت جسمی یا روانی شما را بهبود میبخشد. به عنوان مثال لاک زدن ناخنها، استراحت دادن به خود، شروع یک دوره هنری، یوگا، رفتن به استخر، پیادهروی، یا گوش دادن به موسیقی مورد علاقه میتواند تا حد زیادی شما را از احساسات منفی خود خلاص کند.
- تکنیک حواسپرتی را تمرین کنید
مشغول نگه داشتن خود میتواند به شما کمک کند تا شرایط پیش آمده را راحتتر سپری کنید. اگرچه ناراحتی به خاطر رابطه یک طرفه کاملاً طبیعی است، اما اشتغال ذهنی با آن میتواند منجر به ایجاد احساسات بدتری در شما شود. پس پرت کردن حواس میتواند تا حدی کمک کننده باشد. انجام فعالیتهای سرگرم کننده مانند نقاشی، ورزش یا آشپزی میتواند به شما کمک کند ذهن خود را از شرایط پیش آمده دور کنید و بر هر گونه احساسات منفی غلبه کنید. ورزش کردن راهی عالی برای پرت کردن حواس شماست و چرا که با ایجاد تغییرات عصبی و مغزی میتواند به تقویت خلق و خوی شما کمک کند.
- با دوستان و اعضای خانواده ارتباط برقرار کنید
برخورداری از یک شبکه حمایتی مطلوب میتواند به شما در کاهش درد عشق کمک کند. برای غلبه بر احساس شکست و طرد شدن، اطراف خود را با افرادی پر کنید که به شما یادآوری میکنند که چقدر دوستداشتنی هستید. یک شبکه حمایتی قوی میتواند حواس شما را از افکار منفی منحرف کند و در عین حال به شما این امکان را میدهد که با پردازش مجدد افکار و احساسات، اعتماد به نفس خود را افزایش دهید. میتوانید با دوستان خود یک پیکنیک برنامهریزی کنید، با والدین خود تماس بگیرید و با آنها یک گفتگوی خوب داشته باشید یا به خواهر و برادرهای خود در شهرهای مختلف سر بزنید.
- برای آینده برنامهریزی کنید
وقتی برای آینده برنامهریزی میکنید، عبور از بحرانها آسانتر میشود. تجربه عشق یک طرفه میتواند باعث شود احساس ناراحتی کنید، اما برنامهریزی یک فعالیت سرگرم کننده یا یک هدف جدید میتواند امید و شادی را برای شما به ارمغان بیاورد. برنامهای بچینید که تعطیلات خود را با بهترین دوستان خود سپری کنید، بلیط کنسرتی را بخرید که همیشه میخواستید در آن شرکت کنید و یا برای رسیدن به یک هدف جدید و یادگیری مهارت جدید برنامهریزی کنید.
- اهدافی را برای رابطه بعدی خود تعیین کنید
چارچوب و استانداردی را برای دوستیابی جدید تعیین کنید. این چارچوب میتواند به شما کمک کند تا در آینده از عشق یک طرفه اجتناب کنید. فهرستی مکتوب از ویژگی ها و ویژگی های ایده آلی که در یک رابطه میخواهید مانند عشق، اعتماد و صداقت تهیه کنید. واقعاً سعی کنید از این به بعد هر رابطه را مطابق با آن استانداردها پیش ببرید و به چیزی کمتر از آن بسنده نکنید. برای دستیابی به این استانداردها میتوانید از یک مشاور کاربلد کمک بگیرید.
اگر سابقه چندین رابطه یک طرفه را در زندگی خود دارید، به عقب برگردید و به این نگاه کنید که چرا چنین روابطی را انتخاب میکنید و چه چیزی باعث میشود که تمایلی به شکستن آن الگوهای ارتباطی نداشته باشید
- شاید نیاز باشد مهارتهای ارتباطی جدیدی را فرا بگیرید
ممکن است یادگیری برخی نکات ارتباطی برای بهبود روابط آینده کمک کننده باشد. سعی کنید نقاط ضعف خود در روابط گذشته را شناسایی کرده و درصدد یادگیری مهارتهای جدید باشید. هیچ وقت برای یادگیری مهارتها دیر نیست!
- خودسرزنشگری را به چالش بکشید
خودسرزنشگری و افکار منفی مثل آتش زیرخاکستر هستند. سعی کنید آنها را خاموش کنید تا بهتر بتوانید اعتماد به نفس خود را بازسازی کنید. اگرچه پذیرش رویداد موجود کمک کننده است، اما به هیچ عنوان اجازه ندهید که آنها موجب سرزنش دائمی شما شوند. افکار منفی در مورد خود عبور از بحران را دشوارتر میکند. در عوض، سعی کنید یک فکر منفی را به فکری مثبت تبدیل کنید؛ یا به خود یادآوری کنید که افکار شما واقعیت ندارند. به عنوان مثال، ممکن است نیاز باشد به جای فکر «هیچ کس مرا آنطور که من دوستش دارم، دوست ندارد.» این گونه فکر کنید که «این درست نیست، من در گذشته روابط رضایتبخش زیادی داشتهام. این فقط یک یک اتفاق بود.».
- حتماً با یک متخصص روانشناس صحبت کنید
اگر به دلیل عشق نافرجام خود به شدت آشفته شدهاید یا نگران آینده هستید، حتماً با یک متخصص روانشناس بالینی صحبت کنید. عشق یک طرفه ممکن است در شما شک و تردید جدی نسبت به خود و آینده ایجاد کند. صحبت کردن با یک درمانگر میتواند اطلاعات بیشتری در مورد آسیبپذیری شما به عشق یک طرفه فراهم کند. همچنین تکنیکهای درمانی ارایه شده میتواند عبور از بحران را برای شما راحتتر کند. اگر احساس سردرگمی و آشفتگی زیادی دارید، یک تراپیست در نزدیکی خود پیدا کنید یا از جلسات مشاوره آنلاین کمک بگیرید.
جمعبندی
همانگونه که گفته شد، عشق یک طرفه یا نافرجام ممکن است یکی از چالشهای زندگی اجتماعی انسانها باشد. این نوع از عشق اگرچه موجب احساس شکست، افسردگی، اضطراب و آشفتگی افراد میشود، اما باید با طبیعی دانستن آن درصدد کاهش احساسات و هیجانات ناشی از آن برآمد. در این مقاله تلاش شد تا به چندین مورد از راهکارهای کاهش احساسات ناشی از عشق یک طرفه پرداخته شود. راهکارهای ارایه شده معمولاً میتوانند موجب کاهش شدت احساسات و هیجات افراد درگیر عشق شوند، اما در صورتی که احساس میکنید نمیتوانید به تنهایی از شر احساسات پس از عشق یک طرفه خلاص شوید حتما با متخصص روانشناسی بالینی مشورت کنید. در صورتی که مراجعه به جلسات حضوری برایتان دشوار است میتوانید به صورت آنلاین با دکتر مژگان لطفی متخصص روانشناسی بالینی و زوجدرمانگر مشاوره داشته باشید.
سوالات متداول
1-معمولاً چقدر طول میکشد تا از احساسات ناشی از عشق یک طرفه یا نافرجام خلاص شوم؟
به این سوال نمیتوان بطور قطعی پاسخ داد. چرا که طول مدت مورد نیاز برای رهایی از احساسات ناشی از عشق یک طرفه به عوامل مختلفی چون مدت زمان آشنایی، میزان در کنار هم بودن، دلایل طرد شدن، وجود مسایل شخصیتی مثل شخصیت وابسته و غیره مربوط است. مدت زمان مورد نیاز برای رهایی از آشفتگی ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. اما برای رهایی از آشفتگی آزارنده به حداقل ۶ ماه زمان نیاز است. در برخی موارد تداعی خاطرات گذشته و احساس دلتنگی ممکن است ۲ سال هم طول بکشد.
2- آیا احساسات ناشی از عشق یک طرفه واقعاً از بین میروند؟
باید گفت اگرچه احساسات ناشی از عشق یک طرفه دردناک و فراموش کردن آن دشوار به نظر میرسد، اما افراد زیادی هستند که به خوبی میتوانند از بحران ناشی از آن عبور کنند. وجود یک درمانگر حرفهای یا مشاور متخصص میتواند در پشت سر گذاشتن سریع از این بحران به شما کمک کند.
3– چرا پس از گذشت چندین سال هنوز نمیتوانم از خاطرات عشق یک طرفه خلاص شوم؟
با توجه به اینکه تجربه عشق یک طرفه موضوعی پیچیده بوده و به عوامل مختلفی مرتبط است، شاید دلیل طولانی شدن آن بررسی نکردن دلایل واقعی آن، ضعف در عزت نفس، وجود شخصیت وابسته و غیره باشد. در چنین شرایطی حتماً باید از یک متخصص کمک بگیرید.