خیانت همسر

نحوه صحیح مواجهه با خیانت همسر و روش‌های جلوگیری از آن

  • لازمه شکل‌گیری یک رابطه زناشویی و تشکیل خانواده اعتماد و اطمینان متقابل بین زن و شوهر است. به عبارت دیگر افراد بر مبنای اعتماد به یکدیگر وارد زندگی مشترک می‌شوند و هر یک مسئولیت‌هایی را می‌پذیرند.  خیانت یکی از آسیب‌های اجتماعی شایع در عصر حاضر است که اعتماد متقابل زوجین را به شکل جدی مورد تهدید قرار می‌دهد. در این مقاله جنبه‌های مختلف خیانت مورد بررسی قرار گرفته است. با ما همراه باشید.

    خیانت چیست و چگونه اتفاق می‌افتد؟

    اگر از افراد مختلف بخواهیم که واژه خیانت  زناشویی را تعریف کنند، هر کس تعریف خاص خودش را خواهد داشت و رفتار خاصی را مصداق خیانت می‌­داند. صرف نظر از تعریف شخصی خیانت، علم روان‌شناسی خیانت را این گونه تعریف کرده است:

    هر گونه احساس، رفتار و فکری که قاعدتا باید در ارتباط با همسر صورت گیرد، اما به طور پنهانی با فرد دیگری انجام می­شود و چنانچه همسر متوجه شود، طیفی از واکنش­‌ها از جمله آزردگی­‌خاطر تا واکنش‌های روحی – روانی شدیدی را نشان می‌دهد. خیانت به معنای هرگونه ارتباط کلامی، عاطفی، جسمی و جنسی با فرد دیگری غیر از همسر اطلاق می­‌شود که معمولا سعی می­‌شود پنهان نگه داشته شود و اغلب زمانی که آشکار می­‌شود و یا همسر به هر طریقی از آن اطلاع می‌­یابد، واکنش­‌های اعتراض‌­آمیز گسترده‌­ای به همراه خواهد داشت.

    اغلب اوقات زمانی که خیانت آشکار می­‌شود، معمولا با احساس‌­های منفی زیاد و شدیدی هم در فرد خیانت دیده و هم در فرد پیمان‌شکن همراه است. فرد خیانت­‌دیده تا مدت­‌ها ممکن است احساس بدبینی، بی­‌اعتمادی، خشم، نفرت، دوست داشته نشدن  و …را داشته باشد. فرد پیمان­‌شکن نیز با احساس­‌هایی همچون تقصیر، شرم، احساس گناه، درماندگی و …. دست و پنجه نرم می­‌کند.

    خیانت همسر

    دلایل اصلی خیانت همسر

    زندگی زناشویی نیز همانند سایر جنبه های زندگی با مشکلات و تعارضاتی همراه است. هر فردی در مواجهه با مشکلات از روش مقابله‌­ای خاصی استفاده می­کند. خیانت نیز نوعی روش مقابله و به عبارتی دیگر نوعی حل­‌مسئله است. به عنوان مثال فردی را در نظر بگیرید که از جانب همسرش با بی­توجهی عاطفی مواجه است و احساس می­کند که همسرش او را درک نمی­کند. راه­های متعددی پیش روی این فرد قرار دارد:

    صحبت مستقیم با همسر و بیان خواسته‌­ها و نیازها

    کمک گرفتن از جلسات مشاوره

    ارضای نیازهای عاطفی از مسیر دیگر

    و …

    خیانت.

    بنابراین می‌توان گفت که زیربنای خیانت نوعی حل مسئله است که فرد در مواجهه با یک نیاز ( نیاز به محبت، تنوع و … ) آن را انتخاب می­‌کند. اما چرا افراد از بین راه‌­های متعدد، خیانت را انتخاب می‌­کنند؟

    خدمات آنلاین مشاوره خیانت

    در پاسخ به این سوال می­‌توان علل خیانت را به چند دسته تقسیم کرد:

    • عوامل شخصیتی

    بعضی از افراد به لحاظ شخصیتی، دچار مشکلاتی هستند که توانایی پایبند بودن به زندگی مشترک را ندارند. مثلا فردی که دچار انواع اختلالات شخصیتی از جمله اختلال شخصیت مرزی، نمایشی و یا خودشیفته است، ویژگی­‌هایی دارند که ممکن است آن ها را مستعد خیانت کند. معمولا افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در بسیاری از موارد به طور تکانشی عمل کرده و روابط متعدد را تجربه می­کنند. تکانشی تصمیم گرفتن و عمل کردن و تجربه هیجان‌­های شدید می‌­تواند این افراد را مستعد خیانت نماید. یا به طور مثال افراد نمایشی، بسیار تنوع طلب بوده و مدام به دنبال جلب توجه دیگران هستند و این موضوع می­‌تواند زمینه­‌ساز خیانت باشد.

    • عوامل مربوط به زندگی مشترک

    گاه برخی از مشکلات در زندگی زناشویی می‌­تواند زمینه­‌ساز پدیده خیانت شود. مثلا اگر زوجین به مدت طولانی دچار تعارضات شدید شوند و مشاجرات زیادی داشته باشند، این اختلافات خانوادگی، همسران را دچار دلسردی می­کند و می­‌تواند زمینه خیانت را ایجاد کند.

    همه انسان­‌ها یک سری نیاز دارند. نیاز به امنیت، محبت، خودمختاری، کفایت، استقلال و … چنانچه این نیازها در زندگی زناشویی به شیوه مناسبی ارضا نشوند، افراد به دنبال ارضای این نیازها در سایر روابط خواهند بود. در بین این نیازها، به نظر می­‌رسد در زندگی زناشویی، نیاز به محبت، توجه، همدلی و صمیمیت بسیار مهم است. عدم صمیمیت در خانواده، زنگ هشداری است که باید به آن توجه کرد چرا که اگر این نیاز در بستر خانواده ارضا نشود ممکن است افراد به دنبال ارضای آن از طریق سایر روابط بروند.


    مقاله پیشنهادی «منظور از بلوغ و پختگی در ازدواج چیست؟»


     انواع خیانت همسر

    1. خیانت همسر از نوع عاطفی

    یکی از دلایل مهم ازدواج و تشکیل زندگی مشترک برطرف شدن نیازهای عاطفی است. نیازهای عاطفی شامل احساس صمیمت، درک شدن، مورد همدلی قرار گرفتن و داشتن همدم در زندگی است. بنابراین افراد در زندگی مشترک، سرمایه‌های عاطفی خود را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند و از این طریق نیازهای عاطفی هر دو نفر تامین می‌شود. هرگاه یکی از زوجین، نیازهای عاطفی خود را از طریق فرد دیگری به غیر از شریک زندگی خود ارضا کند، دچار خیانت از نوع عاطفی شده است.

    1. خیانت همسر از نوع جنسی

    در خیانت جنسی افراد با فردی غیر از همسر خود اقدام به برقراری رابطه جنسی می‌کنند. در این نوع خیانت صرفا مسائل عاطفی مطرح نیست و فرد عمدتا به دلیل پاسخ گویی به میل جنسی یا تنوع‌طلبی، اقدام به برقراری رابطه جنسی می‌کند.

    1. خیانت همسر از نوع عاطفی جنسی

    در این نوع خیانت افراد همه نیازهای عاطفی و جنسی خود را از طریق فرد دیگری غیر از شریک زندگی خود برطرف می‌کنند. معمولا در این نوع خیانت، روابط همسران سرد و غیر صمیمی است و ممکن روابط جنسی با فاصله زمانی زیاد انجام شود.


    مقاله پیشنهادی «طرحواره چیست؟ انواع طرحواره و تاثیر آن در زندگی + دانلود پرسشنامه جفری یانگ»


     رابطه مشکلات اقتصادی با خیانت همسر

    نوسانات اقتصادی یکی از معضلات جدی در دنیای امروزی است. این نوسانات گاه خانواده را با آسیب‌های بسیار زیادی مواجه می‌کند و می‌تواند منجر به بروز تعارضاتی در بین اعضای خانواده شود. اگر این مشکلات اقتصادی به درستی مدیریت نشود و زوجین در مورد مسائل مالی خود به توافق نرسند، صمیمیت بین همسران کاهش می‌یابد و استرس مضاعفی نیز به هر یک وارد می‌شود. این استرس، ناکامی و ناامیدی در صورت وجود آسیب‌پذیری در افراد، می‌تواند زمینه‌ساز خیانت شود. افراد آسیب‌پذیر عموما از طریق رفتارهای ناسالم همچون خیانت و … به استرس‌ها و مسائل روانی خود پاسخ می‌دهند.

    شبکه‌­های اجتماعی و خیانت همسر

    استفاده نامناسب و رعایت نشدن مرزها در استفاده از تکنولوژی و مدرن شدن وسایل ارتباط جمعی مثل اینترنت، تلفن همراه و ایجاد شبکه‌های اجتماعی، می­‌تواند حریم و مرزهای خانواده را آسیب‌پذیر کرده و آمار خیانت را بالا ببرد. از سوی دیگر، فیلم‌ها و سریال‌های ماهواره‌ای، خیانت را یک پدیده رایج و عادی در ازدواج نشان می‌دهند و این موضوع منجر به عادی شدن خیانت به همسر و ایجاد نگرش سهل‌گیرانه درباره خیانت شده است.

    تاثیر تربیت نادرست خانوادگی در خیانت

    محیط نامناسب خانوادگی منجر به شکل‌گیری آسیب‌پذیری‌هایی در کودکان می‌شود که در دوران بزرگسالی می‌تواند خود را به شکل رفتارهای ناسالم همچون خیانت به همسر نشان دهد. اگر والدین، خود در زمینه وفاداری الگوهای مناسبی نباشند و کودک شاهد بی‌وفایی و خیانت والدین به یکدیگر باشد، این موضوع برایش پدیده‌ای کاملا عادی می‌شود. همچنین دسترسی کودکان به محتواهای نامناسب یا تماشای فیلم‌های خانوادگی که مناسب سن کودک نیست و خیلی زود هنگام کودکان را با مسائلی که نمی­‌توانند تحلیلی برایشان داشته باشند، می‌تواند زمینه شکل‌گیری چنین رفتارهایی را در آینده ایجاد کند. کودکانی که مهارت حل مسئله و گفت و گو در آن‌ها نهادینه نشده است و نمی‌دانند به هنگام بحران چگونه باید رفتار کنند، امکان دارد در مواجهه با مشکلات و تعارضات زناشویی دچار خیانت شده و به سمت فرد دیگری تمایل پیدا کنند.

    عمده دلایل خیانت مرد به زن

    برخی مطالعات نشان داده است که مردان عمدتا به دلیل تنوع طلبی و پاسخ به میل جنسی خود اقدام به خیانت می‌کنند. اما شایان ذکر است که مسائل عاطفی و نیازهای روانی نیز بی‌تاثیر نیستند و شاید بتوان گفت در شروع خیانت نقش بسزایی دارند.

    عمده دلایل خیانت زن به مرد

    زنان معمولا کمتر به دنبال تنوع‌طلبی و ارضای میل جنسی هستند و بیشتر درگیر خیانت عاطفی می‌شوند. زنان نیاز به شنیده شدن و توجه دارند و اگر در این زمینه کمبودی احساس کنند ممکن است به سمت روابط فرازناشویی بروند.

    نشانه‌های اصلی خیانت همسر

    خیانت می­تواند در افراد و زوج­های مختلف، نشانه­های مختلفی داشته باشد. شاید بتوان گفت سرد شدن روابط صمیمی، تنش و آشفتگی­های زیاد در روابط زوجی، کاهش ارتباط و زمان و تفریحات مشترک، بی­توجهی به نیازهای فرد مقابل، نداشتن همدلی، پرخاشگری، خشم، انتقاد، توهین و مسایلی مانند این­ها می­توانند از نشانه­های خیانت در روابط مختلف باشد. اما باید به این نکته نیز توجه داشت که این مسایل ممکن است به علت درماندگی فرد و فریادی برای کمک و تغییر نیز محسوب شوند. پس در صورت وجود این نشانه­ها نباید به سرعت چنین استنباطی کرد! شاید گذر زمان و مشکلات دیگر بتواند وجود خیانت را بهتر مشخص کند.

     مشاوره با روانشناس در ارتباط با خیانت همسر

    ممکن است در مرحله‌ای از زندگی متوجه شوید که همسر شما در حال خیانت کردن است و یا مدت‌ها از این مسئله گذشته و شما تازه متوجه شده‌اید. گاهی نیز شرایطی پیش ‌می‌آید که مسئله خیانت کاملا برملا می‌شود و هر دو طرف با آن مواجه می‌شوند. یکی از سوالاتی که بسیاری از همسران خیانت دیده در این مرحله دارند این است که چه کاری انجام دهم؟ آیا می‌توانم ببخشم؟ فورا جدا شوم؟ مسئله را مطرح کنم یا نه؟ آیا می‌توانم زندگی را نجات دهم یا نه؟

    این سوالات ذهن فرد را به شدت مشغول کرده و مدام به دنبال پاسخ صحیحی برای آن هستند. مشاوره خیانت همسر به شما کمک می‌کند تا با توجه به وضعیت خود بتوانید تصمیم بگیرید که چه کاری انجام دهید. در واقع پاسخ مشترکی برای سوالات فوق وجود ندارد و متناسب با شرایط هرکس تصمیم مشخصی باید گرفته شود. اما مشاوره خیانت شرایطی را فراهم می‌کند که هر کس بتواند بهترین تصمیم موجود را بگیرد.

    رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980

    نتیجه‌گیری

    خیانت یکی از تهدیدات مهم در زندگی زوجین است. عوامل مختلفی در ایجاد این پدیده تاثیرگذار خواهد بود. اما خوشبختانه این مسئله تا حد زیادی قابل پیشگیری است اما به شرط آنکه به موقع اقدام کنید. مشاوره خیانت و خانواده یکی از گزینه‌های قابل اعتماد برای کمک به همسران جوان است. در مشاوره خانواده مهارت‌های ارتباط موثر و افزایش صمیمیت و حل تعارض را می‌آموزید و  با تجهیز خود به این ابزارها تا حد زیادی می‌توانید از بروز خیانت جلوگیری کنید.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۶ رای

    به اشتراک گذاری:

    Facebook
    LinkedIn
    Telegram
    WhatsApp
    Email

    مقالات مرتبط

    #

    از راه های زیر با من در ارتباط باشید

    📞 تماس تلفنی و ارسال پیامک

    📲ارسال پیام از طریق واتساپ

    📲ارسال پیام از طریق تلگرام