خیانت یکی از آسیب­‌های جدی در زندگی مشترک است، که نه تنها زوجین، بلکه فرزندان و خانواده را نیز تحت تاثیر قرار می‌­دهد. فرد پیمان‌شکن و همچنین فرد خیانت­­‌دیده، هیجان‌های منفی بسیار زیادی را تجربه می‌کنند. احساس تقصیر و گناه در فرد پیمان­‌شکن و احساس بی­‌ارزشی، بی­‌اعتمادی و دوست­‌داشتنی نبودن در فرد خیانت دیده به وفور دیده می­‌شود. معمولاً پس از آشکار شدن خیانت، تلاش طرفین برای فهم دلیل و چرایی خیانت و همچنین آشفتگی‌­های هیجانی بسیار شایع است.

خیانت چیست و چه نشانه‌هایی دارد؟

خیانت، پیمان­‌شکنی و بی­‌وفایی واژه‌هایی هستند که نمایانگر آسیب در وفاداری در زندگی زناشویی می‌باشند. خیانت و پیمان­‌شکنی زناشویی، زمانی اتفاق می‌­افتد که یکی از زوجین، پیمان زناشویی را نقض کند و رابطه عاطفی با فردی غیر از  همسر خود برقرار کند. این رابطه عاطفی می­‌تواند شامل ارتباط کلامی، تلفنی، اینترنتی، جسمی و جنسی باشد.

خیانت می‌­تواند نشانه­‌های خیلی زیاد و متفاوتی در افراد متفاوت و روابط زوجی متفاوت ، داشته باشد. اما مهمترین نشانه­‌هایی که می‌­توان به آن اشاره کرد، تغییر در رفتار و روابط عاطفی است.
یک رابطه عاطفی خطی سالم و نرمال که دو نفر در آن درگیر هستند، شامل احساس گرمی، صمیمیت، توجه، احترام، محبت و … است. اما در رابطه‌­ای که از صورت خطی به صورت مثلثی در آمده است، ناگزیر در روابط عاطفی، صمیمیت، گرمی، محبت و احترام خدشه وارد می‌شود. سرد شدن فرد، کاهش ارتباط و زمان مشترک بین زوجین، کاهش علاقه، توجه و محبت، ایجاد رفتارهای پرخاشگرانه، انتقاد، توهین و ایرادگیری قابل ملاحظه است.

مشاوره خیانت

برخورد زوجین با خیانت چگونه است؟

افراد در برخورد با خیانت و پیمان­‌شکنی، رفتارهای بسیار متفاوتی از خود نشان می‌دهند. برخی زوجین، زمانی که خبردار می­‌شوند، دچار شوک می‌شوند. این افراد با خود می­‌گویند “باور نمی­کنم همسر من این کار را کرده باشد” یا “دروغ است”، “او هرگز حاضر نمی‌شود با زندگی­‌مان این کار را بکند”. در واقع، این افراد در مرحله انکار خیانت و پیمان­‌شکنی هستند.

برخی افراد زمانی که با موضوع بی­‌وفایی همسرشان روبرو می‌شوند، بسیار عصبانی و خشمگین می‌شوند. گاهی این خشم به سمت خود فرد نیز باز می­‌گردد، طوری­که می‌گویند “چقدر احمق بودم که به او تا این اندازه اعتماد داشتم”. تجربه هیجان­‌های منفی مانند خشم، نفرت، خصومت، احساس آزردگی، افسردگی و ناامیدی بسیار شایع است و اغلب به این صورت است که افراد کاملاً احساس درماندگی می­کنند. گاهی خشم، احساس غالب است و گاهی نیز به صورت تمایل به آسیب به خود و یا همسر، خود را نشان می‌دهد.

دلایل اصلی بروز خیانت در زوجین

خیانت و بی‌­وفایی می‌­تواند دلایل متعدد و پیچیده­ای داشته باشد که به چند مورد از اساسی‌­ترین و مهم­ترین آن­ها اشاره می­‌کنیم.

ویژگی‌های شخصیتی

در تمامی مشاوره‌­های ازدواج اشاره می‌شود که یکی از مهم­ترین فاکتورهای تضمین‌کننده ازدواج سالم، ویژگی‌های شخصیتی زوجین است، و به همین نحو، یکی از دلایل مهم برای بروز آسیب­ها در زندگی زناشویی و خیانت نیز، ویژگی‌های شخصیتی است. ویژگی‌های شخصیتی ناسالمی چون عدم درک یا همدلی با همسر، عدم انعطاف­‌پذیری در برخورد با مسائل مختلف زندگی، کنترل کردن زیاد همسر، سلطه جویی، خودخواهی زیاد، نداشتن اعتماد و … ممکن است منجر به خیانت شوند.

فقدان مهارت­‌های زناشویی

نداشتن مهارت­‌های ارتباطی و زناشویی لازم برای زندگی نیز، یکی از عوامل مهم خیانت است. اغلب افراد به دلیل داشتن یک همدل و همدم در روابط عاطفی و ارضای نیازهای جنسی ازدواج می‌کنند، اما زمانی که این نیازها برآورده نشود، یعنی فرد نتواند ارتباط عاطفی و جنسی مناسبی را با فرد مقابل داشته باشد، می‌­تواند زمینه­‌ساز خیانت باشد. نداشتن مهارت­‌های لازم برای حرف زدن، گوش کردن، مطرح کردن مناسب انتظارات و خواسته­‌ها و حل کردن تعارض­ها و تنش‌های روزمره، می­‌تواند از علل مهم بروز بی‌وفایی زناشویی باشد.

نداشتن ارتباط جنسی ارضاکننده،  مشکلات رفتاری، وجود مشکلات و اختلال‌های روانی و فرهنگ، از موارد مهم دیگری هستند که می‌توانند در طولانی مدت زمینه‌ساز خیانت باشند.

رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980

چه مواردی در مشاوره خیانت بررسی می‌شوند؟

مسایلی که در مشاوره خیانت بررسی می‌شوند شامل موارد زیر است:

بررسی مدت و نحوه ازدواج

بررسی مدت ازدواج، نحوه آشنایی و خواسته یا ناخواسته بودن ازدواج، از مسائلی است که در مشاوره خیانت مورد بررسی قرار می­‌گیرد.

بررسی کیفیت رابطه عاطفی زوجین قبل از بروز خیانت

اینکه افراد قبل از بروز خیانت تا چه حدی رابطه صمیمی داشته‌­اند؟ تا چه میزانی از بودن در کنار هم لذت می­‌برده‌­اند؟ تا چه حد از کنار هم بودن رضایت داشته‌­اند؟ تا چه حد تنش‌ها و تعارضات در زندگی زناشویی وجود داشته؟ از جمله موضوعات مورد بررسی، در مشاوره خیانت است.

 بررسی مدت و نوع خیانت

مسایلی مانند این­که خیانت از چه زمانی و به چه مدتی اتفاق افتاده؟ اولین بار است یا قبلا هم اتفاق افتاده بوده؟ آیا فرد از خیانت پشیمان است یا نه؟ آیا فرد پس از فهمیدن همسرش، به قطع ارتباط با فرد سوم پرداخته یا نه؟ نوع خیانت چه بوده است؟ آیا خیانت فقط عاطفی بوده یا جنسی هم بوده؟ اگر ارتباط جنسی داشته­‌اند، چه مدت و چند بار این اتفاق افتاده است؟ قابل بررسی است.

بررسی کیفیت رابطه قبل و بعد از بروز خیانت، پیمان شکنی­‌های قبلی، دلایل تصمیم فرد برای قطع و یا ادامه رابطه نیز، از مواردی است که در مشاوره خیانت بررسی می­‌شوند.

مشاوره خیانت ، بهترین مشاوره آنلاین

هدف مشاوره خیانت چیست؟

زمانی­که خیانت و پیمان­‌شکنی اتفاق می‌­افتد، سوالات زیادی در ذهن افراد شکل می­‌گیرد. پاسخگویی و گاهی پیدا کردن پاسخ این سوالات، بخش مهمی از فرآیند مشاوره خیانت است. علاوه بر این، افراد خیانت دیده، معمولاً هیجان­‌های منفی خیلی زیادی مانند بی­‌اعتمادی، بی­ارزشی و دوست‌­داشتنی نبودن را تجربه می‌کنند. تخلیه و آموزش به افراد برای مدیریت کردن این هیجان­‌های منفی، از اهداف مشاوره خیانت است.

علاوه بر این، خیلی از افراد، بعد از بروز خیانت، در مورد قطع رابطه و یا ادامه دادن آن دچار تردید هستند. مشاوره خیانت با بررسی پیشینه رابطه، نوع و مدت خیانت و مسائل زمینه ساز آن، می­تواند به تصمیم‌­گیری درست، کمک کند.

علاوه بر این، پیشگیری از بروز مجدد خیانت و آموزش راهکارهایی جهت جلوگیری از وقوع مجدد نیز، از اهداف مشاوره خیانت است.

سوالاتی که در مشاوره خیانت پرسیده می‌شود، کدام است؟

سوالاتی که مشاوره خیانت پرسیده می‌شود، شامل موارد زیر است:

  • مدت و نحوه آشنایی فرد پیمان­‌شکن با فرد سوم
  • نحوه ارتباط آنها با یکدیگر و نحوه شروع ارتباط
  • کیفیت ارتباط عاطفی همسران قبل از بروز خیانت و مشکلات و مسائل عمده در رابطه زوجی
  • تمایل و یا عدم تمایل و همچنین دلایل فرد پیمان­شکن به قطع ارتباط با فرد سوم
  • تعداد فرزندان، سن آن­ها و اینکه آیا از موضوع خیانت با‌خبر شده‌اند یا نه؟

 مشاوره خیانت چگونه به برقراری تعامل سازنده در رابطه کمک می­‌کند؟

از سوالات رایجی که زوجین پس از خیانت می­‌پرسند این است که آیا رابطه زوجی پس از خیانت، درست شدنی است؟ آیا مانند قبل می‌­توانند به همسرشان اعتماد کنند؟ آیا می‌توانند مانند قبل با همسرشان زندگی کنند؟ چطور می‌­توان تضمین که دوباره خیانت اتفاق نخواهد افتاد؟ اگرچه که ترمیم و بازسازی روابط، پس از وقوع خیانت، بسیار پیچیده و زمان­بر است، اما باید گفت که امکان­‌پذیر است.
مشاوره خیانت به همسر خیانت‌­دیده کمک می­‌کند که بتواند به مرور زمان همسرش را ببخشد. در این فرآیند، بازسازی و تغییر نوع ارتباط، تقویت مهارت­‌های همدلی و آموزش مهارت‌های ارتباطی جهت پیشگیری از وقوع مجدد خیانت، آموزش داده می‌شود.

مشاوره خیانت

راه‌های جبران خیانت به همسر

از راه­‌های جبران خیانت به همسر، می­‌توان به  این موارد اشاره کرد.

 پذیرفتن اشتباه و مسئولیت‌پذیری

زمانی که خیانت اتفاق می‌افتد، اغلب زوجین به دنبال کس یا چیز دیگری می­‌گردند تا تقصیر را به گردن آن بیاندازند. بهترین رویارویی با خیانت این است که فرد بپذیرد مسئولیت انجام این کار با اوست و در این مورد تصمیم و رفتار اشتباهی انجام داده­ است. باید تلاش کرد از طرف مقابل عذرخواهی شود و تا حد امکان به ترمیم هیجان­‌های منفی و بی‌­اعتمادی در او کمک کرد.

 ترمیم و بازسازی رابطه زوجی

اگر پس از خیانت، تصمیم به ادامه زندگی وجود دارد، لازم است کاملاً به رفتارها و روابط با همسر توجه شود. یافتن نیازهای ارتباطی زوجی و تقویت‌کردن مهارت­‌های ارتباطی زناشویی می‌­تواند تا حد زیادی به ترمیم رابطه کمک کند.

استفاده از مشاوره خیانت

خیانت در زندگی مشترک آسیب جدی به زندگی زناشویی و افراد خانواده وارد می‌کند. برای کاهش آسیب‌های خیانت و همچنین بررسی علل و عوامل آسیب‌­پذیر کردن زندگی شما و همچنین پیشگیری از بروز مجدد خیانت، استفاده از مشاوره خیانت توصیه می­‌گردد.

مزایای مشاوره خیانت همسر

از آنجا که هنگامی­‌که افراد تصمیم به ازدواج می‌گیرند انتظار وفاداری بدون قید و شرط را از سمت طرف مقابل دارند، خیانت می‌تواند آسیب جدی به اعتماد و زندگی مشترک وارد آورد. پس از خیانت، اغلب افراد هیجان­‌های منفی زیادی همچون اضطراب، ناامنی، افسردگی، بی­‌اعتمادی، بی‌انگیزگی، درماندگی و ناکامی را تجربه می­‌کنند.  یک مشاور خیانت در کنار زوجین، می‌­تواند تخلیه و مدیریت کردن این هیجان­‌های منفی را تسهیل کند.

علاوه بر این، مشاوره خیانت همسر می­‌تواند به زوجین این فرصت را بدهد که رابطه خود و آسیب­‌پذیری‌های آن را مد نظر قرار دهند و این بررسی و کنکاش، فرصت رشد رابطه و پیشگیری از وقوع مجدد خیانت را فراهم می‌­کند. مشکلات و مسایلی که در جلسه مشاوره خیانت به آن پرداخته می‌­شود، پیگیری و راه‌حل برای آن­ها اتخاذ می­‌گردد.

دکتر مژگان لطفی (عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران)

#