در چه مواقعی به مشاوره طلاق نیاز دارید؟

در چند دهه اخیر، در بسیاری از کشورهای دنیا، میزان طلاق افزایش یافته است. افزایش میزان طلاق قانونی، گویای این مطلب است که احتمالا میزان طلاق‌­های عاطفی، خیانت، جدا زندگی کردن بدون طلاق قانونی و تنش و آشفتگی در خانواده نیز به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کرده است.

ایده طلاق و جداشدن از همسر، ممکن است گاهگاهی در ذهن هر فرد متاهلی خطور کند. اما هنگامی که این فکر، به صورت مداوم و پس از هر مشکل و مساله‌­ای، در ذهن فرد شکل می­‌گیرد، نشانگر آن است که احتمالا مسائل قابل تاملی در رابطه فرد با همسرش وجود دارد. در این­گونه موارد و موقعیت­‌ها، مشاوره طلاق می­‌تواند به افراد کمک کند.

در واقع، مشاوره طلاق، نوعی مشاوره کوتاه مدت است که می­‌تواند به افراد برای تصمیم‌­گیری در مورد ادامه زندگی و یا جدایی کمک کند. علاوه بر این، مشاوره طلاق می‌­تواند به افراد برای کنار آمدن با مشکلات پس از طلاق کمک کند و موضوعاتی مانند نحوه ارتباط با کودکان و فرزندان و مسائلی که باعث کاهش آسیب طلاق می­‌شود، را آموزش دهد.

گاهی اوقات در یک زندگی زناشویی، طلاق بهترین راه برای در امان نگه ­داشتن زوجین و فرزندان آن­ها از آسیب­‌های بیشتر و جدی­‌تر است. و گاهی هم شاید زوج‌­درمانی بهترین مسیر برای ادامه راه و کاهش مشکلات باشد. به طور کلی، مشاوره طلاق می­‌تواند به افراد و خانواده آن­‌ها برای تصمیم­‌گیری درست و نشان دادن مسیر کم آسیب‌­تر، و کاهش فشارها و آسیب­‌های روانی ناشی از طلاق کمک کند.

مشاوره طلاق چه کمکی به افراد می­‌کند؟

تصمیم­‌گیری برای ازدواج، یکی از مهم‌­ترین و سخت­‌ترین تصمیم­‌هایی است که یک فرد در طول زندگی می‌­گیرد، به این دلیل که این تصمیم می‌­تواند تا حد زیادی، زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. تصمیم‌­گیری برای طلاق،  از آن هم سخت‌­تر است، چرا که احساس‌­های ضد و نقیض و متعارض زیادی در مورد این تصمیم، وجود خواهد داشت. از کمک‌های مشاوره طلاق به افراد، این است که به افراد کمک می‌­شود در مورد ادامه دادن زندگی کنونی و یا جداشدن، بتوانند تصمیم نهایی را با کمترین آسیب بگیرند. معمولا افراد برای جداشدن، دلایل، تردیدها و نگرانی‌­های متفاوتی دارند.

بررسی کردن نگرانی­‌ها، دلایل و تردیدهای افراد برای این تصمیم، می­‌تواند تا حد زیادی در ارزیابی صحیح وضعیت زوجین و زندگی زناشویی آن­ها اهمیت داشته باشد. مشاوره طلاق همچنین می‌­تواند آموزش­‌های لازم برای کنار آمدن با طلاق و جدا شدن از همسر را بدهد. طلاق و جداشدن از همسر، جزء منابع مهم استرس برای افراد گوناگون است و تقریبا جزء استرس‌­زاترین وقایع در زندگی یک فرد است.

کمک دیگر یک مشاور طلاق به شما زمانی که تصمیم به جدایی گرفته‌­اید، می‌­تواند این باشد که در مورد مسائل جانبی و عوارض این اتفاق بر جوانب مختلف زندگی­تان بهتر بیندیشید. بسیاری از افراد وقتی جدا می‌­شوند، تا چندسال ممکن است دچار احساس تنهایی، خشم، نفرت، پریشانی و غمگینی زیادی شوند. مشاوره طلاق می­‌تواند به این افراد در کنار آمدن با احساس­‌ها و هیجانات منفی و مشغولیت­‌های ذهنی کمک کند.

رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980

ریشه طلاق چیست؟

طلاق می‌­تواند دلایل زیادی داشته باشد. در اینجا به چند مورد از مهم­ترین عوامل این پدیده اشاره می­‌کنیم. یکی از مهم­ترین دلایل افراد برای اقدام به طلاق و جدایی، ویژگی­‌های شخصیتی نابهنجار یا مشکل­‌دار است. نداشتن انعطاف‌­پذیری یا به عبارت دیگر لجباز و یک دنده بودن، عدم پذیرفتن مسئولیت­‌های خانوادگی، نداشتن چارچوب و تعهد در روابط اجتماعی، خصومت نسبت به همسر و خانواده همسر، نداشتن نظم و ترتیب، سلطه جویی نسبت به همسر، زورگویی، خودخواهی و عدم اعتماد به همسر و پرتوقع بودن از جمله ویژگی­‌های شخصیتی است که می­‌تواند در زندگی زناشویی افراد، اثر منفی بر جای گذارد و گاهی اوقات باعث طلاق شود.

زمانی که این ویژگی‌­ها شدید باشد و یا به دفعات زیاد در زندگی زناشویی اتفاق بیفتند، می­‌تواند در طولانی مدت باعث ایجاد تنش و درگیری و احتمالا طلاق شود. کاهش دلبستگی، بی وفایی و خیانت، یکی دیگر از ریشه­‌های طلاق است. اغلب اوقات، در ابتدای زندگی معمولا زوجین، دلبستگی زیادی به یکدیگر پیدا می­‌کنند و این دلبستگی در طی سال­‌های مختلف و با گذشت زمان به تدریج بیشتر و بیشتر می­‌شود.

اما گاهی با گذشت زمان و به علت وجود برخی عوامل و فاکتورها در زندگی زناشویی، دلبستگی زن و شوهر به­‌تدریج کاهش پیدا می‌­کند. این امر می‌­تواند دلایل زیادی داشته باشد. به عنوان مثال می­‌توان به تنش‌­ها و درگیری­‌های روزمره، فرزندان زیاد، داشتن فرزند بیمار در خانواده و عدم مهارت­‌های ارتباطی همچون نداشتن مهارت­‌های لازم برای صحبت کردن و گوش کردن موثر و عدم توانایی برای مدیریت کردن هیجانات منفی اشاره کرد.

از دیگر علل طلاق می‌­توان به بحران‌­های شدید زندگی نیز اشاره کرد؛ بحران‌های شدید مانند مرگ فرزند، ورشکستگی اقتصادی، ابتلا فرزندان به بیماری‌های شدید جسمی و یا روانی اشاره کرد. مبتلا بودن به بیماری‌های جسمی و روانی مزمن و اعتیاد نیز از علل طلاق محسوب می­‌شوند. برخی اوقات ازدواج کردن در سنین پایین ،ازدواج اجباری، فاصله سنی زیاد بین زوجین، تفاوت زیاد در سطح تحصیلات و طبقه اجتماعی، تفاوت‌های فرهنگی و مذهبی زیاد نیز، از علل بسیار مهم طلاق هستند.

اما اگر بخواهیم جمع بندی کلی‌­تری از علل و ریشه‌­های طلاق داشته باشیم، شاید اینکه نتوانیم در مورد رابطه­‌مان حرف بزنیم، درخواست­‌هایمان را به نحو موثری بیان کنیم، خشم و استرس و هیجانات منفی­‌مان را کنترل کنیم، مشکلات و مسائل جزئی را حل و مدیریت کنیم، جزء مهم­ترین علت­‌هایی هستند که در طولانی­‌مدت می­‌تواند موضوع جدایی و طلاق را مطرح کند.

کودکان طلاق

طلاق یکی از آسیب­‌های اجتماعی است که علاوه بر زوجین، بر فرزندان، خانواده و جامعه نیز تاثیر زیادی دارد. طلاق یا جدایی والدین می­‌تواند تجربه ناخوشایندی برای فرزندان آنها باشد. این تجربه در کودکان با سنین پایین­تر، اثرات مخرب­‌تری به همراه دارد. احساس تنهایی، ترس، نگرانی، طردشدن، دوست داشته نشدن و گاهی احساس تقصیر، گناه و خشم شدید از احساس­های شایعی است که فرزندان والدینی که از هم جدا می­شوند، تجربه می­‌کنند.

مشکلات رفتاری مانند ناسازگاری، پرخاشگری و مشکلات تحصیلی در این کودکان و نوجوانان بسیار دیده می‌­شود. کودکان کوچکتر احساس گناه و تقصیر بیشتری می­‌کنند، چرا که احساس می­‌کنند در جدایی والدین، تاثیرگذار بوده‌­اند و گاهی نیز تلاش می­‌کنند که والدین را با هم آشتی دهند.

احساس خشم نسبت به یکی از والدین و یا هر دوی آن­ها و رفتارهای پرخاشگرانه بسیار، اتفاق می‌­افتد. گاهی نیز کودکان دچار ناراحتی، غمگینی، احساس تنهایی و علائم افسردگی می‌­شوند که می‌­تواند روی عملکرد رفتاری، تحصیلی، تمرکز و یادگیری آن­ها نیز تاثیر داشته باشد.

آماده کردن فرزندان و دادن اطلاعات صحیح به آن­ها می­‌تواند تا حدی از اثرات مخرب طلاق بکاهد. سعی کنید به جای عنوان کردن ویژگی‌های بد همسرتان، به فرزندان خود توضیح دهید که شرایط زندگی پس از طلاق چگونه خواهد بود و برای او، این اطمینان را حاصل کنید که مثل قبل، هر دوی شما، او را دوست دارید، از او حمایت می­‌کنید و برای همیشه در کنارش هستید.

سعی کنید جلوی فرزندان­تان، در مورد ویژگی­‌های منفی همسرتان صحبت نکنید. این­کار می‌­تواند تاثیرات مخربی را بر سلامت روانی فرزندانتان ایجاد کند، چرا که شما به قهرمانان ذهنی زندگی او آسیب می‌­زنید و جزئی از هویت او را تخریب می‌­کنید. شما پس از جدایی نیز همچنان، وظیفه والدینی خود را دارید و برای این­که بتوانید از روش­های فرزندپروری موثر و اثر بخش استفاده کنید، نیاز است اعتبار و اقتدار خود را در نظر فرزندان­تان حفظ کنید.

سعی کنید تا حد امکان در مورد شرایط زندگی فرزندان­تان پس از جدایی از همسرتان، برایشان، توضیح دهید. مثلا اینکه با چه کسی و کجا زندگی خواهند کرد، کجا به مدرسه یا دانشگاه خواهند رفت و چه موقع می­‌توانند والدین که با او زندگی نمی‌­کنند، را ببینند و یا این­که چند روز در هفته می‌­توانند پیش او بماند. این موضوع که فرزند شما، بتواند ارتباط مستقیم و مطلوبی با هر دو والد داشته باشد، در حفظ سلامت روان او بسیار تاثیرگذار است. پس سعی کنید در مورد ارتباط فرزندانتان با همسر سابقتان (در صورتی که همسرتان مشکلات جدی مانند پرخاشگری شدید یا  احتمال آسیب زدن به دیگران و … را نداشته باشد)، انعطاف‌پذیری بیشتری به خرج دهید و گاهی برخی کارهای فرزندانتان را به او بسپارید. اگر هم متوجه شدید که همسرتان، در ارتباط با فرزندانتان دچار مشکل شده و نیاز به کمک دارد، سعی کنید خودتان پیش قدم شوید.

هیچ­گاه از فرزندان­تان به عنوان انتقال­‌دهنده صحبت‌­ها یا پیام‌­هایتان به طرف مقابل، استفاده نکنید. زمانی که شما، در شرف طلاق هستید و یا به تازگی جدا شده‌­اید، احتمالا احساس­‌ها و هیجانات منفی شدیدی نسبت به طرف مقابل تجربه می­‌کنید. با انتقال پیام توسط فرزندان­تان، تمام این احساس‌­های منفی به او منتقل خواهد شد و این موضوع می‌­تواند سلامت روان آن­ها را به خطر بیندازد. سعی کنید خودتان، در مورد مسائل ضروری، خصوصی و شخصی­تان با همسرتان صحبت کنید و از انتقال صحبت‌­هایتان توسط فرزندان­تان خودداری کنید.

بهترین مشاوره جهت طلاق کدام است؟

بهترین مشاوره پیش از طلاق، زمانی انجام می‌­شود که مشاور بتواند با در نظرگرفتن تمام جوانب در زندگی زناشویی‌­تان، بهترین مسیر همراه با کمترین عوارض را به شما نشان دهد. برخی افراد که برای مشاوره طلاق مراجعه می­‌کنند، مشکلات و مسائل بسیار زیادی را مطرح می­‌کنند که در نگاه اول، طلاق را منطقی جلوه می­‌دهد. اما گاهی تمام این مشکلات و مسائل، ریشه واحدی دارند که با ترمیم و اصلاح آن، می­‌توان زندگی را به حالت آرامش بازگرداند.

اما گاهی مسائل و مشکلات مطرح شده از سوی افراد، مشکلاتی هستند که واقعا نمی­‌توان برای آنها کاری انجام داد. یک مشاور خوب طلاق به شما کمک می­‌کند که بهترین تصمیم را برای ادامه زندگی و یا قطع آن بگیرید. علاوه براین، یک مشاور خوب در زمینه طلاق می‌­تواند عوارض و آسیب­های کوتاه‌­مدت و بلند‌مدت طلاق را پیش­‌بینی کند و به شما آگاهی‌­های لازم را آموزش و مهارت­‌های موردنیاز را گوشزد دهد.

دکتر مژگان لطفی (عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران)

#