تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی

تله‌ی ذهنی معیارهای سرسختانه و عیب­‌جویی افراطی + پرسشنامه

  • اگر اعتیاد به کار دارید، وقت کافی برای استراحت ندارید و مدام احساس می‌کنید که باید بیشتر تلاش کنید تا همه چیز به ایده‌آل و بهترین شکل خود برسد، احتمالا به تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی گرفتار شده‌اید. تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی، همان‌طور که از نام آن پیدا است، یک طرحواره و الگوی فکری نادرست است که فرد احساس می‌کند، باید همه چیز را به بهترین و عالی‌ترین شکل ممکن داشته باشد. پول، موقعیت اجتماعی، کار، وضعیت فیزیکی و ظاهری،… همه چیز باید بهترین باشد و فرد احساس فشار و اجبار برای تلاش و رسیدن به بهترین می‌کند، به نحوی که به هیچ چیز دیگری فکر نمی‌کند و بقیه مسائل برای او در اولویت‌های بعد هستند. در این مقاله به توضیح کامل این تله‌ی ذهنی می‌پردازیم.

    تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی چیست؟

    تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی، یکی از انواع تله‌های ذهنی است، که فرد در آن مدام برای داشتن کار، پول، موقعیت و سایر مسایل زندگی احساس فشار می‌‌کند و احساس می‌کند باید بیشتر و بیشتر تلاش کند و هر آنچه که به دست آورده کافی نیست و همه چیز باید بهتر شود. این افراد مدام در تلاش‌اند بهترین باشند و تعریف سخت‌گیرانه و سطح بالایی از موفقیت دارند و در صورت نرسیدن به استاندارد مورد نظرشان، به شدت سرخورده و ناراحت می‌شوند. استانداردها و معیارهایی که این افراد برای خودشان تعریف می‌کنند، معمولا با واقعیات زندگی و شرایط عادی زندگی منطبق نیستند و فرد به سختی می‌تواند به آن­ها دست پیدا کند.

    تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی

    ویژگی‌های تله‌ی ذهنی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی

    • فرد نمی‌‌تواند قبول کند که در جایگاهی کمتر از دیگری قرار گیرد و در همه چیز باید بهترین و نفر اول باشد.
    • هیچ وقت، هیچ چیز او را راضی نمی‌کند.
    • فرد مدام تلاش می‌کند، همه چیز در بهترین حالت خود و بدون نقص باشد.
    • فرد هیچ گاه احساس آرامش و آسودگی خیال ندارد و مدام احساس فشار برای تلاش بیشتر دارد.
    • فرد احساس می‌کند در تمامی شرایط باید بهترین باشد.
    • فرد احساس نیاز برای استراحت نمی‌کند و به خودش سخت می‌گیرد.
    • به دلیل کار و فشار و استرس بیش از حد، سلامتی خود را نادیده می‌گیرد و نسبت به سلامتی خود بی توجه است.
    • پول، موقعیت و جایگاه اجتماعی‌ فرد از هرچیز دیگری برایش مهم‌تر است.
    • به دلیل کار و فشار کاری بیش از حد، روابطش را نادیده می‌گیرد.
    • بسیار رقابت‌جو هستند.

    مقاله پیشنهادی «تله‌ی ذهنی بی‌­اعتمادی | علل شکل‌گیری و درمان تله‌ی بی‌­اعتمادی + دانلود پرسشنامه»


    علل شکل‌گیری تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی

    یکی از اساسی‌ترین و کلیدی‌ترین علل برای شکل‌گیری تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی، بزرگ شدن در محیطی است که عشق و علاقه به کودک، مشروط و تنها در صورت رعایت کردن معیارها و استانداردهای سخت‌گیرانه‌ی والدین است. این دوست داشتن مشروط، باعث می‌‌شود کودک برای جلب محبت والدین خود مدام در تلاش برای رسیدن به معیارها و استانداردهای تعیین شده از سمت والدینش باشد و این الگوی رفتاری و سبک زندگی با کودک همراه می‌شود و در وی نهادینه می­شود. زیبا بودن، کسب نمرات عالی در مدرسه، برنده شدن در مسابقات و امتحانات مختلف، راه رسیدن به محبت و علاقه بوده و فرد مدام در حال تلاش برای برنده شدن و رسیدن به این موفقیت‌هاست.

    تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی

    عوارض داشتن تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی

    داشتن تله‌ی ذهنی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی، باعث می‌شود فرد مدام درگیر هیجان­ها و احساس­های منفی شود. نرسیدن فرد به معیارها و استانداردهای بالا و سخت‌گیرانه‌، فرد را برای تلاش و فشار بیشتر مجبور می‌کند. فرد دایما ناراحت، عصبانی و تحریک­پذیر است. دایما اضطراب دارد و احساس می‌کند برای انجام کارهایش، زمان کافی ندارد. این حالت اضطراب دایم، علایم فیزیکی و سمپاتیک را در بدن فرد ایجاد می‌کند و زمینه را برای ابتلا به اختلالات اضطرابی آماده می‌کند. افرادی که تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب جویی افراطی دارند، انواع مشکلات و دردهای عصبی و به ویژه مشکلات گوارشی عصبی دارند، زیرا که تحت استرس و فشار مزمن هستند. این احساس که همه چیز باید در بهترین حالت خود و بدون نقص باشد، باعث می‌شود زمانی که این اتفاق نمی‌افتد، فرد به شدت سرخورده شود و احساس ناکامی و بی­‌کفایتی کند، چنین احساسات و تجربیاتی، فرد را برای ابتلا به افسردگی مستعد می‌کند. یکی دیگر از عوارض جدی و آسیب‌زای این تله‌ی ذهنی، از دست دادن روابط و افراد مورد علاقه‌ی فرد است. تلاش مداوم فرد برای موفقیت و پیشرفت و استرس او از عقب ماندن، باعث می‌شود فرد تمام وقت و زمان خود را به تلاش و انجام دادن کارها اختصاص دهد و نسبت به روابط خود بی توجه باشد. همین موضوع باعث می‌شود فرد به مرور، اطرافیان و حمایت اطرفیانش را از دست بدهد.

    درمان

    رواندرمانی و مشاوره، به فرد کمک می‌کند نسبت به استانداردها و معیارهای سختگیرانه‌ی خود آگاه شود و متوجه غیر منطقی بودن آن­ها شوند. فرد در جلسات درمان به کمک درمانگر، نسبت به فشار و استرسی که به او وارد می‌شود، آگاه‌تر می‌شود، پذیرش غیرمشروط را دریافت می­کند و خود را به عنوان انسان و موجودی که محدودیت‌های خود را دارد، می‌­ببیند و سطح توقعات و انتظارات خود را منطبق با شرایط زندگی و موقعیت­های واقعی تنظیم می­کند. فرد در جلسات درمان نیاز دارد به این بینش و آگاهی برسد که نرسیدن به انتظارات و استانداردهای سخت‌گیرانه، به معنی شکست و فاجعه نیست و فرد می‌تواند آن را بپذیرد و این واقعیت را قبول کند که همیشه، همه چیز به بهترین شکل خود اتفاق نمی‌افتد و این یک واقعیت است و نه یک فاجعه.

    پرسشنامه تله‌ی معیارهای سرسختانه

    نتیجه‌گیری

    تله‌ی معیارهای سرسختانه و عیب‌جویی افراطی، کیفیت و رضایت از زندگی فرد را به شدت تحت تأثیر قرار می‌دهد و فرد ممکن است علی‌ رغم داشتن پول، موقعیت اجتماعی و شغل مناسب، احساس رضایت کافی نداشته باشد و برعکس احساس فشار مداوم برای تلاش و موفقیت بیشتر داشته باشد. از دست دادن روابط، فعالیت­‌های لذت­بخش و گاهی حتی سلامتی، از جمله آسیب‌هایی است که به دنبال داشتن این تله‌ی ذهنی به فرد وارد می‌شود. کمک گرفتن از یک درمانگر و متخصص، می‌تواند به فرد کمک کند در جهت تغییر این تله­‌ی ذهنی تلاش کند و بپذیرد تعادل برقرار کردن  در مورد برخی معیارها و استانداردها، لازمه‌ی داشتن زندگی شادتر و با کیفیت‌تر است.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱۹ رای

    به اشتراک گذاری:

    Facebook
    LinkedIn
    Telegram
    WhatsApp
    Email

    مقالات مرتبط

    #