عزت نفس پایین

۱۱ راه طلایی برای افزایش اعتماد به نفس و بالا بردن عزت نفس+ پرسشنامه عزت نفس

  • اگر از آن دسته افرادی هستید که احساس می­کنید اعتماد به نفس و یا عزت نفس آسیب دیده­ای دارید و یا از یک احساس ناکافی بودن همیشگی رنج می­‌برید؛ بهتر است در این مقاله همراه ما باشید. اعتماد به نفس و عزت نفس یکی از موضوعات مهم و از جمله عوامل تاثیرگذار در شکل‌­گیری و تداوم بسیاری از اختلالات روانی است. در ادامه به این موضوع که اعتماد به نفس و عزت نفس چیست، چه تفاوتی با هم دارند و چه تاثیری در زندگی افراد دارند، پرداخته می­شود. همچنین در این مقاله پرسشنامه عزت نفس نیز آورده شده است. با پاسخ دادن به سوالات پرسشنامه تاحدود زیادی می‌­توانید از وضعیت عزت نفس و اعتماد به نفس خود آگاه شوید. علاوه بر این به راه‌­های افزایش اعتماد به نفس و بالا بردن عزت نفس و به طور اختصاصی راه­‌های افزایش اعتماد به نفس کودکان خواهیم پرداخت. پس با مقاله “11 راه طلایی برای افزایش اعتماد به نفس و بالا بردن عزت نفسبا ما همراه باشید.

    اعتماد به نفس چیست؟

    اعتماد به نفس (Self-Confidence) به باور فرد به توانایی­‌های خود برای دستیابی به نتایج دلخواه، انجام وظایف یا مدیریت موقعیت­‌های مختلف اشاره دارد. اگر فردی اعتماد به نفس بالا داشته باشد، مهارت­‌ها، توانایی‌­ها، نقاط قوت و ضعف خود را درک کرده و به آنها نگرش مثبتی دارد. افرادی که اعتماد به نفس بالا دارند، احتمالاً اهداف بلندپروازانه­‌ای تعیین می­کنند، ریسک می­‌کنند و انتقاد را می­‌پذیرند. باور آنها به توانایی­های‌شان به آنان اجازه می­‌دهد بر چالش‌­ها غلبه کنند و به اهداف واقع­بینانه­‌ای برسند.

    عزت نفس چیست؟

    معمولاً تعاریف زیادی از عزت نفس وجود دارد. عزت نفس در واقع نظری است که شما نسبت به خودتان دارید. این نظر می­‌تواند مثبت یا منفی باشد. وقتی عزت نفس طبیعی و سالمی دارید، تمایل دارید که در مورد خودتان مثبت فکر کنید و به زندگی دیدگاه خوش­ بینانه‌­تری داشته باشید. افراد با عزت نفس سالم می‌­دانند و حس می­کنند که ارزشمند هستند و می­توانند برخی از ویژگی های مثبت خود را نام ببرند. به عنوان مثال چنین افرادی خود را به شکل “من دوست خوبی هستم”، “من مهربان هستم”، “من صادق هستم”، یا ” من پدر خوبی هستم” و غیره توصیف می­‌کنند.

    اما وقتی عزت نفس پایینی دارید، تمایل دارید که خود، جهان و آینده را منفی و انتقادی ببینید. این امر می‌­تواند یک احساس نگرانی و اضطراب، غمگینی، بی‌­انگیزه­‌گی یا فقدان شور و شوق همیشگی را در شما ایجاد کند. در واقع، افرادی که عزت نفس پایینی دارند وقتی با چالش‌هایی روبرو می‌شوند، ممکن است شک داشته باشند که آیا قادر خواهند بود از پس آنها بربیایند یا نه. افراد با عزت نفس پایین ممکن است در ذهن خود، با خودشان تند صحبت کرده و به خود جملاتی مانند “تو احمقی”، “تو هرگز از پس این کار بر نمی آیی” یا “من هیچ چیزی را نمی دانم” زمزمه کنند.

    عزت نفس ، عزت نفس پایین

    تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس

    اصطلاحات اعتماد به نفس و عزت نفس اغلب به جای یکدیگر استفاده می‌­شوند. اما آنها متفاوت هستند. ممکن است فردی اعتماد به نفس بالا داشته باشد، زیرا در یک زمینه تجربه دارد اما در مقابل ممکن است عزت نفس وی پایین باشد. اما ” تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس” چیست؟ اعتماد به نفس به باورهای افراد در مورد مهارت­‌ها و توانایی‌­های خود اشاره دارد. در حالی که عزت نفس میزان ارزش و قدردانی شما برای خود است. به عنوان مثال، ممکن است یک ورزشکار اعتماد به نفس بالا در توانایی ورزشی خود داشته باشد، اما از عزت نفس پایین رنج ببرد و نسبت به خود نظر منفی داشته باشد.

    برخلاف عزت نفس که پایدارتر و فراگیرتر است، اعتماد به نفس عموماً وابسته به موقعیت است. برای مثال، صرف نظر از احترام و ارزشی که فرد برای خود در نظر می­‌گیرد، ممکن است در طراحی یا اجرای موسیقی، اعتماد به نفس داشته باشد، اما در موقعیت­‌های اجتماعی یا سخنرانی در جمع از اعتماد به نفس لازم برخوردار نباشد.

    اهمیت اعتماد به نفس بالا

    افرادی که اعتماد به نفس بالا دارند، توانایی و توانمندی­‌های خود را قبول دارند و در جهت ارتقاء آن­ها تلاش می­‌کنند. معمولا افرادی که اعتماد به نفس بالا دارند، تلاش می­‌کنند نقاط ضعف خود را مرتفع کنند. افراد با اعتماد به نفس بالا تلاش می­‌کنند مواردی که می‌­تواند همراه با احساس خشنودی و رضایت برای آن­ها باشد را پیگیری و دنبال نمایند. افراد با اعتماد به نفس بالا معمولا روابط موفق­تر و بیشتری با دیگران دارند و روابط بین فردی منبع رضایت آن­هاست.

    در مقابل، اعتماد به نفس پایین می‌­تواند باعث شود که فرد به توانمندی‌­های خود شک کرده و احساس کند که باید خود را به دیگران ثابت کند. چنین فردی ممکن است در محل کار کمتر صحبت کند و نظر خود را ارائه دهد. فردی که اعتماد به نفس پایینی دارد احتمالاً ریسک گریز است و در عوض رفتارهای مطیعانه زیادی اتخاذ می­‌کند.

    افرادی با اعتماد به نفس پایین تمایل بیشتری به حفظ وضعیت موجود داشته باشند زیرا این چیزی است که آنها با آن راحت هستند. اعتماد به نفس ضعیف به این معنی است که آنها به احتمال زیاد ایده‌­هایی در مورد روش‌­های جدید کار ارائه نمی­‌دهند زیرا آنها اعتماد ندارند که به اندازه کافی خوب هستند و از پس کار برمی‌­آیند. زندگی شخصی نیز می­‌تواند تحت تأثیر اعتماد به نفس ضعیف باشد. فردی که اعتماد به نفس ضعیفی دارد کمتر با افراد جدید در محیط­‌های اجتماعی ملاقات می‌­کند، زیرا معتقد است چیز زیادی برای ارائه ندارد. چنین فردی ممکن است خود را پایین­‌تر از دیگران دانسته و این امر باعث اجتناب او از موقعیت‌­های اجتماعی، شغلی، تحصیلی و غیره شود.

    اعتماد به نفس بالا چیست و چه نقشی در زندگی دارد؟

    اعتماد به نفس و یا عزت نفس در واقع هسته اصلی سلامت روان و احساس رضایت شخصی است. برخی از تاثیرات مهم اعتماد به نفس و عزت نفس بالا شامل موارد زیر است. عزت نفس بالا به افراد کمک می­‌کند که:

    • خودشان را به عنوان یک شخص دوست داشته باشند و برای خود ارزش قائل شوند.
    • بتوانند به راحتی تصمیم گرفته و خود را اثبات کنند.
    • به اهمیت و کفایت خود باور داشته باشند.
    • باور کنند که واقعاً لایق خوشبختی هستند.
    • در انجام کارها با اعتماد به نفس رفتار کنند.
    • به توانایی­های خود اعتماد کنند و به خوبی از آن­ها استفاده کنند.
    • نقاط قوت خود را بشناسند.
    • احساس کنند که می‌­توانند چیزهای جدید یا دشوار را امتحان کنند.
    • نسبت به خود مهربانی نشان دهند.
    • اشتباهات گذشته را بدون سرزنش خود جبران کنند.
    • زمانی را که نیاز دارند برای خود اختصاص دهید.

    مقاله پیشنهادی: تله‌های ذهنی یا تله‌های شخصیتی را بهتر بشناسیم !! + پرسشنامه

    عزت نفس پایین چیست و مهترین نشانه‌­های آن کدامند؟

    عزت نفس پایین به این معناست که برای خود اهمیت زیادی قائل نباشید. اگر عزت نفس پایینی دارید، ممکن است در بین اطرافیان احساس خجالت یا اضطراب کنید، خود را ناتوان تصور کرده و یا به شدت از خود انتقاد کنید. برخی از افراد با عزت نفس پایین می‌­دانند که بیش از حد خود را قضاوت می­کنند و برخی دیگر آنقدر به باورهای منفی خود پایبند هستند که احساس می­کنند این باورها واقعیت دارند. عزت نفس پایین بر بسیاری از افراد تأثیر می­گذارد و ممکن است شما را در برابر سایر مشکلات سلامت روان آسیب پذیرتر کند. خوشبختانه، تکنیک‌­های روانشناختی مفیدی برای بهبود عزت نفس شما وجود دارد. در ادامه به برخی از نشانه­‌های عزت نفس پایین اشاره می‌­شود. افرادی که عزت نفس پایینی دارند معمولاً:

    • فقط روی ویژگی‌­های منفی خود تمرکز می­‌کنند.
    • به تصمیمات خود اعتماد ندارند.
    • با یک تصویر منفی از بدن خود مبارزه می­‌کنند.
    • نمی­توانند خودسرزنشگری را کم کنند.
    • در احساس مثبت نسبت به آینده و امیدواری مشکل دارند.

    اعتماد به نفس بالا یا پایین چگونه بر زندگی ما تاثیر دارد؟

    اعتماد به نفس و عزت نفس شما بر نحوه زندگی و کیفیت زندگی شما تأثیر می‌گذارد. اعتماد به نفس بالا به شما کمک می­‌کند دایما در حال افزایش و یا تقویت توانمندی‌­ها و توانایی­‌های خود باشید. اعتماد به نفس بالا می­‌تواند انگیزه شما برای پیشرفت و تلاش را دوچندان نماید. علاوه بر این عزت نفس بالا می­‌تواند تسهیل­‌گر مناسبی برای روابط بین فردی شما باشد. زمانی که عزت نفس مناسبی داشته باشید، می‌­توانید با اطمینان و اعتماد بیشتری روابط بین فردی جدید را شروع کنید. افرادی که اعتماد به نفس بالا دارند، معمولا عملکرد تحصیلی و شغلی بهتری دارند و در طولانی مدت روابط موثرتری با دیگران برقرار می­‌کنند.

    در مقابل، اعتماد به نفس یا عزت نفس آسیب دیده یا عزت نفس پایین می‌­تواند زندگی شما را از همه جهات سخت کند. بدین صورت که احساس کم ارزشی ممکن است شما را به شدت دچار اضطراب، نارضایتی، شک و تردید و خودسرزنش­گری کرده و تداوم آن باعث ایجاد اختلالات روانی چون اضطراب، افسردگی، شخصیت مرزی، اعتیاد و غیره می­‌شود. چنین احساساتی با ایجاد افکار خود انتقادی شدید، شما را عذاب می‌­دهد. در برخی موارد عزت نفس پایین موجب می­‌شود که تلاش کنید همواره دیگران را راضی نگه دارید. این امر موجب توجه افراطی به دوستان یا اعضای خانواده شما شده و موجب فراموش کردن خود یا از خودگذشتگی بیش از حد در روابط می­‌شود. بنابراین عزت نفس پایین با ایجاد یک احساس بی­‌کفایتی و کم‌­ارزشی دایم می‌­تواند مانع احساس آرامش شما در کنار دیگران شده و شما را از داشتن زندگی اجتماعی شاد و با کیفیت باز دارد.

    تست غربالگری عزت نفس پایین

    تشخیص عزت‌نفس پایین فقط باید توسط یک متخصص روانشناسی بالینی یا متخصص سلامت روان صورت گیرد. با این حال، پاسخ دادن به سؤالات غربالگری زیر می‌­تواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که آیا نیاز است در زمینه بهبود عزت نفس خود به یک متخصص روانشناسی بالینی مراجعه کنید یا خیر.

    کاملاً موافقم موافقم مخالفم کاملاً مخالفم
    1 احساس می‌کنم حداقل به اندازه دیگران، فردی ارزشمند هستم. 1 2 3 4
    2 در کل از خودم راضی هستم. 1 2 3 4
    3 هیچ وقت احساس بی مصرفی نمی­کنم. 1 2 3 4
    4 وقتی اوضاع درست پیش نمی رود، با مهربانی خودم را تشویق می­کنم. 1 2 3 4
    5 من یک سری ویژگی­های خوب دارم. 1 2 3 4

    سؤالات بالا نمی‌­توانند تشخیص قطعی ارائه دهند، اما اگر برای بسیاری از این سؤالات تیک «کاملاً مخالفم» را زده‌اید، نشانه این است که ممکن است با عزت‌نفس پایین دست و پنجه نرم کنید. برای سهولت اجرا و آگاهی از نحوه نمره گذاری می­‌توانید پرسشنامه عزت نفس را دانلود کرده و تکمیل نمایید.

    دانلود پرسشنامه عزت نفس

    راه‌­های افزایش اعتماد به نفس و بالابردن عزت نفس

    اگر از آن دسته افرادی هستید که دارای اعتماد به نفس یا عزت نفس پایینی هستید؛ نگران نباشید، چرا که امروزه برای افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس و کم کردن پیامدهای ناشی از کمبود آن، راهکارها و تکنیک‌­های روانشناختی زیادی وجود دارد. در ادامه به برخی از این روش‌­ها اشاره می­‌شود. به یاد داشته باشید که افزایش اعتماد به نفس و بالا بردن عزت نفس مستلزم یک فرآیند مستمر بوده و تغییر طرز فکر و احساس شما در مورد خودتان زمان و انرژی می طلبد. پس باید همواره صبور و شکیبا باشید!

    همیشه در حال یادگیری باشید

    یادگیری مهارت­‌های جدید و تقویت مهارت­‌های پیشین در افراد می­‌تواند تاثیر بسزایی در افزایش اعتماد به نفس داشته باشد. در اصل باور به توانایی­‌ها و توانمندی‌­هایمان است که اعتماد به نفس ما را تشکیل می‌­دهد. با توجه به این اصل، یادگیری مهارت­‌های جدید و تقویت مهارت­‌های قبلی می‌­تواند تداوم اعتماد به نفس بالا را در شما تضمین کند.

    ثبت موفقیت‌­ها و دستاوردهای گذشته و یادآوری آن­ها به خود

    موفقیت‌­ها و دستاوردهای ما در زندگی یکی از مهمترین مولفه‌­های تشکیل دهنده اعتماد به نفس و عزت نفس ماست. گاهی افراد موفقیت‌­های خود در زندگی را فراموش می‌­کنند و یا آن­ها را دست کم می­‌گیرند. فکر کردن به موفقیت­‌های قبلی و دستاوردهایی که تاکنون در زندگی کسب کرده‌­ایم و یادآوری آن­ها به خودمان می‌­تواند به افزایش انگیزه برای تداوم تلاش و بالا نگه داشتن اعتماد به نفس مان کمک نماید.

    به قول‌­هایی که به خودتان داده­اید عمل کنید

    ثبات قدم در راه رسیدن به اهداف شخصی یک راهکار عالی برای ایجاد عزت نفس و بالا بردن اعتماد به نفس است. حتی تعهدات به ظاهر کوچک مانند انجام یک تمرین 10 دقیقه ای یوگا در صبح، یا انجام ورزش به طور منظم، خوابیدن در رختخواب در زمان مشخص، همگی فرصت­‌هایی برای عمل به وعده­‌هایی است که به خود داده‌­اید. چنین اقداماتی با گذشت زمان، این احساس را در شما ایجاد می‌­کند که حواستان به خودتان است. این امر می‌­تواند به تقویت ارزش شخصی شما کمک کند.

    شفقت و مهربانی به خود

    اختصاص زمان برای پرورش احساسات صمیمانه نسبت به خود یکی از راهکارهای موثر برای حل مسائل مربوط به عزت نفس است. دوست داشتن خود و پرورش این باور که شما به اندازه کافی خوب و ارزشمند هستید و باید خودتان را در شرایط و زمان­‌های مختلف دوست داشته باشید، یکی مهمترین روش‌های درمان عزت نفس پایین است. شما باید یاد بگیرید که شور و شوق و دوست داشتن را به سمت خود سوق دهید.

    استفاده از کاربرگ عزت نفس

    اگر از آن دسته آدم­هایی هستید که از نوشتن لذت می­برند، می­‌توانید ثبت احساسات و افکار خود روی یک کاربرگ را امتحان کنید. هزاران کاربرگ رایگان عزت نفس در فضای اینترنت موجود است. برخی ممکن است به شما کمک کنند تا از شر خودگویی منفی در مورد خود رها شوید، در حالی که برخی دیگر ممکن است به شما کمک کنند تا نقاط قوت و ویژگی های مثبت خود را شناسایی کنید. برگه هایی را پیدا کنید که که در این زمینه برایتان کمک کننده باشید. این کاربرگ­‌ها به شما در افزایش اعتماد به نفس و بالابردن عزت نفس کمک می­‌کند.

    استفاده از خودگویی مثبت

    بر زبان آوردن جملات مثبت در مورد خود در مقابل آینه، علاوه بر آنکه می‌­تواند احساسات خوشی برایتان ایجاد کند، می‌­تواند راهی موثر برای افزایش عزت نفس شما نیز باشد. به خاطر داشته باشید که در چنین مواردی نیازی به تحمیل احساسات مثبت غیر واقعی به خودتان نیست. بلکه نیاز است تا برخی واقعیت‌­ها را در مورد خود در ذهن مرور کنید. جملاتی مثل “من لایق عشق هستم” یا “من آدم خوبی هستم”، می‌­توانند نمونه­‌های خوبی در این خصوص باشند.

     

    نه گفتن را یاد بگیرید

    اگر به نه گفتن عادت نداشته باشید، قاطعیت شما در موقعیت‌­های اجتماعی می­‌تواند دشوار باشد. اگرچه جلب رضایت دیگران به هر قیمتی ممکن است در ابتدا رضایت­‌بخش باشد، اما در نهایت بسیار خسته کننده خواهد بود. یاد گرفتن “مهارت نه گفتن” علاوه بر آنکه موجب قاطعیت شما می‌­شود، موجب می­‌شود تا به خوبی از احساس فشار در روابط اجتماعی نیز خلاص شوید. بطور کلی، افرادی که مهارت نه گفتن را بلدند در موقعیت­‌های اجتماعی به عنوان افراد دارای عزت نفس و اعتماد به نفس بالا ادراک می­‌شوند. امروزه روش­‌های زیادی برای تمرین مهارت نه گفتن وجود دارد، سعی کنید با کمک یک تراپیست آن­ها را یاد بگیرید.

    استفاده هدفمند از رسانه­‌های اجتماعی

    رسانه­‌های اجتماعی می­‌توانند منبع خوبی برای ارتباط، کسب آگاهی و افزایش روحیه باشند. بهتر است حساب‌هایی که در رسانه‌های اجتماعی دنبال می‌کنید را مرور کنید و حساب‌هایی که احساس خوبی نسبت به خودتان ایجاد نمی‌کنند را حذف کنید. یادتان باشد، نیازی نیست کسی را دنبال کنید که حال شما را بد می­کند!

    انجام کار داوطلبانه را امتحان کنید

    کمک کردن به دیگران از جمله فعالیت‌­هایی است که می­تواند موجب دور شدن ذهن ما از مقایسه خود با دیگران شود. داوطلب شدن برای کارهایی که به آنها اهمیت می‌دهید، می‌تواند به شما کمک کند تا انرژی خود را صرف اموری کنید که فی‌­نفسه برایتان احساس ارزشمندی ایجاد می­‌کند. این کار می‌­تواند به افزایش اعتماد به نفس و بالا بردن عزت نفس در شما کمک کند.

    یاد بگیرید که در زمان آشفتگی چگونه خود را آرام کنید

    آشفته شدن به دلایل مختلف، از جمله تجربیات شایع در بین افراد است. اگرچه همه افراد آشفتگی را تجربه می­‌کنند، اما فقط افراد خاصی هستند که می‌­دانند در چنین مواقعی چگونه خود را آرام سازند. یادگیری روش­‌های آرام‌­سازی شخصی از جمله مهارت‌­های لازم در زندگی هر فردی است. این مهارت علاوه بر آرام ساختن فرد، به وی کمک می‌­کند تا احساس تسلط بر شرایط داشته و احساس کارآمدی و اعتماد به نفس بالا کنید. سعی کنید تکنیک‌­های موثر برای آرام کردن خود را کشف کنید. برخی از این روش­‌ها که می‌­توانند مفید باشند شامل تنفس عمیق، گوش دادن به موسیقی آرام بخش، یادگیری مهارت­‌های تنظیم هیجان یا پیاده روی است.

    از یک تراپیست کمک بگیرید

    همه استراتژی‌­های بالا می­‌توانند به شما کمک کنند که اعتماد به نفس و عزت نفس خود را ارتقا دهید، اما خاطرتان باشد هیچکدام از این روش‌­ها نمی­‌توانند جایگزینی برای کار با یک متخصص سلامت روان باشند. پس اگر احساس می­‌کنید از ضعف شدید عزت نفس رنج می‌­برید و علی­رغم تلاش­های فراوان همچنان مشکلات شما پابرجا هستند، حتماً از یک رواندرمانگر یا تراپیست کمک بگیرید. رواندرمانگران که عمدتاً روانشناسان بالینی آموزش دیده هستند، با شناخت علمی که از ذهن انسان دارند، به خوبی می­‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند.

    در این مقاله سعی کرده‌­ایم به طور اختصاصی به راه­های افزایش اعتماد به نفس کودکان بپردازیم. در قسمت بعدی مقاله به 16 روش طلایی برای افزایش اعتماد به نفس کودکان اشاره خواهد شد.

    عزت نفس پایین ، رواندرمان گر

    16 روش طلایی برای افزایش اعتماد به نفس کودکان

    بچه­‌ها از بدو تولد مهارت­های جدیدی را با سرعت بسیار بالایی یاد می‌­گیرند. همانطور که کودکان بزرگتر می­‌شوند و مهارت‌­هایی را یاد می­‌گیرند، اعتماد به نفس آنان نیز رشد می­کند. اما رشد اعتماد به نفس در همه کودکان یکسان نیست. در برخی از کودکان اعتماد به نفس به خوبی رشد کرده و در برخی دیگر رشد نیافته باقی ­می‌­ماند. والدین می‌­توانند با انجام برخی اقدامات به رشد طبیعی اعتماد به نفس در کودکان خود کمک کنند. در ادامه به برخی از روش­‌ها اشاره شده که با انجام آنها می‌­توانید بچه‌­ها را طوری آماده کنید که احساس توانایی کنند و بتوانند از مهارت­‌ها و استعدادهایشان حداکثر استفاده را ببرند.

    اعتماد به نفس خود را الگو قرار دهید

    حتی اگر برای انجام کاری کاملاً آمادگی ندارید، دیدن اینکه شما وظایف جدید را با خوش­‌بینی و آمادگی زیاد انجام می­دهید می­تواند الگوی خوبی برای بچه‌­ها باشد. این بدان معنا نیست که شما باید وانمود کنید که کامل هستید! در چنین شرایطی اضطراب خود را بپذیرید، اما به آن اهمیت زیادی ندهید. در این فرایند سعی کنید بیشتر روی کارهای مثبتی که برای آماده شدن انجام می دهید، متمرکز شوید.

    از اشتباهات بچه‌­ها ناراحت نشوید

    به بچه‌­ها کمک کنید تا ببینند که همه اشتباه می­‌کنند. نکته مهم این است که از آنها یاد بگیرید نه اینکه روی آنها تمرکز کنید. افراد با اعتماد به نفس اجازه نمی­‌دهند ترس از شکست بر سر راهشان قرار گیرد – نه به این دلیل که مطمئن هستند هرگز شکست نخواهند خورد؛ بلکه به این دلیل که می­دانند چگونه با شکست مواجه شوند!

    بچه­‌ها را تشویق کنید تا چیزهای جدید را امتحان کنند

    به جای اینکه بچه‌­ها تمام انرژی خود را روی چیزهایی متمرکز کنند که در آن خوب و عالی هستند، به آنها بیاموزید که مهارت­های متنوعی را فرابگیرند. دستیابی به مهارت‌های جدید باعث می‌شود بچه‌ها احساس توانایی و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند. این امر می‌تواند به بچه­‌ها کمک کند تا بتوانند با مشکلاتی که برایشان پیش می‌آید به خوبی مقابله کنند.

    گاهی اجازه دهید بچه­ها شکست بخورند

    طبیعی است که بخواهید از کودک خود در برابر شکست محافظت کنید، اما آزمون و خطا جزئی از پرورش اعتماد به نفس است. با تجربه شکست­ بچه یاد می‌­گیرند که شکست واقعاً کشنده نیست و باید دنبال راه­‌حل­‌های جدید باشند. همچنین این موضوع می‌تواند بچه‌ها را به تلاش بیشتر تشویق کند. سعی کنید در چنین مواقعی درباره یافتن یک راه­‌حل جدید با بچه­‌ها مشارکت کنید.

    استقامت را تحسین کنید

    یادگیری تسلیم نشدن پس از تجربه شکست، یک مهارت مهم برای کسب اعتماد به نفس است. اعتماد به نفس و عزت نفس به این نیست که همیشه در همه چیز موفق باشید، بلکه به این است که به اندازه کافی انعطاف پذیر باشید تا به تلاش خود ادامه دهید و اگر بهترین نیستید مضطرب نشوید. این راهکار می­تواند به پیشگیری از افسردگی در کودکان نیز کمک کند.

    به بچه کمک کنید اشتیاق خود را پیدا کنند

    کاوش در مورد علایق می‌­تواند به کودکان کمک کند تا به یک حس هویت برسند. داشتن یک احساس واقعی نسبت به علاقمندی‌­ها و هدف برای ایجاد اعتماد به نفس ضروری است. همچنین، پرداختن به استعدادهای آنها می‌­تواند باعث افزایش عزت نفس نیز بشود.

    اعتماد به نفس در کودکان

    هدف­گذاری کنید

    بیان اهداف کوچک و بزرگ و دستیابی به آنها باعث می‌­شود بچه‌­ها احساس قدرت کنند. با تشویق فرزندتان به تهیه فهرستی از چیزهایی که دوست دارند به آن دست یابند، به فرزندتان کمک کنید تا آرزوها و رویاهای خود را به اهداف عملی تبدیل کند. سپس، تقسیم اهداف بلندمدت به معیارهای واقعی را با آنها تمرین کنید. با این کار، شما به علایق آن­ها اعتبار می‌­دهید و به آن­ها کمک می­‌کنید تا مهارت‌­هایی را که برای رسیدن به اهدافشان در طول زندگی نیاز دارند، بیاموزند.

    تلاش کودکتان را جشن بگیرید

    تمجید از بچه‌­ها برای موفقیت­هایشان بسیار مطلوب است. مهمتر از آن این است که به آنها بفهمانید فارغ از نتیجه به تلاش­های آنها افتخار می­کنید. ایجاد مهارت‌های جدید به کار سخت نیاز دارد و نتایج همیشه فوری نیست. بگذارید بچه‌ها بدانند که برای کاری که انجام می‌دهند ارزش قائل هستید، چه بچه‌های نوپا و چه نوجوانانی که به خودشان گیتار می‌آموزند!

    انتظار داشته باشید که آنها وارد میدان شوند

    بچه‌ها وقتی برای انجام کارهای مناسب سن، از چیدن اسباب‌بازی‌ها گرفته تا شستن ظرف و مراقبت از خواهر و برادرهای کوچک‌تر؛ اعلام آمادگی می­‌کنند، احساس ارتباط و ارزش بیشتری می‌کنند. پس سعی کنید تلاش آنها برای مشارکت و انجام چنین اموری را ارج بگذارید. این امر عامل مهمی برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان است.

    نقص را در آغوش بگیرید

    شما به عنوان افراد بالغ می‌­دانید که کمال­گرایی غیرواقعی است، پس باید این پیام را در اسرع وقت به بچه‌­ها هم بدهید. به بچه ها کمک کنید بفهمند بیشتر آنچه که در تلویزیون، مجلات، کتاب‌­ها و رسانه­‌های اجتماعی در مورد افراد همیشه شاد، موفق، زیبا و خوش­‌پوش وجود دارد ممکن است خیالی و ایده­آل باشد. در عوض، به آنها گوشزد کنید که گاهی می‌­توان ایده­آل نبود و در کنار آن خوشحال بود.

    بچه‌­ها را برای موفقیت آماده کنید

    چالش‌ برای بچه‌ها خوب است، اما آنها باید فرصت‌هایی هم داشته باشند که در آن مطمئن شوند می­توانند موفق ‌شوند. به فرزندان خود کمک کنید تا در فعالیت­‌هایی شرکت کنند که به آنها احساس راحتی و اعتماد به نفس کافی برای مقابله با چالش بزرگتر می‌­دهد.

    آنها را به مستقل بودن تشویق کنید

    تشویق فرزندتان به مستقل بودن یک راه عالی دیگر برای کمک به او برای افزایش اعتماد به نفس است. این بدان معنا نیست که قبل از آماده شدن آنها را از لانه بیرون بیاورید، بلکه تنها کاری که باید انجام دهید این است که به آنها فرصت دهید تا کمی بال­های خود را باز کنند و به طور مستقل چیزهای جدید را امتحان کنند. همانطور که کودکان مستقل­تر می­شوند، احساس قدرت و اعتماد به نفس بیشتری می­کنند.

    به کودکان کمک کنید تا تصویری مثبت از خود ایجاد کنند

    یکی از بهترین راه‌ها برای کمک به ایجاد اعتماد به نفس فرزندتان این است که به او کمک کنید تصویر مثبتی از خود ایجاد کند. این شامل آموزش به او برای پذیرش مثبت خود بدون توجه به نقص­ها است. کودکان باید یاد بگیرند همه چیز را دوست داشته باشند و بپذیرند. شما می­توانید این کار را با تعریف و تمجید از آنها انجام دهید و آنها را در معرض الگوهای مختلف قرار دهید. شما باید به آنها کمک کنید بفهمند که هر کس در مسیر زندگی خود منحصر به فرد و خاص است. وقتی فرزند شما تصویر مثبتی از خود داشته باشد، به خود و توانایی­هایش اعتماد بیشتری خواهد داشت.

    آنها را تشویق کنید تا احساسات خود را بیان کنند

    یکی دیگر از اقدامات مهم برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان، تشویق آنها به ابراز احساسات است. این بدان معنا نیست که باید به آنها اجازه دهید احساسات منفی خود را به روش­های ناسالم تخلیه کنند، بلکه به این معنی است که باید به آنها یک روش ایمن و قابل قبول برای بیان احساساتشان یاد بدهید. مهدکودک‌­ها می‌­توانند در این زمینه خیلی کمک کننده باشند. برای آگاهی در مورد ویژگی­های یک مهدکودک خوب می­توانید به مقاله” 5 تا از مهمترین ویژگی­‌های یک مهدکودک خوب” مراجعه کنید.

    به آنها بیاموزید که چگونه از خود دفاع کنند

    در دنیای امروز، مهم است که کودکان بدانند چگونه از خود دفاع کنند. به کودک خود بیاموزید که چگونه نظرات خود را به شیوه­ای سالم و مثبت بیان کند و در شرایط لازم از خودش دفاع کند. این می‌تواند شامل تشویق کودک برای ایفای نقش در شرایط و سناریوهای مختلف، مانند ایستادن در مقابل یک قلدر یا درخواست چیزی که او می‌خواهد، باشد.

    همواره عشق خود را به آنان نشان دهید

    بگذارید فرزندانتان بدانند که شما آنها را بدون توجه به هر چیزی دوست دارید؛ برنده یا بازنده، نمرات خوب یا بد! همواره به آنها اطمینان دهید که دوستشان دارید، حتی وقت­‌هایی که از دست آنها عصبانی هستید. اینکه کودک مطمئن شود شما دوستش دارید و او برای شما عالی است به رشد ارزش شخصی کمک شایانی می­‌کند.

    نتیجه­‌گیری

    همانگونه که در این مقاله اشاره شد، داشتن عزت نفس سالم یکی از نشانه‌­های اصلی سلامت روان است. عزت نفس به این موضوع اشاره دارد که چگونه فرد خود را ارزیابی کرده و در موقعیت­‌های گوناگون ارزش‌­گذاری می‌­کند. افرادی که عزت‌نفس پایینی دارند معمولاَ به دلیل دیدگاه منفی و غیر واقعی که نسبت به خود دارند احساس اضطراب، افسردگی و ناخشنودی همیشگی دارند. اگرچه کمبود عزت نفس با آسیب در هویت فرد مرتبط بوده و همیشه مشکل‌­ساز است، اما امروزه راهکارهای مختلفی برای درمان آن وجود دارد. در این مقاله تلاش شد تا به نشانه­‌های عزت نفس پایین و راهکارهای درمان آن اشاره شد. اگر احساس می­‌کنید راهکارهای پیشنهادی تاثیری در کاهش مشکلات عزت نفس شما ندارند حتماً از یک متخصص روانشناسی بالینی کمک گرفته و روان­درمانی را شروع کنید. شروع مشاوره تخصصی و روان­درمانی تاثیر تایید شده‌­ای در درمان مشکلات مرتبط با عزت نفس دارد.

    سوالات متداول

    1- آیا واقعاً روان‌درمانی در درمان مشکلات عزت نفس موثر است؟
    بله. روان‌درمانی یکی از روش‌های تایید شده برای درمان مشکلات مربوط به عزت نفس و یک راهکار مطمئن برای ارتقای آن است.
    2- بهترین روش روان‌درمانی برای درمان عزت نفس پایین چیست؟
    مطالعات تحقیقاتی نشان داده‌اند که تعدادی از درمان‌های روان‌شناختی از جمله درمان شناختی ـ رفتاری (CBT)، درمان متمرکز بر شفقت (CFT) و طرحواره درمانی (SFT) وجود دارند که مستقیماً عزت نفس پایین پایین یا انتقاد از خود را هدف درمان قرار می‌دهند.
    3- آیا درمان دارویی نیز برای درمان عزت نفس پایین توصیه می¬شود؟
    تا به امروز هیچ درمان دارویی تایید شده‌ای برای بهبود عزت نفس پایین وجود ندارد. در مواردی که عزت نفس پایین با مشکلات دیگری مانند اضطراب یا افسردگی همراه است و یا ناشی از این مشکلات باشد، ممکن است برای بیمار درمان دارویی نیز توصیه شود.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲۶ رای

    به اشتراک گذاری:

    Facebook
    LinkedIn
    Telegram
    WhatsApp
    Email

    مقالات مرتبط

    #