افزایش عزت نفس

۱۰ راهکار علمی و تمرین عملی برای افزایش عزت نفس+ پرسشنامه عزت نفس

  • اگر گاهی احساس می­کنید که عزت نفس پایینی دارید، خواندن این مقاله را به شما توصیه می­‌کنیم. عزت نفس به معنای احساس ارزشمندی و احترام به خود است. این مفهوم به‌طور کلی اشاره به تصویری دارد که فرد از خود دارد و ارزیابی او از خودش و فعالیت­­‌هایش. عزت نفس به‌عنوان یکی از عوامل اصلی سلامت روانی و رفاه فردی شناخته می‌شود و تأثیر زیادی بر رفتارها، تصمیمات و روابط فرد دارد. در این مقاله سعی خواهیم کرد در مورد این که عزت نفس چیست، اهمیت عزت نفس، نشانه­‌های عزت نفس پایین و بالا و تاثیر هر یک از آن­ها بر زندگی و کیفیت زندگی فرد و همچنین بهترین راه­‌های افزایش عزت نفس صحبت کنیم.

    عزت نفس چیست؟

    معمولاً تعاریف زیادی از عزت نفس وجود دارد. عزت نفس در واقع نظری است که شما نسبت به خودتان دارید. این نظر می­‌تواند مثبت یا منفی باشد. وقتی عزت نفس طبیعی و سالمی دارید، تمایل دارید که در مورد خودتان مثبت فکر کنید و به زندگی دیدگاه خوش­ بینانه­‌تری داشته باشید. افراد با عزت نفس سالم می‌­دانند و حس می­کنند که ارزشمند هستند و می­‌توانند برخی از ویژگی های مثبت خود را نام ببرند. به عنوان مثال چنین افرادی خود را به شکل “من دوست خوبی هستم”، “من مهربان هستم”، “من صادق هستم”، یا ” من پدر خوبی هستم” و غیره توصیف می‌­کنند.

    اما وقتی عزت نفس پایینی دارید، تمایل دارید که خود، جهان و آینده را منفی و انتقادی ببینید. این امر می‌­تواند یک احساس نگرانی و اضطراب، غمگینی، بی­انگیزه­گی یا فقدان شور و شوق همیشگی را در شما ایجاد کند. در واقع، افرادی که عزت نفس پایینی دارند وقتی با چالش‌هایی روبرو می‌شوند، ممکن است شک داشته باشند که آیا قادر خواهند بود از پس آنها بربیایند یا نه. افراد با عزت نفس پایین ممکن است در ذهن خود، با خودشان تند صحبت کرده و به خود جملاتی مانند “تو احمقی”، “تو هرگز از پس این کار بر نمی آیی” یا “من هیچ چیزی را نمی دانم” زمزمه کنند.

    افزایش عزت نفس

    اثرات کمبود عزت نفس در زندگی

    اهمیت عزت نفس بسیار بالاست، چون یکی از پایه‌های اصلی سلامت روان و موفقیت فردی به شمار می‌­آید. در واقع، عزت نفس مثل ستون فقرات شخصیت انسان عمل می‌کند. کسانی که عزت نفس بالا دارند، معمولاً احساس می‌کنند که شایسته محبت و احترام هستند و قادر به مقابله با چالش‌های زندگی به‌طور مؤثرتر هستند. از سوی دیگر، عزت نفس پایین می‌تواند باعث شود فرد احساس ناتوانی، اضطراب و بی‌اعتمادی به خود داشته باشد و خیلی درگیر فعالیت‌های جدید و چالش برانگیز نشود.

    در واقع، عزت نفس به‌طور مستقیم با کیفیت زندگی فرد ارتباط دارد. افرادی که عزت نفس بالایی دارند، معمولاً در موقعیت‌های مختلف زندگی اعتماد به نفس بیشتری دارند و می‌توانند از توانایی‌های خود به بهترین نحو استفاده کنند. بالعکس، افرادی که عزت نفس پایین دارند، ممکن است از شکست‌های گذشته یا ارزیابی‌های منفی خود رنج ببرند و از بیشتر موقعیت­های جدید و یا چالش برانگیز که ممکن است همراه با موفقیت­هایی برای آن­ها باشد، اجتناب کنند. مهمترین دلایل اهمیت عزت نفس عبارتند از:

    پایه‌­ای برای سلامت روان: عزت نفس بالا باعث کاهش اضطراب، افسردگی، احساس گناه یا بی‌ارزشی می‌شود  و این امر به فرد کمک می‌کند بتواند در طولانی ­مدت سلامت روان بهتری داشته باشد. بطور کلی افرادی که عزت نفس مناسبی دارند، تا حد زیادی در برابر مشکلات مربوط به سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی مصون هستند.

    اثرگذاری در روابط بین‌­فردی: فردی که عزت نفس مناسبی دارد یعنی برای خودش ارزش و احترام قایل است و این مساله باعث می­‌شود که در روابط بین فردی اجازه بی‌­احترامی و آسیب دیگران را کاهش داده و روابط بهتر و موثرتری را تجربه کند.

    افزایش انگیزه و پیشرفت: عزت نفس سالم باعث می‌شود فرد به توانایی‌هاش ایمان داشته باشد و با انگیزه بیشتری برای رسیدن به اهدافش تلاش کند.

    پذیرش خود و رشد فردی: کسی که عزت نفس مناسبی دارد، نقاط قوت و ضعف خودش را می‌پذیرد و برای بهتر شدن و رشد کردن نیز تلاش می­کند، در مقابل فردی که عزت نفس پایینی دارد، مدام به دنبال پیدا کردن عیوب و سرزنش کردن خودش است.

    استقلال فکری و شخصیتی: عزت نفس بالا باعث می‌شود فرد تصمیم‌های مستقل‌تری بگیرد و صرفاً برای گرفتن تایید از دیگران تلاش نکند و این امر در طولانی مدت باعث رضایت و رفاه و کیفیت زندگی بیشتری می­‌شود.

    در مجموع، عزت نفس یک سپر روانی است که به افراد این جرات و جسارت را می­دهد تا خودشان را همان‌طور که هستند، بپذیرند و در عین حال برای بهتر شدن تلاش کنند.

    تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس چیست؟

    اعتماد به نفس (self-confidence) و عزت نفس (self-esteem) شبیه به هم به نظر می‌رسند، ولی در واقع دو مفهوم متفاوتند:

    • اعتماد به نفس یعنی «باور داشتن به توانایی انجام کارها». مثلاً اینکه من مطمئنم می‌توانم یک سخنرانی خوب ارائه بدهم یا یک پروژه کاری را موفق انجام بدهم. این بیشتر درباره‌ی مهارت‌ها و توانمندی‌های مشخص است. ممکن است در یک زمینه اعتماد به نفس بالا داشته باشید (مثلاً در رانندگی) ولی در زمینه‌ی دیگر پایین (مثلاً در سخنرانی). برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اعتماد به نفس می­‌توانید به مقاله “راه‌های افزایش اعتماد به نفس “مراجعه کنید.
    • عزت نفس یعنی «ارزش قائل بودن برای خودت به عنوان یک انسان». یعنی حتی اگر در کاری شکست بخورید یا اشتباهی بکنید، باز هم خودتان را دوست دارید و برای خودتان احترام قائلید. عزت نفس یک حس عمیق‌تر و کلی‌تر نسبت به خودتان است و اغلب خیلی ربطی به موفقیت‌های بیرونی ندارد.

    به عبارت بهتر:

    اعتماد به نفس یعنی “من می­توانم”

    عزت نفس یعنی “من ارزشمندم”

     نشانه‌­های عزت نفس پایین چیست؟

    عزت نفس پایین به این معناست که برای خود اهمیت زیادی قائل نباشید. اگر عزت نفس پایینی دارید، ممکن است در بین اطرافیان احساس خجالت یا اضطراب کنید، خود را ناتوان تصور کرده و یا به شدت از خود انتقاد کنید. برخی از افراد با عزت نفس پایین می‌­دانند که بیش از حد خود را قضاوت می­کنند و برخی دیگر آنقدر به باورهای منفی خود پایبند هستند که احساس می­کنند این باورها واقعیت دارند. عزت نفس پایین بر بسیاری از افراد تأثیر می­‌گذارد و ممکن است شما را در برابر سایر مشکلات سلامت روان آسیب پذیرتر کند. خوشبختانه، تکنیک­‌های روانشناختی مفیدی برای بهبود عزت نفس شما وجود دارد. در ادامه به برخی از نشانه­‌های عزت نفس پایین اشاره می­‌شود. افرادی که عزت نفس پایینی دارند معمولاً نشانه­های زیر را دارند:

    خودانتقادی زیاد:  افرادی که عزت نفس پایینی دارند مدام خودشان را سرزنش می‌کنند، حتی برای اشتباهات کوچک.

     نیاز شدید به تایید دیگران:  افراد با عزت نفس پایین خیلی دنبال این است که دیگران آن­ها را تحسین یا تأیید کنند تا احساس خوبی نسبت به خودشان پیدا کنند

    ترس از شکست:  افرادی که عزت نفس پایینی دارند، شکست را نشانه‌ی بی‌ارزشی خودشان می‌دانند، به همین علت از امتحان کردن چیزهای جدید می‌ترسند و ترجیح می­‌دهند چالش‌­های جدید را نپذیرند.

    مقایسه‌ی مداوم با دیگران:  افرادی که عزت نفس پایینی دارند، مدام خودشان را با دیگران مقایسه می‌کنند و اغلب احساس ضعف یا بی‌کفایتی دارند.

    پذیرفتن رفتار بد دیگران :  عزت نفس پایین باعث می­‌شود افراد به دیگران اجازه بدرفتاری و گاهی حتی تحقیر و توهین دهند، چون فکر می‌کنند ” من لیاقت بهتر از این را ندارم”.

    اجتناب از موقعیت­های جدید و چالش برانگیز: عزت نفس پایین باعث اجتناب از پذیرفتن موقعیت­های شغلی، تحصیلی، اجتماعی و ….جدید و چالش بر انگیز برای فرد می­‌شود و این مساله گاهی شانس­ فرد برای رسیدن به پیشرفت و موفقیت­های بهتر و بیشتر را تحت تاثیر قرار می­‌دهد.

    تست عزت نفس

    تشخیص عزت نفس پایین فقط باید توسط یک متخصص روانشناسی بالینی یا متخصص سلامت روان صورت گیرد. با این حال، پاسخ دادن به سؤالات غربالگری زیر می­‌تواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که آیا نیاز است در زمینه بهبود عزت نفس خود به یک متخصص روانشناسی بالینی مراجعه کنید یا خیر.

    کاملاً موافقم موافقم مخالفم کاملاً مخالفم
    1 احساس می‌کنم حداقل به اندازه دیگران، فردی ارزشمند هستم. 1 2 3 4
    2 در کل از خودم راضی هستم. 1 2 3 4
    3 هیچ وقت احساس بی مصرفی نمی­کنم. 1 2 3 4
    4 وقتی اوضاع درست پیش نمی رود، با مهربانی خودم را تشویق می­کنم. 1 2 3 4
    5 من یک سری ویژگی­های خوب دارم. 1 2 3 4

    سؤالات بالا نمی­توانند تشخیص قطعی ارائه دهند، اما اگر برای بسیاری از این سؤالات تیک «کاملاً مخالفم» را زده اید، نشانه این است که ممکن است با عزت نفس پایین دست و پنجه نرم کنید. برای سهولت اجرا و آگاهی از نحوه نمره گذاری می‌­توانید تست عزت نفس را دانلود کرده و تکمیل نمایید.

    دانلود پرسشنامه عزت نفس 

    راه‌های افزایش عزت نفس | ۱۰ روش علمی برای تقویت خودباوری و اعتماد به نفس

    عزت نفس یکی از مهم‌ترین عوامل موفقیت و رضایت از زندگی است. افرادی که عزت نفس بالایی دارند، در مواجهه با چالش‌های زندگی قوی‌تر عمل می‌کنند، روابط بهتری می‌سازند و سریع‌تر به اهداف خود می‌رسند. اما چطور عزت نفس خود را افزایش دهیم؟ در این قسمت از مقاله با ۱۰ راهکار علمی برای افزایش عزت نفس آشنا می‌شویم.

    به قول­هایی که به خودتان داده‌­اید عمل کنید.

    ثبات قدم در راه رسیدن به اهداف شخصی یک راهکار عالی برای ایجاد عزت نفس و بالا بردن اعتماد به نفس است. حتی تعهدات به ظاهر کوچک مانند انجام یک تمرین 10 دقیقه ای یوگا در صبح، یا انجام ورزش به طور منظم، خوابیدن در رختخواب در زمان مشخص، همگی فرصت‌­هایی برای عمل به وعده‌­هایی است که به خود داده­اید. چنین اقداماتی با گذشت زمان، این احساس را در شما ایجاد می‌­کند که حواستان به خودتان است. این امر می­تواند به تقویت ارزش شخصی شما کمک کند.

    سعی کنید در هر سنی که هستید، مهارتهای جدیدی را یاد بگیرید.

    یادگیری مهارت‌های تازه باعث می‌شود خودتان را توانمندتر ببینید و عزت نفس شما تقویت شود. حتی یادگیری یک زبان جدید یا یک ساز موسیقی می‌تواند اعتماد به نفس شما را چند برابر کند. کارهایی که دوست داشته­‌اید انجام دهید، اما به دلیل کمبود وقت و یا اهمالکاری نتوانسته­‌اید به آن­ها بپردازید را دنبال کنید.

    از مقایسه کردن خودتان با دیگران دست بردارید.

    مقایسه کردن خود با دیگران در شبکه‌های اجتماعی یا محیط کار، دشمن شماره یک عزت نفس است.
    به جای مقایسه، بر پیشرفت شخصی خود تمرکز کنید. زمانی که عزت نفس پایینی دارید، مدام خود را با دیگران مقایسه می­‌کنید و این مقایسه­‌ها اغلب ناعادلانه و غیرمنصفانه است.

    شفقت و مهربانی به خود را یاد بگیرید.

    اختصاص زمان برای پرورش احساسات صمیمانه نسبت به خود یکی از راهکارهای موثر برای حل مسائل مربوط به عزت نفس است. دوست داشتن خود و پرورش این باور که شما به اندازه کافی خوب و ارزشمند هستید و باید خودتان را در شرایط و زمان­های مختلف دوست داشته باشید، یکی مهمترین روش‌های درمان عزت نفس پایین است. شما باید یاد بگیرید که شور و شوق و دوست داشتن را به سمت خود سوق دهید.

    از کاربرگ عزت نفس استفاده کنید.

    اگر از آن دسته آدم­هایی هستید که از نوشتن لذت می­برند، می­توانید ثبت احساسات و افکار خود روی یک کاربرگ را امتحان کنید. هزاران کاربرگ رایگان عزت نفس در فضای اینترنت موجود است. برخی ممکن است به شما کمک کنند تا از شر خودگویی منفی در مورد خود رها شوید، در حالی که برخی دیگر ممکن است به شما کمک کنند تا نقاط قوت و ویژگی های مثبت خود را شناسایی کنید. برگه هایی را پیدا کنید که که در این زمینه برایتان کمک کننده باشید. این کاربرگ­ها به شما در افزایش اعتماد به نفس و بالابردن عزت نفس کمک می­کند.

    اهداف کوچک و دست‌یافتنی تعیین کنید.

    تعیین اهداف واقع‌بینانه و تکه کردن اهداف بزرگ به اهداف کوچکتر و قابل دسترس­تر، حس توانمندی را در شما تقویت می‌کند و عزت نفس شما را افزایش می‌­دهند. سعی کنید به طور مرتب اهداف خود را بازبینی و برای رسیدن به آن­ها برنامه­ریزی کنید.

    از خودگویی مثبت استفاده کنید و خودگویی‌­های منفی را کنترل کنید.

    بر زبان آوردن جملات مثبت در مورد خود در مقابل آینه، علاوه بر آنکه می­تواند احساسات خوشی برایتان ایجاد کند، می­تواند راهی موثر برای افزایش عزت نفس شما نیز باشد. به خاطر داشته باشید که در چنین مواردی نیازی به تحمیل احساسات مثبت غیر واقعی به خودتان نیست. بلکه نیاز است تا برخی واقعیت­ها را در مورد خود در ذهن مرور کنید. جملاتی مثل “من لایق عشق هستم” یا “من آدم خوبی هستم”، می‌­توانند نمونه‌­های خوبی در این خصوص باشند. گفتگوهای درونی منفی با خود، می­تواند تاثیر مخربی بر عزت نفس داشته باشد و باعث خود سرزنشگری شود. هر بار که متوجه افکار منفی شدید، بلافاصله یک جمله مثبت جایگزین کنید. مثلا به جای گفتن “من شکست می‌خورم” بگویید “من در حال یادگیری هستم”.

    از یک تراپیست کمک بگیرید.

    همه راهکارهای ذکر شده می­‌توانند به شما کمک کنند که عزت نفس خود را ارتقا دهید، اما خاطرتان باشد هیچکدام از این روش­‌ها نمی‌­توانند جایگزینی برای کار با یک متخصص حوزه سلامت روان باشند. پس اگر احساس می­کنید از ضعف شدید عزت نفس رنج می­برید و علی­رغم تلاش­های فراوان همچنان مشکلات شما پابرجا هستند، حتماً از یک رواندرمانگر یا تراپیست کمک بگیرید. رواندرمانگران متخصص در این حوزه می‌­توانند مشکلات بنیادین شما را شناسایی کرده و در تغییر آن­ها به شما کمک نمایند.

     

    سخن پایانی

    همانگونه که در این مقاله اشاره شد، عزت نفس از مؤلفه‌های کلیدی در تأمین سلامت روانی افراد محسوب می‌شوند. عزت نفس به ارزیابی ذهنی فرد از ارزشمندی خویش اشاره دارد و نقش تعیین‌کننده‌ای در شکل‌گیری احساس هویت، نگرش به خود و کیفیت روابط اجتماعی، شغلی و خانوادگی ایفا می‌کند. افرادی که دچار عزت نفس پایین هستند، معمولاً به دلیل نگرش‌های منفی، تحریف‌شده و غیرواقع‌گرایانه نسبت به خود، در معرض تجربه‌ی مکرر هیجانات منفی نظیر اضطراب، افسردگی و نارضایتی از خود قرار دارند.

    هرچند ضعف در عزت نفس می‌تواند پیامدهای منفی گسترده‌ای در حوزه‌ی عملکرد فردی و اجتماعی به‌همراه داشته باشد، اما خوشبختانه رویکردهای روان‌درمانی مؤثری برای ارتقای آن وجود دارد. هدف این مقاله، بررسی عزت نفس، نشانه‌­های عزت نفس پایین و نحوه تاثیر آن بر زندگی فردی و اجتماعی و ارائه راهکارهایی مبتنی بر شواهد علمی جهت افزایش عزت نفس بوده است.

    در صورتی که راهبردهای پیشنهادی موجب بهبود محسوس در وضعیت روانی فرد نگردند، بهره‌گیری از خدمات تخصصی روان‌شناسی، به‌ویژه روان‌درمانی، به‌شدت توصیه می‌شود. مداخلات بالینی مبتنی بر رویکردهای معتبر روان‌شناسی اثربخشی قابل توجهی در بازسازی عزت نفس و ارتقای سلامت روانی کلی افراد دارد.

    سوالات متداول

    1- چطور عزت نفس خود را افزایش دهیم؟

    برای افزایش عزت نفس باید بر خودآگاهی، یادگیری مهارتهای جدید، پذیرش خود، شفقت و مهربانی با خود و خودگویی مثبت تمرکز کنید. تمریناتی مانند نوشتن ویژگی‌های مثبت، تعیین اهداف کوچک و قابل دستیابی و قطع مقایسه با دیگران بسیار مؤثر هستند.

    2- بهترین تمرین‌های روزانه برای تقویت عزت نفس چیست؟

    – نوشتن اهداف به صورت کوچک و قابل دستیابی
    – تعیین هدف‌های کوچک برای هر روز و پیگیری آن‌ها به صورت روزانه
    – خودداری از سرزنش خود
    – دوری از افراد و محیط های منفی
    – یادگیری مهارت‌های جدید

    3- آیا عزت نفس قابل آموزش به کودکان است؟

    بله، با تشویق موفقیت‌های کودک، احترام گذاشتن به احساسات او، خودداری از مقایسه مداوم او با دیگران، و آموزش مهارت‌های مختلف از جمله حل مسئله می‌توان از سنین پایین عزت نفس را در کودکان تقویت کرد

    4- آیا واقعاً رواندرمانی در درمان مشکلات عزت نفس موثر است؟

    بله. روان‌درمانی یکی از روش‌های تایید شده برای درمان مشکلات مربوط به عزت نفس و یک راهکار مطمئن برای ارتقای آن است.

    5- بهترین روش روان‌درمانی برای درمان عزت نفس پایین چیست؟

    مطالعات تحقیقاتی نشان داده‌اند که تعدادی از درمان‌های روان‌شناختی از جمله درمان شناختی ـ رفتاری (CBT)، درمان متمرکز بر شفقت (CFT) و طرحواره درمانی (SFT) وجود دارند که مستقیماً عزت نفس پایین پایین یا انتقاد از خود را هدف درمان قرار می‌دهند.

    6- آیا درمان دارویی نیز برای درمان عزت نفس پایین توصیه می‌شود؟

    تا به امروز هیچ درمان دارویی تایید شده‌ای برای بهبود عزت نفس پایین وجود ندارد. در مواردی که عزت نفس پایین با مشکلات دیگری مانند اضطراب یا افسردگی همراه است و یا ناشی از این مشکلات باشد، ممکن است برای بیمار درمان دارویی نیز توصیه شود.

     

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۳۷ رای

    به اشتراک گذاری:

    Facebook
    LinkedIn
    Telegram
    WhatsApp
    Email

    مقالات مرتبط

    #