ازدواج یکی از مهمترین مراحل زندگی انسانهاست که اغلب با استرس، دودلی و تردید فراوان نیز همراه است. تصمیمگیری برای ازدواج میتواند سوالات زیادی را در ذهن افراد ایجاد کند. مشاوره قبل از ازدواج به سوالات و چالشهای ذهنی افراد پاسخ داده و به آنها کمک میکند که بهتر و سریعتر تصمیم بگیرند. مشاوره قبل از ازدواج با آموزش مهارتهای لازم برای زندگی مشترک، از بروز بسیاری از مشکلات پیشگیری میکند و به بهبود روابط زناشویی و صمیمیت عاطفی آنها کمک میکند.
اهمیت مشاوره قبل از ازدواج در تداوم زندگی مشترک
پژوهشهای متفاوتی نشان دادهاند که داشتن مشاوره قبل از ازدواج میتواند تا حد زیادی از مشکلات زناشویی همچون مشکلات ارتباطی، خیانت، طلاق و .. پیشگیری کند. مشاوره قبل از ازدواج، نکات و نشانههای خطرساز برای یک ازدواج را مشخص میکند. مشاوره قبل از ازدواج مسائلی مانند هدف از ازدواج، شرایط سنی، تحصیلی، خانوادگی، مذهبی و … افراد را مورد برسی قرار میدهد. در فرایند مشاوره و بررسی دقیق این موارد، نشانهها و نکات قابل تامل نیز بررسی خواهند شد. شرایط بسیار متفاوت زوجین در هر یک از وضعیتهای سنی، تحصیلی، شغلی و خانوادگی میتواند هشداردهنده باشد. تفاوت زوجین از نظر ویژگیهای شخصیتی نیز بررسی میشود. ویژگیهای شخصیتی و اخلاقی زوجین در موفقیت زندگی زناشویی بسیار تاثیرگذار است. مشاوره ازدواج زمینهای را فراهم میکند که زوجین نسبت به نشانههای هشداردهنده طرف مقابل در ازدواج حساس تر شوند.
فرایند مشاوره قبل از ازدواج علاوه بر شناسایی مشکلات و نکات هشداردهنده طرف مقابل، به شناخت ویژگیهای خود یا خودشناسی در زوجین نیز کمک میکند. وجود برخی ویژگیها مانند خودخواهی، کنترلگری، وابستگی، خوشبینی یا بدبینی زیاد و .. میتواند آسیبهایی را برای زندگی زناشویی به همراه داشته باشد.
فرایند مشاوره قبل از ازدواج، نقاط ضعف و کاستیها در افراد را برای زندگی مشترک روشن میکند . علاوه بر این، بررسی تفاوتهای بین زوجین، میزان تناسب و تفاهم آنها در ازدواج، نیز از مسائلی است که در جلسات مشاوره قبل از ازدواج بررسی میشود. بررسی مسائل تاثیرگذار در زندگی زناشویی، شناسایی نکات و ویژگیهای خطرساز، آشنایی با ویژگیهای شخصیتی خود و طرف مقابل میتواند بر تداوم، بهبود و ارتقاء زندگی زناشویی در آینده کمک کند.
مزایای مشاوره قبل از ازدواج
تصمیمگیری سریعتر و بهتر
تصمیمگیری برای ازدواج معمولا با سوالات بسیار زیادی همراه است که دغدغه و نگرانی زیادی ایجاد میکند. مشاوره قبل از ازدواج با بررسی جامع شرایط زوجین، پاسخ مناسبی برای سوالات فراهم میآورد. فرایند مشاوره قبل از ازدواج این امکان را برای افراد فراهم میآورد که بتوانند زودتر و قبل از قرار گرفتن در موقعیت زندگی مشترک، مسائل، مشکلات، نقاط قوت و برتریهای ازدواج را دریابند.
آموزش مهارتهای مورد نیاز برای زندگی مشترک
بخشی از فرایند مشاوره قبل از ازدواج، به بررسی ویژگیهای رفتاری، شناختی و شخصیتی زوجین میپردازد. با شناسایی ویژگیهای هر یک از زوجین، نیازهای آنها به آموزش مهارتهای مختلف نیز مشخص میگردد. زندگی مشترک رابطه نزدیک و صمیمی دو نفر با یکدیگر است که تحت تاثیر مسائل فردی، خانوادگی، فرهنگی و قومیتی است. به همین دلیل داشتن رابطه زوجی موفق، نیازمند داشتن مهارتهای ارتباطی، مدیریت هیجانی، حل مسئله، همدلی و … است. مشاور ازدواج در آموزش مهارتهای مورد نیاز به افراد کمک خواهد کرد و خلاهای مهارتی در زندگی و رابطه زوجی را شناسایی خواهد کرد.
آموزش در مورد برخورد با تعارضها و اختلافهای زناشویی
جلسات مشاوره قبل از ازدواج، به شما کمک میکند که مشکلاتی که احتمالا در آینده در زندگی مشترک خود با همسرتان با آن برخورد کنید، را بدانید. آموزش نحوه برخورد با تعارضها و مشکلات در رابطه زوجی و میزان اهمیت و نحوه مقابله با آنها، از اهداف مشاوره قبل از ازدواج است.
رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980
تستهای مشاوره قبل از ازدواج
در مشاوره قبل از ازدواج، در کنار برگزاری جلسات مشاوره، زوجین توسط تستها و پرسشنامههای مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند. در این ارزیابی نیاز است طرفین از نظر ویژگیهای شخصیتی و تناسبی که باهم دارند، سلامت روانی، ثبات هیجانی، نگرش به ازدواج و زندگی مشترک مورد برسی قرار گیرند. بدین منظور نیاز است هر یک از زوجین، پرسشنامههای معتبر روانشناسی و شخصیت مانند پرسشنامه نئو (NEO) فرم بلند، پرسشنامه نشانگان و مشکلات شخصیتی، پرسشنامه نگرش به ازدواج، پرسشنامه طرحوارهها و .. را تکمیل نموده و نتایج توسط یک متخصص آشنا با مفاهیم فوق مورد تعبیر و تفسیر قرار گیرد. تفسیر نتایج و ترسیم یک پروفایل مشخص که حاصل از مصاحبه دقیق، ارزیابی روابط طرفین در جلسه و نتایج تست است، میتواند منبع معتبری برای تصمیمگیری در این خصوص باشد.
پرسشنامه نئو (NEO) فرم بلند
پرسشنامه شخصیتی نئو یا پرسشنامه پنج عاملی NEO ، یکی از معتبرترین تستهای روانشناسی در دنیاست. این پرسشنامه ویژگیهای شخصیتی را مورد بررسی قرار میدهد. پنج عامل اصلی مورد سنجش در این تست، رواننژندی، برونگرایی، اشتیاق به تجارب تازه، توافقپذیری و وظیفهشناسی هستند. ۵ عاملی که اغلب پژوهشها در بیشتر کشورهای دنیا نشان دادهاند که ۵ عامل بزرگ شخصیت محسوب میگردند.
پرسشنامه نشانگان و مشکلات شخصیتی
این پرسشنامه نشانههای هشداردهنده و مشکلات شخصیتی را در افراد ارزیابی میکند. علایمی مانند آسیبپذیری بالا نسبت به استرس و هیجانهای منفی، بیثباتی هیجانی، رفتارهای شتابزده و تکانشی، بدبینی زیاد، عدم همدلی، رفتارهای عجیب و غریب ، عدم همدلی و …. با این پرسشنامه قابل بررسی هستند.
پرسشنامه طرحوارهها
از این پرسشنامه برای ارزیابی طرحوارههای فرد شامل بیاعتمادی، بدرفتاری، بیثباتی، انزوای اجتماعی و ….. استفاده میشود. بطور کلی طرحوارهها، باورهای عمیق و محکم فرد در مورد خود و جهان اطراف است. طرحوارهها به شدت بر رفتار، افکار و احساسها تاثیر دارند. به همین علت ارزیابی آنها در مشاوره قبل از ازدواج بسیار اهمیت دارد. نام دیگری که اغلب برای طرحواره به کار برده میشود، تلههای زندگی است.
پرسشنامه نگرش به ازدواج
این پرسشنامه، نگرش افراد به ازدواج از ابعاد مختلف (نگرش بدبینانه به ازدواج، نگرش خوشبینانه به ازدواج، نگرش واقعگرایانه به ازدواج، نگرش ایدهآلگرایانه به ازدواج) را بررسی میکند. نگرش به ازدواج از عوامل موثر در کیفیت و موفقیت زندگی زناشویی است، به همین دلیل توصیه میشود که در مشاوره قبل از ازدواج در زوجین ارزیابی شود.
مقاله پیشنهادی «۱۰ باور غلط در ازدواج: با شناخت باورهای نادرست تصمیم درست بگیرید»
چرا انجام مشاوره قبل از ازدواج ضروری است؟
با توجه به پیچیدهتر شدن زندگی و نیاز به دریافت مشاوره در زمینههای مختلف، گرفتن مشاوره در زمینه ازدواج نیز امری ضروری است. چرا که مشاوران خانواده به افرادی که درصدد تصمیم مهم برای شروع زندگی با فرد دیگر هستند، کمک میکند تا در درجه اول خواستههای خود را از این رابطه شناخته و در درجه دوم به درکی از ویژگیهای خود و طرف مقابل برسند. در فرایند مشاوره ازدواج تلاش میشود هر یک از طرفین با میزان آمادگی برای ازدواج، میزان آمادگی برای پذیرش فرد دیگر به عنوان همسر، چالشهای پیشرو و روشهای مختلف حل تعارض آشنا شوند. این امر به افراد کمک میکند که با واقعیتهای محتمل در زندگی زناشویی پیش از بروز آنها آشنا شده و آمادگی مدیریت و حل و فصل آنها را پیدا کنند. مشاور به عنوان فردی بیطرف تلاش میکند از منظر سوم شخص، به ویژگیهای افراد و رابطه آنها نگاه کرده و در مورد حل تعارضات زناشویی و خاستگاه-های آنها، اطلاعاتی را به افراد ارائه دهد.
تستهای مشاوره قبل از ازدواج چگونه انجام میشود؟
به منظور انجام تستهای مشاوره قبل از ازدواج، از زوجین خواسته میشود که تستهایی که مدنظر مشاور ازدواج است، را به صورت آنلاین یا در مرکز انجام دهند. این تستها ممکن است برای افراد مختلف، تفاوتهایی داشته باشد. در این مورد مشاور ازدواج به شما میگوید که چه تستی برایتان بهتر است. پس از انجام این تستها و تکمیل پرسشنامهها، مشاور ازدواج نتایج هر کدام از زوجین را بررسی کرده و از نظر روانی، شخصیتی و نگرشی، زوجین را با هم مقایسه میکند. پس از بررسی نتایج، خروجی تستها را با خروجی مصاحبه یکدست کرده و به ارائه مشاوره به زوجین خواهد پرداخت. تستهای ازدواج طوری ساخته شدهاند که تا حد زیادی میتوانند صحت و سقم پاسخهای فرد و نیز سوگیری او را نشان دهند. از این رو، این تستها یکی از روشهای گرفتن اطلاعات در مشاوره قبل از ازدواج است.
ویژگی بهترین مشاور ازدواج
یکی از نگرانیهایی که افراد برای دریافت مشاوره قبل از ازدواج دارند، انتخاب یک مشاور خوب است. مشاور ازدواج، مسائلی مانند سلامت روانی، ثبات هیجانی، نگرش به ازدواج و زندگی مشترک، ویژگیهای اخلاقی و شخصیتی، میزان تناسب زوجین، هدف آنها از ازدواج و … را بررسی میکند. به همین دلیل باید فردی مشاوره ازدواج را انجام دهد که با مسائل مذکور کاملا آشنا باشد. فردی که تحصیلات مرتبط در این زمینه را داشته باشد و تجربه کافی در این حوزه را کسب کرده باشد، میتواند به عنوان مشاور خوب معرفی گردد. توصیه میشود از یک فرد متخصص در حوزه روانشناسی بالینی کمک بگیرید که بتواند از نظر شناخت مشکلات سلامت روان و مشکلات شخصیتی نیز به شما کمک کند.
نتیجهگیری
ازدواج یکی از مهمترین و چالش برانگیزترین تصمیماتی است که هر فرد در طول زندگی خود با آن دست و پنجه نرم میکند. گرفتن تصمیم مناسب، میتواند بسیاری از عوارض کوتاهمدت و بلندمدت ازدواج را کنترل کند. مشاوره قبل از ازدواج به شناسایی مشکلات و مسائل هشداردهنده در خود و طرف مقابل و همچنین شناسایی مشکلات پیش رو کمک زیادی خواهد کرد.