مشاوره جنسی یکی از حوزه‌های اصلی مشاوره و روان‌درمانی است. معمولا روانشناسان و مشاورانی که در حوزه خانواده و زوج‌درمانی مشغول به فعالیت هستند، به ارایه مشاوره جنسی یا سکس تراپی می‌پردازند. دلیل این امر شاید، همزمانی مشکلات زناشویی و اختلالات و مسایل جنسی، در کنار تعارضات بین زوجین باشد.

مشاوره جنسی و رفع مشکلات زناشویی

مشاوره جنسی و سکس‌تراپی به زوجین کمک می‌کند که با تشخیص درست و به موقع مشکلات جنسی خود، در کنار رابطه عاطفی، از روابط جنسی با کیفیت نیز برخوردار شوند. در مشاوره جنسی به زوجین دچار مشکلات زناشویی، کمک می‌شود با آگاهی از مشکلات هر دو و با بکار بستن تکنیک‌های موثر، به رفع چنین مشکلاتی نایل آیند.

مشاوره جنسی، علاوه بر اینکه برای زوجین دچار مشکلات جنسی موثر است، می‌تواند برای والدینی که نیازمند آگاهی و آموزش در خصوص تربیت جنسی فرزندان خود هستند، نیز موثر باشد. از این رو، مشاوره جنسی برای سنین مختلف کاربرد دارد.

اهمیت مشاوره جنسی و روابط زناشویی برای زوج‌های جوان

ازدواج یکی از اتفاقات مثبت و البته پیچیده در زندگی افراد است. یکی از مهمترین نیازهایی که افراد را به سمت ازدواج می‌کشاند، نیاز جنسی است. عملکرد جنسی خوب و تجربه لذت در رابطه جنسی، می‌تواند به بهبود روابط زوجین کمک کند. مشکل در روابط نیز، به صورت متقابل عملکرد جنسی را مختل می‌کند. بنابراین با توجه به اهمیتی که نیاز جنسی در شکل‌گیری رابطه و سپس رابطه جنسی در تقویت آن دارد، اهمیت آموزش جنسی و روابط زناشویی مشخص می‌گردد.

در جلسات مشاوره جنسی، ویژگی‌های یک رابطه جنسی سالم و نرمال آموزش داده می‌شود. علاوه براین، باورها و نگرش‌های نادرستی که ممکن است هر یک از زوجین، در مورد رابطه جنسی داشته باشند، در جلسات جداگانه‌ای بررسی و اصلاح می‌گردند. آموزش برخی تکنیک‌های ذهن‌آگاهی و آرام‌سازی نیز، به بهبود روابط جنسی کمک می‌کند.

با توجه به اینکه روابط عاطفی همسران به طور مستقیم، بر عملکرد جنسی آن‌ها تاثیر می‌گذارد، آموزش مهارت‌های زناشویی مانند نحوه درخواست از همسر برای داشتن ارتباط جنسی، نوازش های پیش از ارتباط جنسی، نحوه بیان رفتارهای ناخوشایند همسر و چگونگی کاهش آن‌ها، می‌تواند در طولانی مدت، به بهبود روابط زوجین و عملکرد آن‌ها تاثیر بگذارد.

مشاوره جنسی و آموزش روابط زناشویی از بوجود آمدن مشکلات شدید و گاهی خیانت و پیمان شکنی و نهایتا طلاق پیشگیری می‌کند.

مشاوره جنسی ، مشکلات رایج جنسی

مشکلات جنسی رایج

مشکل در عملکرد جنسی، گاه‌گاهی در تمام افراد دیده می‌شود. تمایل و عملکرد جنسی، مانند بسیاری از فرایندهای روانی دیگر مانند خلق و خو، می‌تواند تا حدی تغییر داشته باشد. اما زمانی‌ که به صورت طولانی‌مدت ادامه پیدا کند، باید به دنبال راه حلی گشت.

عملکرد جنسی انسان‌ها می‌تواند در دوره‌های مختلف زندگی، سنین مختلف و با افراد و یا در روابط مختلف متغیر باشد. اما بطور کلی، مشکل در عملکرد جنسی، به شکل اختلال در میل جنسی، اختلال در برانگیختگی جنسی و اختلال در رسیدن به اوج لذت جنسی و تجربه درد خودش را نشان می‌دهد.

اختلال در میل جنسی

این اختلال، زمانی رخ می‌دهد که فرد، نسبت به هر گونه ارتباط جنسی، بی‌میل است. بی‌میلی جنسی می‌تواند تا حد زیادی به رابطه عاطفی زوجین مربوط باشد. زمانی که رابطه عاطفی مختل باشد یا افراد به هر دلیلی از طرف مقابل‌شان، آزرده خاطر یا ناخشنود باشند، این آزردگی می‌تواند کاملا در ارتباط جنسی آن‌ها نیز نمایان شود. مسایل و مشکلات جنسی، به طور مستقیم می‌توانند با مسایل روانی در ارتباط باشند. به طور مثال، زمانی که فردی دچار افسردگی است، این افسردگی می‌تواند بر تمایل جنسی او به شدت تاثیرگذار باشد و باعث کاهش آن گردد. اضطراب و استرس نیز تاثیر بسیار زیادی بر تمایلات جنسی دارند.

اختلال در برانگیختگی جنسی

این اختلال، زمانی رخ می‌دهد که مرد در رسیدن به نعوذ و یا حفظ آن به مدت کافی مشکل داشته باشد. در زنان، اختلال در برانگیختگی، زمانی رخ می‌دهد که فرد، نتواند از نظر جنسی تحریک شود.

اختلال در رسیدن به اوج لذت جنسی: اختلال در رسیدن به اوج لذت جنسی یا ارگاسم، از دیگر اختلالات جنسی است. انزال زودرس یا ناتوانی برای کنترل انزال، زمانی رخ می‌دهد که فاصله زمانی دخول تا انزال، بسیار کوتاه باشد و شریک جنسی نتواند به طور کامل لذت ببرد و ارضا شود. اختلال در ارگاسم در زنان به این صورت اتفاق می‌افتد که فرد به اوج لذت جنسی نمی‌رسد و تجربه لذت بخشی ندارد.
یک مشکل جنسی رایج دیگر، تجربه درد در حین رابطه جنسی است که بسیاری از افراد را از داشتن رابطه جنسی بیزار می‌کند.

مشاوره جنسی و مشکلات جنسی در سنین جوانی و نوجوانی

همانطور که گفته شد، مشاوره جنسی می‌تواند برای افراد در سنین مختلف موثر باشد. امروزه یکی از دوره‌های سنی که در آن مراجعین زیادی برای مشاوره جنسی دارد، سن نوجوانی است. یک فرد نوجوان در گذر از یک حالت نهفتگی جنسی به مرحله‌ای که دچار فوران تمایلات جنسی است، ممکن است دچار آشفتگی شود.
این آشفتگی هویت و بحران هویت‌یابی، ممکن است موجب آزار نوجوان و خانواده شود. از جمله مشکلات جنسی رایج در نوجوانی که نیازمند مشاوره جنسی است، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

واکنش غیر طبیعی به بلوغ جنسی

برخی نوجوانان نسبت به علایم بلوغ، واکنش‌های تندی نشان می‌دهند. این امر ممکن است ناشی از عدم آگاهی و باورهای غلطی باشد که در ذهن نوجوان شکل گرفته و نیازمند اصلاح و تغییر است. این واکنش گاهی منجر به تنفر از خود، تنفر از موضوعات جنسی، افسردگی و حتی اضطراب شدید می‌شود.

خودارضایی بیمارگونه

طبق پژوهش‌های مختلف، اکثریت نوجوانان در مراحلی از دوران نوجوانی، خودارضایی می‌کنند. این امر معمولا به علت باورهای فرهنگی و خانوادگی نوجوان بوده و موجب احساس گناه در نوجوان می‌شود. اگر خودارضایی به شکل یک عادت در آید، آثار مخرب بیشتری روی نوجوان و خانواده او خواهد داشت. لذا نیاز است با استفاده از مشاوره و آموزش جنسی به نوجوان و خانواده کمک کرد تا از شکل‌گیری چرخه خودارضایی‌ احساس گناه جلوگیری کرد.

مشکل در هویت جنسی

اختلال در هویت جنسی که ممکن است به صورت ابهام در هویت جنسی و یا نارضایتی از جنسیت فرد باشد، یکی از موضوعات شایع در نوجوانان است. اکثر نوجوانانی که به دلیل این امر به روانشناس و سکس تراپیست مراجعه می‌کنند، واقعا مشکل در هویت جنسی ندارند. بلکه به دلیل اینکه هنوز در مرحله هویت‌یابی به سر می‌برند، در مورد هویت جنسی خود دچار شک و تردید می‌شوند.
این مساله در نوجوانانی که اعتماد به نفس کمتری دارند و یا افسرده هستند، بیشتر دیده می‌شود. در چنین مواردی نیاز است تا از طریق مشاوره جنسی به تشخیص قطعی مشکل و درمان آن اقدام نمود.

رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980

درمان اختلالات جنسی با مشاوره جنسی

مشاوره جنسی تا حد زیادی می‌تواند به درمان و کاهش مشکلات و اختلالات جنسی کمک کند. بسیاری از مشکلات و مسائل جنسی نشات گرفته از روابط پرتنش زوجین و مسایل ریز و درشت و روزمره آنهاست. یک متخصص می‌تواند ارزیابی دقیقی از زوجین و مسایل مرتبط با رابطه جنسی داشته باشد و براساس ارزیابی، مشکل یا مشکلات احتمالی را بشناسد. پس از شناخت مشکل، نوبت به ارایه توضیحات کافی و کامل به زوجین می‌رسد. براساس نوع مشکل، ممکن است نیاز به ارجاع به متخصص زنان و یا اورولوژیست وجود داشته باشد.

اگر مشکلات برگرفته از مهارت‌های لازم برای ارتباط مانند عدم کنترل خشم، عدم کنترل استرس و ناراحتی و یا عدم حل مشکلات و مسائل روزمره باشد، روانشناس به زوجین کمک می‌کند تا مهارت‌های زناشویی را فراگیرند. در مرحله بعد مشاوره جنسی، سعی می‌شود در خصوص تجربیات ناخوشایند و باورهای نادرست که احتمالا بر عملکرد جنسی آن‌ها تاثیر داشته، صحبت شود و افکار و نگرش‌های مشکل‌زا اصلاح شود.

مشاوره جنسی ، مشکلات رایج جنسی

چه زمانی به مشاوره جنسی احتیاج داریم؟

زمانی که در عملکرد جنسی تغییراتی بوجود آید که تمایل جنسی، تحریک جنسی و یا تجربه کردن اوج لذت جنسی را مشکل کند، نیاز به مشاوره جنسی وجود دارد.
همانگونه که پیشتر نیز ذکر شد، مشکل در عملکرد جنسی می‌تواند بر روابط زوجین تاثیر داشته باشد و همچنین مشکل در ارتباط عاطفی نیز، به صورت متقابل بر عملکرد جنسی تاثیرگذار است. زمانی که به هر دلیلی تمایل و عملکرد جنسی شما آسیب ببیند، نیاز به مشاوره جنسی وجود دارد.

مشاوره جنسی چه کمکی به شما می‌کند؟

زمانی که عملکرد جنسی یک فرد دچار مشکل شود، ممکن است عوامل بسیاری بر آن تاثیر داشته باشد. برخی از این عوامل شامل استرس زیاد، افسردگی، مشکل در رابطه عاطفی و صمیمیت، نارضایتی از نحوه انجام رابطه جنسی، مشکلات جسمی و … هستند.
مشاوره جنسی در یافتن علل تاثیرگذار بر مشکل زوجین، بسیار کمک کننده است. با یافتن علت، می‌توان براساس آن، مشاوره و درمان را آغاز کرد. باید خاطر نشان کنیم که عملکرد جنسی شدیدا تحت تاثیر هیجانات منفی، تنش‌ها و روابط عاطفی قرار می‌گیرد.
علاوه بر این، مشاوره جنسی به شما کمک می‌کند که بتوانید تعارضات و انتظارات خود را از رابطه جنسی بیان کنید و به رضایت و توافق در این زمینه برسید.

ویژگی‌های یک مشاور جنسی خوب

یک مشاور جنسی خوب باید در زمینه اختلالات روانی و جنسی، تحصیلات آکادمیک و تجربه کاری خوبی داشته باشد. توصیه می‌شود برای بررسی علل مشکلات جنسی به یک متخصص روانشناسی بالینی مراجعه کرده که بتواند غربالگری مسایل روانی موثر بر عملکرد جنسی را برایتان انجام دهد.

علاوه بر این موضوع، تجربه کار کردن با مراجعین نیز بسیار مهم است، با توجه به اینکه مسائل جنسی می‌توانند علل متفاوتی داشته باشند، مراجعه به متخصصی که تجربه کاری در این حوزه را دارد، می تواند به شما کمک کند که زودتر عملکر طبیعی و نرمال جنسی خود را بازیابید.

دکتر مژگان لطفی (عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران)

#