ترس از ازدواج

ترس از ازدواج | علائم و درمان‌های ترس از ازدواج

  • ­ترس­ها جزئی گریزناپذیر از زندگی ما هستند که تقریبا همه افراد، انواعی از آن را در شدت­‌های متفاوت تجربه کرده­ و می­کنند. ترس­ها معمولا غیر­منطقی و شدید هستند و ممکن است در مورد پدیده­‌ها یا موجودات مختلف باشند، طوری­که عملکرد و زندگی افراد را دچار اختلال می‌کند. فوبیاهای مختلفی نظیر ترس از جانوران مختلف، ترس از ارتفاع، ترس از محیط‌های کوچک، ترس از بیماری و … همگی به گوش ما آشنا‌تر هستند تا ترس از ازدواج!!! ترس از ازدواج یا گاموفوبیا، ترس شدید از ازدواج و تعهد است، به نحوی که حتی حرف زدن یا فکر کردن در مورد تعهد و ازدواج، باعث تنش و آشفتگی فرد می‌شود و فرد سعی می‌کند از موقعیت‌هایی که ممکن است او را به ازدواج نزدیک کند، اجتناب می‌کند. در این مقاله به عللی که منجر به چنین ترسی می‌شوند اشاره می‌کنیم و در ادامه راهکارهایی برای غلبه بر این ترس مطرح می‌کنیم.

    ترس از ازدواج (گاموفوبیا) چیست؟

    گاموفوبیا یا ازدواج هراسی، ترس خیلی زیاد و غیر منطقی نسبت به ازدواج و تعهد دادن است. فرد از تصور اینکه باید باقی عمر خود را برای همیشه با یک نفر بگذراند، ترس و واهمه‌ی شدیدی دارد. این افراد زمانی که در موقعیت­‌های مرتبط با ازدواج قرار گیرند، دچار اضطراب شده و سعی می­‌کنند به هر شکل ممکن و با هر بهانه‌­ای از این گونه موقعیت‌­ها اجتناب کرده و به دلایل مختلف پاسخ منفی بدهند.

    علایم ترس از ازدواج

    • اجتناب از هرگونه صحبت و بحثی در مورد ازدواج
    • اجتناب از هر گونه رابطه عاطفی نزدیک و صمیمی با افراد غیرهمجنس
    • بروز علایم و نشانه‌های فیزیکی به هنگام صحبت کردن یا فکر کردن در مورد ازدواج مثل تعریق، طپش قلب، دردهای ناحیه‌ی شکم، رنگ پریدگی،… .
    • پرخاشگری و بدخلقی در صورت صحبت در مورد ازدواج
    • وجود افسردگی یا اضطراب به هنگام برقراری رابطه
    • احساس طاقت فرسای ترس، اضطراب یا نگرانی در مورد فکر کردن به ازدواج یا تعهد

    ترس از ازدواج

    علل ترس از ازدواج

    این پدیده می‌تواند علل و دلایل مختلفی داشته باشد؛ در ادامه به برخی از این علل و عوامل اشاره می‌‌کنیم:

    • وجود رویداد ناراحت کننده

    مانند هر ترس غیرمنطقی دیگری، ترس از ازدواج نیز ممکن است با یک رویداد ناراحت کننده در گذشته‌ی فرد و یا وجود یک تصویر ناراحت کننده از ازدواج همراه باشد. شکست در روابط قبلی، طلاق والدین یا نزدیکان و یا ازدواج‌های ناموفق اطرافیان می‌توانند رویدادهای ناراحت کننده ای در زندگی شخص باشند که باعث به وجود آمدن یک تصویر بد از ازدواج، در ذهن فرد شده‌اند.

    • ترس از صمیمیت

    ترس از نزدیک شدن و برقراری رابطه‌ی صمیمی با فردی دیگر، از دیگر دلایل گاموفوبیا است. عدم شکل گیری دلبستگی ایمن در سنین پایین‌تر، الگوهای نامناسب برقراری رابطه و اختلالات شخصیت ممکن است باعث شوند فرد از برقراری روابط صمیمانه، به شکل خودآگاه یا ناخودآگاه بترسد و یا حتی نداند که چطور باید با کسی صمیمی شود.

    • نگرانی درباره‌ی فردیت و از دست دادن آزادی و اختیار

    برخی افراد، این دیدگاه را دارند که با ازدواج، سبک زندگی همیشگی و مجردی‌شان بهم می‌ریزد و نمی‌توانند مثل قبل به برنامه‌ها و اهداف شخصی‌شان بپردازند. ترس از تغییر در دایره‌ی روابط دوستی، تفریحات، اهداف و برنامه‌ها، نظم و سبک زندگی روزانه و کارهای شخصی ممکن است در فرد به وجود بیاید، و مانع از پذیرفتن ازدواج و تعهد به دیگری شود. از دست دادن آزادی و اختیار و تجربه محدودیت­های بیشتر در یک ارتباط دونفره می­تواند در این افراد، ایجاد اضطراب کند.


    مقاله پیشنهادی «کنترل‌گری چیست؟ نشانه‌ها و ویژگی‌های شخصیت کنترل‌گر»


    • وجود برخی اختلالات روانپزشکی

    وجود اختلالاتی نظیر افسردگی و یا اضطراب، با تحت تأثیر قرار دادن خلق، انرژی، انگیزه، عزت نفس، میل جنسی و …. در فرد، باعث می‌شوند فرد حتی در صورت تمایل، نتواند به تعهد فکر کند.

    • مشکلات اقتصادی

    وجود مشکلات اقتصادی متعدد، از جمله گرانی، تورم، بیکاری و بی ثباتی قیمت‌ها، می‌توانند تصمیم برای ازدواج و تعهد را دچار مشکل کنند. مراسم‌های پرهزینه، جهیزیه، مهریه،… همگی باعث می‌شوند فشار مالی و روانی زیادی به افراد و به ویژه مردان وارد شود.

    • نگرانی در مورد خانواده

    برخی افراد، ممکن است از پدر، مادر، خواهر، برادر و یا عضو دیگری از خانواده‌ی خود مراقبت کنند و این نگرانی را داشته باشند که بعد از ازدواج، نتوانند به خوبی به این عضو از خانواده، رسیدگی کنند.

    ترس از ازدواج

    درمان‌های ترس از ازدواج

    در ادامه به روش‌هایی اشاره می‌کنیم که می‌توانند به ما کمک کنند بر این ترس غلبه کنیم. در صورتی که این ترس، ریشه‌ دار و شدید باشد و با اختلالات روان‌پزشکی جدی همراه باشد، مراجعه به مشاور و روان­درمانگر، ضروری است.

    • نسبت به ترس خود شناخت پیدا کنید. ببینید علت ترس از ازدواج شما، کدام یک از موارد گفته شده است. زمانی که بدانید اشکال کار کجاست، راحت‌تر می‌توانید در جهت حل آن قدم بردارید.
    • مهارت‌های ارتباطی خود را تقویت کنید. با برقراری ارتباط مؤثر و توانایی گفتگو، ترس از صمیمت و نزدیکی، جای خود را به لذت‌بردن از رابطه‌‌ی دو نفره و صمیمانه می‌دهد.
    • الگوهای خوبی برای خود قرار دهید. با نگاه‌کردن به زندگی و روابط زوج‌هایی که از رابطه‌شان رضایت دارند، تصویر منفی ازدواج، کم‌کم جای خود را به تصویر بهتر و مثبت‌تری می‌دهد.
    • آرام آرام پیش بروید. در رابطه‌ی خود پله پله پیش بروید و برای تعهد، صمیمیت و ازدواج عجله و فشاری به خود نیاورید.
    • یکی از دلایلی که به آن اشاره کردیم، ترس از به خطر افتادن فردیت و زندگی و اهداف شخصی است. با توافق و پیدا کردن اهداف و برنامه‌های مشترک با طرف مقابل، می‌توان تا حدی این مشکل را رفع کرد و زندگی شخصی و زندگی مشترک را به هم نزدیک کرد.
    • تغییر و دگرگونی را بپذیرید و از آن نترسید. هر تصمیم و رویداد مهم در زندگی، علاوه بر شرایط زندگی بیرونی، ذهن و روان ما را نیز دچار تغییراتی می‌کند. با داشتن تصور و توقعات واقع‌بینانه نسبت به ازدواج و پذیرفتن تغییرات، می‌توان از ترس و اضطراب نسبت به تعهد و ازدواج جلوگیری کرد.

    نتیجه‌گیری

    ترس از ازدواج، یک ترس غیر منطقی و غیر واقع‌بینانه است که باعث می‌شود فرد حتی در صورت تمایل نتواند به ازدواج و رابطه‌ی متعهدانه فکر کند. شناخت علل و عواملی که باعث به وجود آمدن چنین ترسی می‌شوند می‌تواند به ما کمک کند راهکارهای مناسب و بهتری برای مقابله با آن، انتخاب کنیم.

    رزرو تلفنی وقت مشاوره : 09107601980

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱۲ رای

    به اشتراک گذاری:

    Facebook
    LinkedIn
    Telegram
    WhatsApp
    Email

    مقالات مرتبط

    #